На факультеті електроніки 8 жовтня відбулася непересічна подія – проведено перше організаційне засідання щойно створеного в НТУУ «КПІ» Студентського відділення всесвітньо відомого Інституту інженерів з електроніки та електротехніки (ІЕЕЕ, Institute of Electronic and Electrical Engineering) – IEEE KPI Student Branch.

IEEE – найбільша у світі професійна організація інженерів та науковців, які працюють у галузях електроніки, електротехніки, телекомунікацій, робототехніки та комп’ютерних технологій. Організація об’єднує майже 400 тисяч членів (з них понад 90 тисяч – студенти) у понад 160 країнах світу. Основну увагу ІЕЕЕ приділяє освіті та науковим дослідженням, які проводяться спільно університетами й високотехнологічними компаніями, а також залученню студентів до використання найновіших технологій і досягнень у науці через гранти та інші форми підтримки.

ІЕЕЕ видає 148 міжнародних науково-технічних журналів та збірників, надає доступ до повних текстів більш ніж 2,5 млн статей через свій веб-сайт. На кошти організації проводиться більш ніж 1100 конференцій у 73-х країнах щороку. Організаційно ІЕЕЕ складається з 38-ми спілок та 7-ми технічних рад, а географічно розділена на 10 регіонів та 331 локальну секцію. Сьогодні ІЕЕЕ налічує по всьому світу 1855 студентських відділень, з яких 483 діють при університетах та коледжах. І ось, нарешті, створено перше в нашому університеті Студентське відділення ІЕЕЕ – ІЕЕЕ KPI Student Branch. Цікаво, що відбулося це в день 125-ї річниці з дня заснування ІЕЕЕ, коли по всьому світу проводяться святкові заходи.

Організатором та головою Студентського відділення ІЕЕЕ KPI є аспірант кафедри фізичної та бiомедичної електроніки ФЕЛ Борис Працюк, який є членом ІЕЕЕ більше двох років  і має досвід міжнародного співробітництва та тісні контакти з членами ІЕЕЕ з різних країн. 8 жовтня було скликано загальні збори Студентського відділення ІЕЕЕ КПІ, в ході яких всіма студентами, що виявили бажання взяти участь у цій організації, було підписано офіційні документи про організацію Відділення в нашому ВНЗ. Першим членом ІЕЕЕ KPI Student Branch став студент 4-го курсу гр. ДМ-72 кафедри фізичної та бiомедичної електроніки Олег Панічев. Членами ІЕЕЕ KPI Student Branch стали 12 осіб з ФЕЛ, ФЕА та ІТС.

Наразі до Студентського відділення входять студенти, аспіранти та молоді викладачі НТУУ «КПІ», які є членами різноманітних товариств залежно від наукових інтересів:  Товариства з мікрохвильової техніки та технологій (IEEE Microwave Theory and Techniques Society); Товариства інженерів з бiомедичної електроніки (IEEE Engineering in Medicine and Biology Society); Товариства з обробки сигналів (IEEE Signal Processing Society); Товариства з приладів та вимірювання (IEEE Instrumentation and Measurement Society); Комп’ютерного товариства (IEEE Computer Society); Товариства з телекомунікацій (IEEE Communications Society).

Привітали студентів з цією подією та підписали необхідні документи декан ФЕЛ, завідувач кафедри промислової електроніки д.т.н., проф. В.Я.Жуйков та заступник першого проректора, завідувач кафедри фізичної та бiомедичної електроніки д.т.н., проф. В.І.Тимофєєв. Свої привітання та добрі побажання членам ІЕЕЕ KPI передали голова Української секції ІЕЕЕ декан ФЕА д.т.н., проф. О.С.Яндульський; голова Українського відділення Товариства ІЕЕЕ з мікрохвильової техніки та технологій д.ф.-м.н. проф. Ю.М.Поплавко, а також представники НТСА НТУУ «КПІ».

Членами ІЕЕЕ можуть стати всі бажаючі студенти, аспіранти та молоді викладачі НТУУ «КПІ». ІЕЕЕ, перш за все, надає доступ до  найновіших публікацій в обраній галузі науки і техніки, пропонує знижені організаційні внески за участь у конференціях, гранти на поїздки, стипендії на навчання та науково-технічні конкурси. Для отримання більш докладної інформації завітайте на сайт http://www.ieee.org або зв’яжіться з Борисом Працюком електронною поштою b.pratsiuk@ieee.org.

Серед найближчих планів Студентського відділення ІЕЕЕ KPI – розширення зв’язків та поглиблення співпраці з перспективною молоддю, надання консультативної допомоги щодо доступу до професійних і навчальних ресурсів ІЕЕЕ, організація семінарів та конференцій, запрошення всесвітньовідомих учених для читання лекцій. Хотілося б, щоб великі можливості, що відкриваються перед членами ІЕЕЕ, та допомога, яку надає ІЕЕЕ для професійного та наукового зростання, були використані на ваше благо та благо рідного університету.

А.О.Попов, заст. декана ФЕЛ з наукової роботи та міжнародного співробітництва, радник Студентського відділення ІЕЕЕ KPI, член ІЕЕЕ

Дата події