Валентин Порфирович Яценко – людина, якою не можна не захоплюватися, людина, з якої треба брати приклад.

Уперше ми, першокурсники лікувального факультету Київського медичного інституту, познайомилися з доцентом В.П.Яценком як із лектором. Треба сказати, що до нього нам читали лекції корифеї Київської гістологічної школи – академік М.І.Зазибін, професори К.С.Кабак і А.К.Коломійцев. Коли дізналися, що чергову лекцію буде читати новий викладач, подумали: "А як молодий доцент зможе конкурувати з такими великими вченими?" Через 5-10 хвилин зрозуміли, що зможе. У Валентина Порфировича був свій особистий стиль. Він пояснював мікроскопічну будову тканин і органів дуже детально, значну увагу приділяв даним електронної мікроскопії, про яку знав не з книжок, а активно нею займався в лабораторії електронної мікроскопії, яка тоді інтенсивно розвивалася. Можливо, викладення матеріалу було трошки сухувате, але лек­ціям не бракувало і гумористичних ноток, прикладів із клінічної практики.

Другий етап нашого знайомства – участь Валентина Порфировича в наукових студент­ських конференціях як керівника морфоло­гічної секції. Він уважно слухав усі доповіді, до студентів-доповідачів ставився з повагою. У кожній доповіді знаходив позитивні моменти, важливі факти, але, водночас, принципово критикував за недоліки, радив, як їх позбутися.

Принциповість Валентина Порфировича я повною мірою відчув на собі, коли його призначили рецензентом моєї кандидатської дисертації. Маючи дві вищих освіти (медичну і математичну), він вимагав від дисертанта не лише точного викладення гістологічного матеріалу, але й адекватної математичної обробки отриманих цифрових даних. Отже, довелося мені замість літнього відпочинку займатися біостатистикою…

Після захисту кандидатської дисертації я почав готувати докторську і звернувся до Валентина Порфировича за консультацією. Він досить швидко запропонував напрям наукової роботи, яка виявилася дуже цікавою і важливою з точки зору клінічної практики. І тут я зрозумів, що таке справжній учений і Учитель. Він був дуже вимогливим, періодично запрошував мене, щоб продивитися гістологічні препарати. Як правило, ці зустрічі починалися о 7.30 або о 8.00, оскільки після 9-ї години у нього були призначені інші справи, які закінчувалися пізно ввечері. Міг зателефонувати після 23 години і сказати: "Я знаю, що ще не пізно, адже творчі люди о такій порі ще не сплять". Після захисту моєї докторської він радів так, наче це він сам щойно захистився.

Мої творчі стосунки з видатним ученим, Учителем не закінчуються впродовж декількох десятків років. Хочеться, щоб вони продовжувалися ще дуже довго. Валентину Порфировичу бажаю натхнення, невичерпної енергії та успіхів. Дякую, мій Учителю!

Ю.Б.Чайковський, завідувач кафедри гістології та ембріології Національного медичного університету імені О.О.Богомольця, член-кореспондент НАМН України, професор