Студентка факультету біотехнології і біотехніки Марія Сливець (гр. БМ-81м) перемогла в конкурсі студентських наукових робіт у відділенні загальної біології Національної академії наук України. Рішенням Президії НАНУ вона була нагороджена дипломом та премією за виконання наукової роботи "Біотехнологічні рослини ріпаку з геном cyp11A1 цитохрома Р450scc тваринного походження в умовах осмотичного стресу".

Марія навчається в магістратурі кафедри біоінформатики за спеціальністю "Молекулярна біологія". З 2011 р. під керівництвом завідувача кафедри д.т.н., проф. С.В.Горобець виконує наукову роботу в лабораторії генетичної інженерії Інституту клітинної біології та генетичної інженерії (ІКГБІ ) НАН України. Саме завдяки співпраці з науковцями ІКГБІ, зокрема к.б.н., п.н.с. Людмилою Олександрівною Сахно, яка є керівником Марії у відділі генетичної інженерії, студентці вдалося досягти значних успіхів у науковій діяльності.

Напрям наукових досліджень Марії Сливець пов'язаний з генетичною модифікацією важливої сільськогосподарської культури – олійного ріпаку, зокрема виявленням стійкості модифікованих рослин до критичних умов існування. Осмотичний стрес є складовою багатьох негативних впливів на рослини, приміром від посухи чи зміни температурного режиму, тому робота є надзвичайно актуальною, адже всі ми є свідками суттєвих кліматичних змін на планеті. У процесі роботи було досліджено стійкість отриманих у відділі генетичної інженерії рослин ріпаку, що несуть у ядерному геномі ген тваринного походження, на осмотичний стрес в умовах in vitro і виявлено лінії трансгенних рослин, що перевищують вихідні рослини за стійкістю. Відібрані в лабораторних умовах рослини будуть задіяні в експериментах по вивченню фізіологічних і біохімічних особливостей впливу посухи (за умов теплиці) та підвищених температур (в кліматкамері) для отримання найбільш перспективних трансгенних рослин ріпаку зі збільшеною толерантністю до негативних змін під час вирощування.

Приємно, що працездатність, вдумливість, ініціативність та старанність Марії Сливець, втілені у представленій науковій роботі, були гідно оцінені не лише в нашому університеті й Інституті клітинної біології та генетичної інженерії НАН України, але й на рівні конкурсної комісії відділення загальної біології НАН України.

Про себе студентка розповідає буденно: "Якщо є вільний час і хороша погода, із задоволенням катаюся по місту на велосипеді, подорожую країною, іноді вдається побувати і за кордоном. Проте найголовніше для мене – це сім'я. Поки що моя сім'я – це чоловік і кицька, але я стараюся зробити наше життя якомога різноманітнішим, цікавішим, веселішим. З планами на майбутнє все складно. В далекому майбутньому я бачу себе викладачем чи вчителем, проте що робитиму через рік – не знаю. Мені подобається моя робота в ІКГБІ, хотілося б її продовжувати, і водночас я б хотіла освоїти, вивчити, пізнати щось нове, спробувати себе не лише в науці, і не лише в біотехнології. Завдяки навчанню в КПІ я отримала величезний багаж знань, вмінь і навичок, які не раз знадобилися мені в житті і в роботі, за що безмірно вдячна своїм викладачам і наставникам. Та я розумію, що не можна стояти на місці, адже цей світ такий великий і в ньому ще стільки незвіданого".

Тож вітаємо Марію з перемогою і бажаємо їй подальших успіхів у навчанні та дослідницькій роботі!

 Інф. ФБТ