Генеральною Асамблеєю ООН 2011–2020 роки проголошені "Десятиріччям дій за безпеку дорожнього руху". Офіційне відкриття Десятиріччя відбулося 11 травня 2011 року.

Згідно з офіційною статистикою кількість потерпілих у ДТП в Україні щороку зменшується, проте наша країна все ще посідає невтішне п'яте місце в Європі після Росії, Італії, Франції та Німеччини. Вражає те, скільки внаслідок ДТП гине чоловіків, жінок та дітей. Зменшення кількості ДТП – завдання державного рівня та кожного українця зокрема.

Основними факторами, які спричиняють пригоди на автошляхах, є низька культура поведінки на дорозі, в результаті дві третини аварій трапляються саме з вини водіїв. Ще одним впливовим фактором є аварійний стан власне автошляхів та недостатнє оснащення відповідними сигнальними знаками, що провокує створення аварійних ситуацій, особливо за умов непогоди.

Не останнє місце в цьому списку займає неналежний стан автотранспорту, особливо приватного сектору автоперевізників, де найчастіше фіксуються порушення технічного стану автомобіля та недбалість щодо своєчасного проведення техогляду.

Крім того, людина постійно стикається з психофізичними перевантаженнями, які притаманні сучасному суспільству, і тому припускається помилок, що призводять до трагічних наслідків.

Що повинен знати і виконувати водій і пішохід?

  • Водію потрібно завжди користуватися ременями безпеки, дбаючи про особисту безпеку.
  • Не ризикувати, зважаючи на несприятливі погодні умови, особливо в зимовий період, якщо досвіду водієві для управління машиною з об'єктивних причин не вистачає.
  • Завжди дотримуватися необхідної дистанції між автомашинами, що рухаються, для можливого маневру в разі необхідності.
  • Не користуватися мобільним телефоном під час керування автомобілем.
  • Пішоходу необхідно уважно стежити за роботою світлофора під час переходу проїжджої частини вулиці та категорично забороняється користуватися у цей час мобільними телефонами.
  • Під час очікування громадського транспорту на зупинці не слід стояти впритул до проїжджої частини дороги, тим більше якщо з вами поруч дитина.
  • Кожному пішоходу треба завжди пам'ятати, що він є учасником дорожнього руху, який впливає на ситуацію на дорозі, а водієві знати, що на ньому лежить відповідальність за життя іншої людини. Вкрай важливо учасникам дорожнього руху бути обережними та чемними одне до одного.

Запорукою зменшення кількості ДТП є відповідальність кожного з нас. Це унеможливить створення аварійних ситуацій і, як наслідок, збереже життя.

Л.Витвицький, ІЕЕ, гр.ОЕ-91, А.В.П’ятова

Тематичне і страшне відео

Увага! Чутливим дівчатам не дивитися. Хлопцям пояснити чутливим дівчатам, як не стати героїнями такого кіно.