У Національному технічному університеті України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» 1 березня відбулася виставка-презентація зразків озброєння, бронетехніки та техніки подвійного призначення для членів Київської асоціації військових аташе.

Дипломатичні представники військових відомств 24 країн отримали можливість ознайомитися з новими розробками, створеними на базі підприємств, які входять до складу Громадської спілки «Ліга оборонних підприємств України» та до Інноваційно-виробничого об’єднання «Київська політехніка». Експозицію було розгорнуто в Центрі інноваційного підприємництва КПІ ім. Ігоря Сікорського, а бронетехніка стояла перед входом до залу. Гості оглянули кілька представлених компанією «Практика» бронеавтомобілів серії «Козак» і могутній «КрАЗ» від ПАО «АвтоКрАЗ», бронежилети і шлеми від компанії «Українська броня», макети радіоелектронної техніки від «Укрспецтехніка», інфрачервоні патрони для створення завад ракетам з інфрачервоними голівками наведення компанії «Адрон» тощо, обладнання для сучасного зв’язку та захисту інформації, переносну установку для очистки води в польових умовах «Сова», антени для комунікаційних систем та радіоелектронної розвідки і багато-багато іншого, представлені співробітниками КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Утім лише показом нової техніки організатори не обмежилися. Для представників іноземних дипломатичних місій та журналістів було організовано низку презентацій. Модератором їх виступив ректор університету академік НАН України Михайло Згуровський. Першим з інформацією про Інноваційне середовище КПІ ім. Ігоря Сікорського «POLYTECO SCIENCE CITY» виступив генеральний директор Наукового парку «Київська політехніка» Володимир Гнат. За ним загальну інформацію про Лігу оборонних підприємств України надав присутнім її виконавчий директор Валентин Бадрак, а докладніше про мету діяльності цього громадського об’єднання та учасників розповіла його директор з міжнародних зв’язків Юлія Висоцька. Ну а потім для присутніх були зроблені презентації нових видів озброєння та новітніх технологій: розроблений політехніками безпілотний авіаційний комплекс БПАК-МП-1 представив голова Правління ВАТ «Меридіан» ім. С.П.Корольова, на якому він виробляється, В’ячеслав Проценко, інформацію про серію розроблених в КПІ ім. Ігоря Сікорського наносупутників «PolyITAN» дав представник теплоенергетичного факультету Євген Коваленко, зі створеними в університеті новими технологіями виготовлення броньованих матеріалів ознайомив присутніх Юрій Богомол. Свої розробки також продемонстрували представники Інституту інформаційних систем КПІ ім. Ігоря Сікорського, КБ «Шторм» та факультету авіаційних і космічних систем. Науковців з КПІ ім. Ігоря Сікорського змінили представники Ліги – директор компанії «Атлон Авіа» Артем В’юнник, який представив гостям безпілотний авіаційний комплекс управління артилерійським вогнем «Фурія», та інші.

Завершилася зустріч виступом президента Київської асоціації військових аташе військового аташе посольства Королівства Норвегія Ханса Петера Мідттуна. Він не лише подякував організатором за надану військово-дипломатичним представникам низки держав можливість ознайомитися з новими напрацюваннями українських науковців і представників приватних компаній, що працюють на оборону країни, але й відзначив значний поступ, який зробила українська оборонна галузь за три останні роки.

Дата події