Академік Всеукраїнської Академії наук Михайло Кравчук (1892–1942) – найвизначніший український математик ХХ сторіччя, наукові праці якого з алгебри, аналізу, теорії диференціальних та інтегральних рівнянь та ряду інших галузей  математики увійшли до скарбниці світової науки. Михайло Кравчук був видатним педагогом, керував кафедрою математики КПІ, вчив Архипа Люльку, Сергія Корольова, Володимира Челомея – майбутніх славетних конструкторів авіаційної та ракетної техніки.

Пам’ять про великого сина України живе в КПІ. Кожні два роки проходять математичні конференції імені Михайла Кравчука, відкрито аудиторію його імені, для кращих студентів ФМФ запроваджено стипендію імені Михайла Кравчука, на Музейній площі встановлено йому пам’ятник, де кожного року в день його народження – 10 жовтня – відбуваються пам’ятні заходи. У центрі всіх цих заходів – професор математики ФМФ Ніна Опанасівна Вірченко, яку називають духовною донькою Михайла Кравчука. Завдяки її наполегливості наприкінці минулого року безіменний проїзд між Харківським шосе і вулицею Ревуцького отримав назву «Вулиця Михайла Кравчука».

12 жовтня 2010 року відбулося урочисте від­криття вулиці Михайла Кравчука, на яке зібралися місцеві жителі, студенти і викладачі нашого університету, учні розташованої неподалік гімназії № 290, учні школи імені Архипа Люльки з села Саварка Богуславського району з учителькою Т.П.Петрик, представники наукових та державних установ, прямі нащадки М.П.Кравчука. Виступаючі – проф. Н.О.Вірченко, начальник відділу внутрішньої політики Дарницької райдержадміністрації Н.В.Трухіна, проректор НТУУ «КПІ» з наукової роботи член-кореспондент НАН України проф. М.Ю.Ільченко, директор гімназії П.І.Замаскіна – говорили про великого сина України, яким маємо пишатися. Було урочисто відкрито пам’ятну дошку з написом «Вулиця названа на честь видатного вченого математика академіка ВУАН Михайла Пилиповича Кравчука (1892–1942)». Студентам ФМФ, які отримали стипендію ім. Михайла Кравчука – Ігорю Гончару, Богдану Фещенку, Вадиму Юрчуку – було вручено відповідні дипломи і книгу про Михайла Кравчука.

Дуже добре, що на святі було багато учнів і студентів. Думаю, вони  назавжди запам’ятають цей день, тож коло тих, кому дороге ім’я і слава Михайла Кравчука, з роками збільшуватиметься!

В.Миколаєнко

Дата події