Лекція народного депутата, члена Комітету Верховної Ради України з питань культури і духовності П.А.Ющенка відбулася 18 квітня в 12-й залі НТБ. Вона була присвячена видатним українцям, які залишили помітний слід в історії, та пройшла з нагоди передачі громадською організацією "За помісну Україну" більш ніж трьохсот портретів відомих українців до НТУУ "КПІ".

Проект цієї громадської організації "Українці у світі" представляє видатних українців, які зробили помітний внесок у розвиток світової цивілізації, чиї здобутки у сфері церковної історії, державотворення, науки і культури виходять за межі суто національного. За цією експозицією можна вивчати історію, літературу, мову і політологію. Серед відомих українців можна виділити кілька груп: українці, які стали відомими на весь світ, живучи в Україні; емігранти, які прославилися, залишаючись українцями; а також народжені на теренах України.

Йшлося, зокрема, про 75 генералів українського походження у війні 1812 року (копії з Ермітажу), трьох адміралів – Нахімов, Ушаков і Макаров, 22 маршалів СРСР, що народилися в Україні: Бойчук, Рибалко, Тимошенко, Черняхівський, Гречко, Кожедуб…, Ігор Сергєєв – колишній міністр оборони Російської Федерації. Генсеки Хрущов, Брежнєв, Черненко… Класик російської літератури Антон Чехов (його батько з села Вовча Балка на Харківщині, а мати, Пріська Шимко, – з сусіднього села). Булгаков, Олеша, Іван Бунцівський, що назвався Буніним – лауреат Нобелівської премії. Петро Столипа, який став Столипіним.

Також було названо людей, які, опинившись за кордоном, ставали захисниками народів. Їх шанували, знаючи, що вони українці. Серед них – класик японської літератури Василь Єрошенко, мандрівник, творець абетки й засновник шкіл для незрячих у різних країнах Азії. Декабристи, серед яких переважали українці.

Олександр Архипенко, Серж Лифар, Олександр Вертинський, Соломія Крушельницька, Федір Вовк, Святослав Гординський, Олександр Кошиць, ставши відомими у світі, наголошували, що вони – українці.

Відтепер портрети великих Українців прикрашатимуть приміщення нашої бібліотеки і допомагатимуть виховувати патріотів.

Інф. "КП"

Дата події