Таку назву мав семінар, що пройшов у нашому університеті 20–21 травня 2011 р. і був організований Українсько-німецьким центром НТУУ "КПІ" (УНЦ), Німецькою службою академічних обмінів (ДААД) та Спільним українсько-німецьким факультетом машинобудування НТУУ "КПІ" (СУНФМ). У семінарі взяли участь проректори та керівники міжнародних відділів ВНЗ південної України та Криму. Учасників привітали керівник Інформаційного центру ДААД у Києві Ф.Кюхлер, керівник відділу культури Посольства Німеччини в Україні Г.Геррманн, начальник управління міжнародних зв'язків НТУУ "КПІ" проф. Б.А.Циганок.

У виступах учасників семінару було всебічно висвітлено широке коло питань: потенціал організації науково-технічного співробітництва Німеччини та України (радник з науково-технічної кооперації Міжнародного бюро Федерального міністерства освіти та досліджень Німеччини в Україні Ерік Бістрікер); здобутки десятилітньої співпраці НТУУ "КПІ" і Магдебурзького технічного університету ім. Отто-фон-Геріке (декан СУНФМ к.т.н. О.П.Халімон); можливості та перешкоди для академічної/наукової мобільності (радник з науки посольства Німеччини к.ф.-м.н. Михайло Лещенко), можливості навчання в Німеччині та стипендіальні програми ДААД для студентів та науковців (співробітниця ДААД к.філ.н. Оксана Швайка); освіта в Німеччині (доцент ДААД д-р Мірко Вішке); сучасний дослідницький ландшафт Німеччини та німецька ініціатива з підтримки науки та досліджень в університетах (лектор ДААД д-р Андреас Умланд).

За результатами семінару можна зробити такі практичні висновки стосовно нашого університету: студентам, аспірантам та викладачам НТУУ "КПІ" варто більш інтенсивно брати участь у програмах обміну та конкурсах на отримання стипендій (ДААД, Товариство ім. Олександра фон Гумбольдта, Німецького науково-дослідницького товариства та ін.); ретельно готувати запити на отримання цих стипендій та грантів; спілкуватися зі стипендіатами з нашого університету та переймати їхній досвід.

Ті, хто бажає ознайомитися більш докладно зі стипендіями та програмами обміну для студентів та науковців, можуть звертатися до УНЦ за електронною адресою: gfm@kpi.ua або за тел. 204-83-01.

О.П. Халімон, к.т.н., директор Українсько-німецького центру НТУУ "КПІ"

Дата події