25–26 листопада в Державному політехнічному музеї при НТУУ "КПІ" відбувся перший Міжнародний науково-практичний семінар з питань оцифровки історичного, культурного та наукового надбання, що зберігається в архівах, музеях, бібліотеках і приватних колекціях України. В його організації взяли участь також НТБ ім. Г.І.Денисенка НТУУ "КПІ", фотоархів Фрателлі Алінарі (м. Флоренція, Італія), Спеціалізований центр "БАЛІ" ТОВ, за підтримки проекту EuropeanaPhotography.

Семінар розглянув питання цифрової репрезентації та інтеграції у європейський каталог оцифрованого надбання EUROPEANA колекцій та архівів фотографій і негативів, які зберігаються практично в усіх установах культури, наукових і навчальних закладах, засобах мас-медіа, виробничих організаціях, у приватних колекціях і сімейних архівах, та є національним ресурсом фотодокументів, що відображують історію нашої країни.

EUROPEANA – європейський електронний ресурс, відкритий  з 2008 року. На той час у ньому нараховувалось 2 млн оцифрованих об'єктів (картин, книг, фільмів, архівів та фотоматеріалів), на сьогоднішній день їх більше 23 млн. Цей проект був ініційований Європейською Комісією в рамках програми покращення доступу до електронного контенту,  головний сервер електронної бібліотеки розташовано в Нідерландах.

Більше 120 учасників семінару прибули із 15 міст України і 4 європейських країн, серед них були представники музеїв, архівів, бібліотек, наукових установ, комерційних компаній, студенти. Всі вони мали можливість ознайомитися з передовими світовими практиками навчання технологій оцифровки, формування та інтеграції цифрових колекцій, а також з методами їх розповсюдження і використання завдяки Андреа де Поло – фахівцю в галузі технологій оцифровки фотодокументів найстарішого в Європі фотоархіву Фрателлі Алінарі, Хіларі Робертс – головному куратору фотоархіву Імперського військового музею (м. Лондон, Великобританія), Надії Браккер – фахівцю в галузі інформатизації музеїв (м. Москва, Росія), Тетяні Мерсадиковій – фахівцю з інформаційних систем та цифрових ресурсів у сфері культури і архівної справи (м. С-Петербург, Росія), Ніні Авдєєвій – заступнику директора з інформаційних технологій Російської асоціації електронних бібліотек (м. Москва, Росія). Ольга Баркова – заступник голови технічного комітету стандартизації України "Інформація і документація" (м. Київ), своєю доповіддю "Україніка в Європеані: ініціатива і досвід підключення оцифрованого документного надбання України до інтегрованого європейського каталогу EUROPEANA" запропонувала практичну сторону входження України до складу європейського каталогу. Державний політехнічний музей підготував, відповідно до вимог європейського каталогу, пілотний проект – колекцію фотографій КПІ початку ХХ століття і поділився своїм досвідом з колегами.

Успішність і конструктивність роботи семінару забезпечувались синхронним перекладом, який здійснювали студенти факультету лінгвістики нашого університету – Оксана Горбатюк, Анна Зощук, Олександр Ільїн, Юлія Шніп. Учасники семінару вдячні їм та керівнику –  Ользі Павлівні Демиденко.

Робота семінару супроводжувалась мультимедійними засобами – новим екраном (на фото), встановленим компанією "BDM", що спеціалізується на виготовленні проекційних комплексів. Відбулась своєрідна обкатка екрана, який дозволяє демонструвати презентації одночасно на трьох полях, доповнювати їх матеріалами в онлайн-режимі і одночасно мати зворотний зв'язок з аудиторією для визначення змістовності і актуальності виступу. Екран унікальний, зібраний вручну і є прототипом наступних серійних екранів компанії "BDM", яка є офіційним партнером Наукового парку "Київська політехніка", а її директор Антон Галяшинський – колишній студент нашого університету.

Підсумки семінару були підведені за допомогою нової техніки і виявили одностайну думку про необхідність подальшого навчання цифрової репрезентації та інтеграції в європейський каталог як повноправних партнерів.

Л.С.Ільясова, вчений секретар ДПМ при НТУУ "КПІ"

Дата події