Перша в Україні школа-семінар Інституту передових студій НАТО зі спеціальним курсом лекцій "Керамічні паливні комірки" пройшла з 17 по 27 квітня. Її зорганізували й провели інженерно-фізичний факультет НТУУ  "КПІ", Інститут проблем матеріалознавства НАН України та Університет м. Бірмінгема (Об'єднане Королівство Великобританії та Північної Ірландії). У цьому міжнародному освітньому заході взяли участь видатні науковці Об'єднаного Королівства, Австрійської Республіки, Сполучених Штатів Америки, Федеративної Республіки Німеччина, Голландії, Федеративної Республіки Бразилія, Королівства Данії, Франції, Австрії, Японії, Південної Кореї, Швейцарії, Польщі, Російської Федерації, України та інших країн. Понад 370 українських студентів та аспірантів відвідали більше ніж 70 лекцій, прочитаних 36 лекторами. Ключове питання курсу лекцій –  створення та розвиток технологій найвищого світового рівня з метою вирішення енергетичної проблеми суспільства. Сучасний стан розвитку технології керамічних паливних комірок проілюстровано досягненнями провідних виробників. Розглянуто також стан паливно-комірчаних досліджень та освіти, практичне застосування паливних комірок у розвинених країнах світу.

У світі, крім енергетики, заснованої на спалюванні органічних видів палива, на енергії атома та ядра, на так званих "нетрадиційних" видах тощо, існує поки що маловідомий вид енергетики – із застосуванням паливних комірок (fuel cells). Це пристрої, у яких хімічна енергія будь-якого палива та кисню перетворюється в електрику та тепло безпосереднім чином. Паливні комірки знижують потребу в паливі майже втричі і практично не забруднюють довкілля. Крім виробництва енергії стаціонарними і мобільними пристроями, вони використовуються в різноманітних транспортних засобах замість звичайних двигунів, засобах зв'язку, для живлення комп'ютерів, у медицині тощо. Вітрові та сонячні джерела електричної енергії у поєднанні їх з паливними комірками стають засобами дійсно безперервного і екологічно безпечного енергопостачання.

У період перебування в Києві іноземні гості ознайомились з ІФФ, відвідали Державний політехнічний музей при НТУУ "КПІ", мали зустріч зі студентами, аспірантами та співробітниками університету.

О. Юркова

Дата події