Кожного тижня з нетерпінням чекаю виходу чергового номера газети "Київський політехнік". Мені, колишній випускниці електротехнічного факультету КПІ, завжди цікаво прочитати про новини науки і техніки, видатних учених, які працювали і вчились в інституті, історію нашого вишу, його зв'язки з політехніками інших країн. А ще в газеті висвітлюються події спорту і мистецькі заходи, які відбуваються в нашому університеті.

Так склалося, що за 50 років, протягом яких я працюю в НТУУ "КПІ", жодного разу не писала в газету, а зараз відчула таку потребу – вирішила написати.

Уже більше чотирьох років у Науково-технічній бібліотеці нашого університету відбуваються мистецькі вечори, присвячені видатним особистостям історії і культури України і Польщі. Спільно з завідувачем фонду рідкісних і цінних видань Мариною Мірошниченко я виступаю організатором цих вечорів. Насмілюсь стверджувати, що такі вечори мають неабиякий успіх. На них приходять випускники КПІ різних років, студенти, школярі. Ми, організатори, завжди відчуваємо зацікавленість відвідувачів, нас уважно слухають і завжди після вечора запитують: а про кого буде наступна розповідь?

Що ж викликає найбільшу цікавість? На мій погляд, вечори, які присвячено видатним постатям в історії та культурі, справжнім патріотам України і Польщі. Доповіді про гетьманів Богдана Хмельницького, Івана Мазепу, Кирила Розумовського, про геніальних Тараса Шевченка, Лесю Українку, Івана Франка зібрали чимало відгуків як серед присутніх на вечорі, так і в соціальних мережах в Інтернеті. Не можу не назвати і польських особистостей, яким були присвячені доповіді. Це видатні вчені Миколай Копернік, Марія Склодовська-Кюрі, геній музики Фридерик Шопен, письменник Генрік Сенкевич, визначний політичний і військовий діяч Тадеуш Костюшко, князі Браницькі та Радзивіли.

Доповіді на вечорах вдало доповнювала демонстрація слайдів та виставка книг і публікацій відповідної тематики у ЗМІ. Вечір, присвячений Лесі Українці, був відзнятий для показу на телебаченні, а газета "Київський політехнік" регулярно розповідає про мистецькі вечори, публікує їхні анонси.

Висловлюю вдячність усім тим працівникам університету, які докладали зусиль, аби наші мистецькі вечори були успішними. Це, насамперед, керівництво університету – перший проректор НТУУ "КПІ" Юрій Якименко, проректор з науково-педагогічної роботи Петро Киричок, який, до речі, сам часто буває присутнім на вечорах, а нещодавно ще й вручав подарунок від КПІ онуку Івана Франка – Роланду. Плідно з нами співпрацює заступник директора Українсько-Польського центру НТУУ "КПІ" Ганна Біднюк. Організацію висвітлення  вечорів на телебаченні і в пресі здійснювали начальник відділу технічних засобів навчання Віктор Лазаренко і головний редактор університетської газети Володимир Янковий. І, нарешті, щира вдячність усім людям, які приходили до бібліотеки, аби почути розповіді про справжніх патріотів України і Польщі.         

У вересні розпочинаємо новий сезон наших культурно-мистецьких вечорів. Запрошую всіх! 

  Валентина Сапронова, заслужений працівник НТУУ "КПІ"