Одна з найбільших у світі мультидисциплінарних реферативних наукометричних баз даних Scopus (http://www.scopus.com) індексує понад 21 000 найменувань рецензованих журналів провідних наукових видавців, 100 000 книг та 6,8 млн конференційних доповідей. База даних оновлюється щодня, містить записи включно до першого тому, першого випуску журналів. Scopus надає можливість дослідникам здійснювати професійний пошук наукових публікацій, отримувати різноманітну інформацію про наукові розробки (в яких саме журналах розкривалася тема, якими авторами, які патенти є, дані за конкретні роки та ін.), отримувати відомості про авторів, які досліджують ту чи іншу проблему, відомості про організації, що публікують дослідження в конкретній галузі, а також аналізувати та порівнювати за цитованістю, публікаційною активністю, бібліометричними показниками наукові журнали. Ця база даних є джерелом наукометричних даних для проведення оціночних досліджень на корпоративному та державному рівнях. Повна версія Scopus є доступною лише за умови передплати.

З листопада 2016 року в КПІ ім. Ігоря Сікорського організовано доступ до бази даних Scopus, скористатись перевагами якої можна у мережі університету.

Наразі працівники Науково-технічної бібліотеки ім. Д.І. Денисенка всебічно вивчають можливості роботи з цією базою даних та пропонують інформаційно-консультативну підтримку дослідникам. Початок цій діяльності поклав семінар "Шляхи використання системи Scopus в університеті", що відбувся 15 грудня 2016 р. У заході взяли участь науковці, представники підрозділів університету та редакцій наукових видань, бібліотекарі. На семінарі Олексій Васильєв, директор Асоціації "Інформатіо-консорціум", розповів про основні принципи формування інформаційного масиву Scopus та методи пошуку інформації в базі: пошук за бібліографічними та предметними ознаками, пошук документів за автором, пошук документів за ознаками місця досліджень, розширений пошук, менеджмент результатів пошуку (профайл користувача, моніторинг нових публікацій і цитувань), а також висвітлив типові інформаційно-пошукові процедури, можливості моніторингу основних наукометричних метрик тощо.

Для підтримки науковців та редакцій наукових журналів КПІ імені Ігоря Сікорського бібліотекою були досягнуті домовленості з представниками компанії Elsevier про проведення безкоштовного аналізу кожного періодичного видання з метою отримання рекомендацій щодо забезпечення їх відповідності вимогам включення до міжнародних наукометричних баз даних, а також про проведення освітніх заходів фахівцями компанії Elsevier з дослідниками університету вже у березні 2017 р. Тож слідкуйте за новинами бібліотеки на сайті (http://library.kpi.ua/) та у популярних соціальних мережах (KPI Library – у Facebook, VK, Twitter, Instagram, Google+).

Прагнучи допомогти дослідникам представити результати їхньої праці світовій академічній спільноті, працівники бібліотеки пропонують індивідуальні консультації з питань:

  • пошуку, коректного представлення автора у базі даних Scopus;
  • визначення наукометричних показників (кількості публікацій, цитованості та індекса Гірша);
  • професійного пошуку рефератів та моніторингу теми дослідження;
  • визначення показників впливовості наукових журналів;
  • пошуку видання для публікації;
  • зведення авторського профілю;
  • транслітерування прізвищ та імен авторів;
  • добору ключових слів для релевантного пошуку;
  • допомоги у пошуку потенційних співавторів тощо.

За більш докладною інформацією та консультаціями звертайтеся до Бібліотеки КПІ (4-й поверх, зала № 9, згідно з розкладом роботи бібліотеки http://library.kpi.ua/).

Євгенія Кулик, НТБ КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події