Шанувальники творчого таланту академіка Євгена Гончарука щорічно мали приємну нагоду привітати його саме 7 січня не лише з днем народження, а й з великим  християнським святом – Різдвом Христовим. І хоча Євген Гнатович пішов із земного життя у 2004 році, він залишається у пам'яті людській як в Україні, так і за ії межами.

"Спогади з майбутнього"– під таким гаслом та патронатом міжнародної спільноти "Україна та українці" проходив з 6 по 9 січня дистанційний Skype-семінар українською та англійською мовами з метою надати можливість усім осередкам української діаспори всього світу ближче ознайомитись з незгасними науковими здобутками Євгена Гнатовича, який понад 20 років обіймав посаду ректора Національного медичного університету ім. О.О.Богомольця (зі стислою біографічною довідкою про життєвий шлях академіка Є.Г.Гончарука можна ознайомитись на сайті http://my.berdychiv.in.ua/images/postati/postaty_goncharuk_evgen.htm).

Фахівці, які впродовж років разом з Євгеном Гнатовичем працювали над актуальними проблемами клінічної, спортивної та космічної медицини, впроваджуючи в практику здобутки медико-інженерної науки, не полишили цієї справи і нині.

Значним кроком у реалізації творчих планів Євгена Гнатовича стало спільне святкування у 2006 році 40-річчя Науково-дослідного лабораторного центру НМУ ім. О.О.Богомольця, в якому взяли участь викладачі та студенти створеного у 2002 році ММІФ, та яке фактично передувало майбутньому перетворенню НТУУ "КПІ" на перший в Україні університет дослідницького типу.

Приємно згадати, як творчо Євген Гнатович обговорював такі майбутні напрями розвитку співдружності між нашими університетами. Особливу увагу академік Є.Г.Гончарук приділяв розвитку наукових досліджень наших університетів. Саме під час обговорення цих питань з академіком М.З.Згуровським  (на фото) був сформульований пріоритетний для ММІФ напрям наукових досліджень у галузі моніторингу стану здоров'я студентської молоді наших університетів, включаючи спортсменів.

Перелік наукових напрямів для співробітництва:

  1. Динаміка навчально-виховного процесу студента-першокурсника в алгоритмах та програмах інформаційного та системного аналізу.
    Етапи:
    1. Гендерні особливості виховання молоді в сім'ї (2017р.);
    2. Розробка алгоритмів та програм інформаційного супроводження здорового способу життя в динаміці навчально-виховного процесу студента-першокурсника та визначення ефективності їх застосування (2018 р.);
    3. Системний аналіз показників здорового способу життя в динаміці навчально-виховного процесу студента-першокурсника (2019 р.);
    4. Динаміка змін інформаційних показників здорового способу життя та спортивної акмеології студентів у різні періоди навчання (2020 р.);
    5. Наукові здобутки студентів та викладачів ФБМІ з проблем здорового способу життя та спортивної акмеології (2021 р.).
  2. Сучасні інформаційні та технічні засоби вивчення адаптивних та реактивних властивостей організму людини на базі еритрометрії.
  3. Проблеми залежності студентської молоді (паління, вживання алкоголю, комп'ютер, порнографія тощо) та авторські програми позбавлення від залежності (проф. Надія Петрівна Бурмака).
  4. Автоматизована система діагностики ERYTHRON-17 (за авторською участю Руслана Акуленка (PhD, проф., Німеччина).

З питань взаємодії з міжнародною спільнотою "Україна та українці" звертатись до координатора програми: проф. Валентин Порфирович Яценко (+38-068-717-08-85, valentinyatsenko@ukr.net).

В.П. Яценко

Дата події