Щоб усвідомити себе у цьому світі, маємо знати, хто ми і звідки. Подорожі допомагають пізнати історію краю і його відомих людей – просвітителів, науковців, громадських лідерів.

Улітку автор випадково потрапила до історико-краєзнавчого музею, що в містечку Богуслав на півдні Київщини. Зазвичай такі заклади асоціюються з сумними одноманітними вітринами, сонними доглядачками та абсолютною відсутністю оригінальності. Якою ж приємною несподіванкою стала зустріч з цим музейним закладом та його небайдужими співробітниками. Вони вигадали і втілили дуже цікаве просторове рішення.

Екскурсанти рухаються наче підйомником часу, потрапляючи з кам'яної печери первісної людини до житла давнього слов'янина (усі наявні експонати виключно з розкопок на території Богуславщини); від скіфської стоянки – до зрубного палацу. По мощеній дерев'яними кругляками вулиці заходимо до селянської хати з мазаною підлогою, незгасаючим вогнем у печі, пучком трав під сволоком, неодмінними скринею і колискою та ще хлопчиною, що схилився до саморобної бандури. Раптом його постать оживає, і для приголомшених гостей лунає дума про Марусю Богуславку, що випустила козаків з неволі.

Далі потрапляємо на вимощену старою цеглою міську вуличку початку ХХ ст. з тогочасними вивісками та іншими артефактами. Як стверджують фахівці, такого немає в жодному українському музеї.

Експонати зібрання охоплюють період до сьогодення, розказуючи про видатних земляків, майстрів дибинецької кераміки та богуславського ткацтва. До слова, нині на місцевій ткацькій фабриці виготовляють кевлар, що йде на каски та жилети для бійців АТО.

Розміщено в музеї і вітрину з біографічними даними відомого земляка Архипа Люльки – творця реактивних двигунів та його вчителя Михайла Кравчука – яскравого математика і педагога, основоположника вітчизняної математичної термінології, який навчав малого Архипа в сільській школі с. Саварка на Богуславщині. Обоє вони належать до плеяди видатних київських політехніків, пам'ятники яким встановлено на території університету.

Завдяки небайдужості та невтомним пошукам д.ф.-м.н. Н.О.Вірченко в КПІ, зокрема, багато зроблено для вшанування пам'яті М.П.Кравчука. Регулярно проходять міжнародні наукові конференції його імені, започатковано студентську іменну стипендію, видано збірник праць, віднайдено невідомі рукописи, його ім'ям названо вулицю в м.Києві. Усі названі події знаходять відображення в матеріалах ЗМІ, зокрема "Київського політехніка".

На думку автора, ця інформація була б незайвою для богуславських екскурсоводів. Адже переважно музей відвідує учнівська молодь, хай би знали більше про своїх земляків, пишалися ними.

Тож на початку осені автором були передані в Богуславський історико-краєзнавчий музей екземпляри газети "Київський політехнік" з публікаціями про М.П.Кравчука, книга Н.О.Вірченко "Велет української математики" та матеріали наукових конференцій його імені. Надані матеріали стануть у пригоді працівникам музею та будуть використані в їх роботі.

 Н. Ліберт, провідний редактор