На сьогодні кафедра наукових, аналітичних та екологічних приладів і систем НТУУ "КПІ" (НАЕПС) займає провідні позиції в Україні з питань теорії і практики аналітичного та екологічного приладобудування. Пріоритетним напрямом навчально-наукової діяльності на кафедрі є створення засобів аналітичного контролю та технолого-екологічного моніторингу для вирішення комплексної проблеми зменшення забруднення довкілля, економії енергоресурсів та оптимізації технологічного циклу на енергетичних об'єктах.

У сфері освіти і науки кафедра на постійній основі співпрацює з вітчизняними та іноземними науковими та освітянськими установами: "Impex HighTech GmbH" (Німеччина), "Fachhochschule Trier", "SAXON Junkalor GmbH", "Автоекоприлад", ЗАО "Украналіт", Інститутом фізики напівпровідників ім.В.Є.Лашкарьова НАН України, ІЕЗ ім. Є.О.Патона, Карадазьким природним заповідником НАН України. Магістранти кафедри мають усі необхідні умови для отримання  ґрунтовних теоретичних знань і фахової компетентності в галузі аналітичного та екологічного приладобудування, навчаються застосовувати ці знання в наукових дослідженнях, а також при створенні інформаційно-вимірювальних систем різноманітного призначення. Значна частка міжнародної діяльності кафедри припадає на співробітництво з німецькою фірмою "Impex HighTech GmbH" (Німеччина).

У рамках проекту "Public Private Partnership" про співробітництво між НТУУ "КПІ", кафедрою НАЕПС і компанією "Impex HighTech GmbH", підтримуваного Міністерством економічного співробітництва та розвитку Німеччини, магістранти Артем Шило і Антон Шило були запрошені до Німеччини, де ознайомилися з виробництвом оптичних прецизійних  деталей у компанії "Juke Systemtechnik GmbH";  провели лабораторні та практичні роботи, брали участь у роботі з поліпшення ергономіки медичного обладнання, дослідили властивості оптичних кристалів у лабораторіях "Fachhochschule Steinfurt"; представляли НТУУ "КПІ" на виставці "E-world – energy and water"; ознайомилися з виробництвом автомобілів на заводі Volkswagen AG Emden та виробництвом суден на верфі "Meyer Shipyard Papenburg".

На базі набутого досвіду, в рамках проекту, проводяться дослідження інструментально-методичної бази екологічного моніторингу довкілля. За результатами цих досліджень студенти готують магістерські роботи,  матеріали для публікацій та доповідей. Зокрема, у 2012 р. на кафедрі було захищено 2 магістерські дисертації, присвячені дослідженням процесів формування та поширення забруднення атмосфери в межах університету.

Артем Шило, магістрант ПБФ