Кафедра конструювання верстатів та машин ММІ ефективно співпрацює з німецькою  фірмою "Хайденхайн", яка спеціалізується на виготовленні систем керування для верстатів з ЧПК, високоточних вимірювань лінійних та кутових переміщень, засобів цифрової  індикації  та іншого обладнання для верстатів з програмним керуванням. Її інтереси в Україні представляє фірма "Гертнер Сервіс Гмбх", яка просуває на ринок високоякісний продукт, постачає обладнання, матеріали, інструменти та проводить велику роботу з популяризації цих виробів, підготовки та перепідготовки кадрів. Робота з підготовки кадрів ведеться відповідно до договору про співробітництво з нашою кафедрою.

У рамках цього договору кафедра конструювання верстатів та машин разом з фірмою "Хайденхайн" провели науково-технічний семінар з метою ознайомлення студентів та викладачів кафедри з останніми досягненнями фірми та новими розробками, в тому числі і методами навчання персоналу.

У семінарі взяли участь представники фірми "Гертнер Сервіс Гмбх" О.Л.Науменко та О.В.Швед, а також завідувач кафедри проф. В.Б.Струтинський, заступник директора ММІ О.А.Охріменко, студенти, викладачі, провідні фахівці підприємств, члени Молодіжного сегменту Національної мережі трансферу технологій. Молодіжний сегмент функціонує в НТУУ "КПІ" з 2012 р. на базі кафедри конструювання верстатів та машин і виконує роботи з формування технологічних профілів Національної мережі трансферу технологій.

Керівник навчального центру фірми "Хайденхайн" Микола Конов прочитав змістовні лекції, що охоплюють весь спектр сучасних досягнень та засобів їх реалізації, в тому числі і технологію фрезерної та токарної обробки з використанням системи ЧПК фірми "Хайденхайн". Особливо зацікавила присутніх презентація програми інтерактивного навчання, впровадження якої в навчальний процес дозволить підвищити якість підготовки наших студентів. Досягнуто попередньої домовленості про передачу цієї програми на кафедру.

Учасникам семінару були продемонстровані зразки виробів та способи їх практичного використання. Особливе зацікавлення викликали прилади цифрової індикації. ПЦК фірми "Хайденхайн" дозволяють оптимально зчитувати інформацію на плоскому моніторі, в тому числі і відображення графіків, обладнані інтерфейсом передачі даних для подальшої обробки результатів вимірювань, прості в експлуатації й обслуговуванні, та ін.

На завершення семінару було зазначено, що в навчальному процесі ММІ уже використовується програмне забезпечення та пристрої програмування, передані на кафедру фірмою в 2011 р. Студенти із задоволенням вивчають ці методи, використовують їх при виконанні курсових та дипломних проектів. На сьогодні наші випускники успішно працюють на машинобудівних підприємствах, у т. ч. на фірмі "Хайденхайн". Хотілось би відзначити активну роботу виконавчого директора фірми "Гертнер Сервіс Гмбх" О.Л.Науменко, саме завдяки її ентузіазму підтримується співпраця фірми з кафедрою на постійній основі.

Під час дискусії було запропоновано проводити такі семінари щорічно, адже студентський контингент змінюється і обмін думками з фахівцями, що на практиці використовують окремі елементи та засоби програмування, дозволить підвищити ефективність подальшої роботи.

В.А.Ковальов, доцент ММІ