Вересень традиційно вважають початком навчального року. Але це ще й час підсумків: чи готові ми до нього. Найбільше клопотів у цей час у студмістечка, адже потрібно розселити численну студентську братію, та ще й так, щоб усім було зручно і комфортно. Тож ми виявили цікавість до життя-буття політехніків і зустрілися з директором студмістечка О.А.Іщенком, щоб поговорити про будні – життєдіяльність складної інфраструктури, що налічує 20 гуртожитків на 14 тис. студентів.

– Олександре Анатолійовичу, початок навчального року традиційно супроводжується масовим заселенням студентів у гуртожитки. Першокурсників усіх задовольнили?

– Так, усі немісцеві студенти мали можливість поселитися в гуртожитки. Таких виявилося 2,5 тисячі. Щороку проводяться зустрічі з першокурсниками, в яких беруть участь співробітники міліції та правоохоронних служб. Вони знайомлять новачків з правилами внутрішнього розпорядку, пропускного режиму, надають довідкову й контактну інформацію. Упродовж року проходять лекції, тренінги та інші профілактичні заходи. 

 – За літо встигли підготувати весь житловий фонд до поселення?

– Ремонтні та відновлювальні роботи у студмістечку не є сезонними, вони тривають протягом усього року. З коштів, які студенти платять за проживання, 7 млн грн виділено на 2011 р. на ремонтні роботи. План-графік робіт виконується, за цим слідкують, перш за все, коменданти гуртожитків.

– А як складається план-графік?

– Загальний по студмістечку складається з планів-графіків по кожному гуртожитку. Координаційна рада гуртожитку, до якої входять адміністрація гуртожитку, декан (його заступник), представники студради та профбюро факультету, щороку складає кошторис та план ремонтних робіт, виходячи з належних до розподілення коштів. Студенти також можуть брати участь в обговоренні, вносити свої пропозиції.

– Які позитивні зміни відбулися в студмістечку останнім часом?

– На балансі студмістечка з'явилося щойно відкрите Мале спортивне ядро. Його появу чекали з особливим нетерпінням, адже наявних спортивних майданчиків вкрай не вистачало для потреб студентів та співробітників університету.

– Культурно-масові заходи, започатковані студмістечком, перетворилися взагальноуніверситетські чи й міські. Розкажіть про них.

– Так, приміром спортивна гра "Лабіринт", яка проходить на базі відпочинку "Політехнік", має багато прихильників. Навесні навіть довелося проводити її двічі (вдруге – для студентів інших вишів на їх прохання). Користується популярністю "Естафета здоров'я", інші заходи.

– НТУУ "КПІ" прийматиме гостей (вболівальників) Євро-2012?

– Так, уже отримано бюджетні кошти на облаштування 18-го гуртожитку, в якому буде виділено 600 місць для розселення футбольних вболівальників на період з 10 червня по 2 липня. Ремонтні роботи виконуватимуться відповідно до програми  й будуть спрямовані на місця загального користування, комунікації, інженерні мережі, ліфти.

– Торік студенти ІФФ, ФІОТ, ВПІ та ін., що мешкають у 8-му та 10-му гуртожитках, були стурбовані тріщинами, які з'явилися в спорудах через будівельні роботи, що велися поруч. Який стан справ нині?

– Під час облаштування пальового майданчика для нового гуртожитку відбулося зміщення ґрунту, що спричинило появу тріщин у стінах. Фірма-забудовник "Столиця" провела дослідження та перший етап стабілізаційних заходів (відведення поверхневих та підземних вод). Пошкодження в будівельних конструкціях ліквідовано.

– Що в найближчих планах?

– Відремонтувати приміщення й відновити роботу клубу "Інтонація", де б студенти відпочивали та безплатно проводили факультетські заходи. Нині ж, переважно, вони змушені користуватися міськими клубами, що спричиняє певні незручності.

На черзі – відновлення сайту студмістечка, який атакували хакери. На сьогодні ведеться робота по його наповненню.

– Керівники яких факультетів найбільше допомагають Вам у роботі?

– Декани всіх факультетів відповідально ставляться до роботи зі студентами і плідно співпрацюють з адміністрацією студмістечка. Приміром, представники ФСП завжди цікавляться потребами своїх підопічних, виділяють необхідні кошти. Цього року ФІОТ виділив 150 тис. грн на заміну вікон в "своєму" гуртожитку. Роботи виконуються в основному силами власних служб та дільниць студмістечка.

– Що б Ви хотіли сказати насамкінець?

– Приємна новина: в шістнадцяти гуртожитках з двадцяти будуть утеплені фасади за рахунок коштів, отриманих Україною за Кіотським протоколом. Тож незабаром студмістечко відчутно погарнішає.

Спілкувалася Н.Вдовенко

Дата події