25 жовтня 2012 р. в рамках Міжнародного тижня відкритого доступу, який відзначався 22-28 жовтня світовою академічною спільнотою вже вп'яте, в Науково-технічній бібліотеці НТУУ "КПІ" відбувся науково-практичний семінар "Ініціативи відкритого доступу та їх впровадження в НТУУ "КПІ".

На семінарі зібралося понад 50 учасників, щоб обговорити актуальні питання відкритого доступу до наукової та освітньої інформації. В семінарі взяли участь ІТ фахівці та бібліотекарі із 11 бібліотек Києва, викладачі та представники наукових видань НТУУ "КПІ". За допомогою спеціального програмного забезпечення для віддаленого онлайнового зв'язку TeamViewer, до семінару долучилися також бібліотекарі, аспіранти та викладачі Української академії банківської справи м. Суми.

Про історію виникнення та поширення, а також підтримку Руху відкритого доступу на державному та міжнародному рівні інформувала головний бібліотекар НТБ НТУУ "КПІ" О. Бруй. Вона розповіла про зміни в науковій комунікації, які спричинено відкритим доступом, та два шляхи відкритого доступу: журнали відкритого доступу, що базуються на принципово іншій бізнес-моделі, та архіви відкритого доступу, які пропонують науковцям самоархівування власних наукових праць. Особливий акцент було зроблено на правовому забезпеченні відкритого доступу: ліцензіях Creative Commons, що, на відміну від копірайту, позначають права, які надає автор на використання власної роботи.

Зацікавлення аудиторії викликали плани розвитку ElAKPI – Електронного архіву НТУУ "КПІ", який у своїй роботі переорієнтовується на відкритий доступ. Наповнення архіву відкритим контентом та просування його в міжнародні відкриті системи дозволить підвищити наукову значущість НТУУ "КПІ". Було відзначено, що ElAKPI має потенціал реалізувати для КПІ всі вигоди відкритого доступу.

Заступник директора НТБ НТУУ "КПІ" В. Волинець та головний бібліотекар М. Друченко поділилися із присутніми досвідом використання безкоштовних наукометричних інструментів SCImago та Eigenfactor для аналізу та визначення імпакт-фактору наукових журналів та наукового потенціалу країн, а також РІНЦ та Publish or Perish для визначення наукової ваги журналів та авторів.

Із матеріалами семінару можна ознайомитися в колекції "Презентації", розділі "Науково-технічна бібліотека" Електронного архіву НТУУ "КПІ": http://library.kpi.ua:8080/handle/123456789/2094 .

Оксана Бруй, головний бібліотекар НТБ НТУУ "КПІ"

Дата події