Виробнича практика в Німеччині. З 1 по 31 липня 2010 р. четверо студентів ЗФ, ІФФ та ММІ пройшли виробничу практику в Університеті ім. Отто-фон-Геріке (м. Магдебург, Німеччина).

Головною метою практики було ознайомлення з новітніми технологіями, способами їх впровадження у виробництво та з сучасним навчальним обладнанням. У ході практики ми відвідали підприємство в місті Хаарц з виготовлення шестерень та зубчастих коліс для автомобільної промисловості методом порошкової металургії, підприємство “Енеркон”, яке виготовляє вітрові електростанції, завод “Тогнум”, де випускають дизельні двигуни великої потужності, що встановлюються, зокрема, на кораблях і танках. На першому підприємстві ми спостерігали, як порошок перетворюється на деталі, на другому – роботизоване зварювання, на третьому  – завершальний етап збирання дизелів.
Побували ми і в Науково-дослідному інституті ім. Фраунгофера, який спеціалізується у сфері передових інформаційних технологій. Там нам була представлена лабораторія тривимірного моделювання.

У ході практики ми також ознайомилися з навчальними лабораторіями факультету машинобудування, відвідали інститут механіки Університету ім. Отто-фон-Геріке, інститут мобільних систем, інститут конструкційних матеріалів, зварювання, інститут виробничої техніки та контролю якості. Нам продемонстрували лабораторії та надали можливість виконати декілька лабораторних робіт у них.

У вільний від практичних занять час ми відвідали такі міста, як Берлін, Лейпциг та Потсдам, а також визначні місця Магдебурга.

Хочу висловити подяку керівництву Спільного факультету машинобудування за можливість проходження даної практики та отримання нових знань.

Олександр Обруч, студент IV курсу СУНФМ

Мовна школа у Магдебурзі. Тридцять перша міжнародна університетська літня школа німецької мови пройшла при Університеті ім. Отто-фон-Геріке (м. Магдебург) з 2 по 28 серпня. Вона об’єднала 35 студентів з різних країн Європи, США, Китаю, Японії та Нігерії.

Програма літньої школи була побудована таким чином, що практично весь день був розписаний погодинно. Зранку заняття, де вивчали німецьку мову – розмовну, граматику, поповнювали словниковий запас. Також слухали лекції на теми: “Магдебурзький діалект”, “Берлін в німецьких піснях”, побували на концерті “Гітарні балади”.

У пообідній час ми гуляли містом. Магдебург – одне з найстаріших міст Європи, вперше згадується у 805 р. У 1035 р. місто отримало патент на проведення ярмарків, який став прототипом “міських законів”, відомих як Магдебурзьке право. У 1654 р. бургомістр Магдебурга Отто фон Геріке, відомий німецький фізик та інженер, який винайшов вакуумний насос, провів знаменитий дослід з Магдебурзькими півкулями, що переконливо довів існування атмосферного тиску. У місті є багато визначних місць, серед яких – Магдебурзький собор висотою близько 100 м (будувався з 1209 по 1520 рр.), де похований засновник Священної Римської імперії німецький король Оттон І (912-973 рр.). Заворожує незвичайним дизайном та архітектурою Зелена Цитадель – місце спокою і радості з красивою сучасною архітектурою, створеною в гармонії з природою. Це останній і найвідоміший шедевр австрійського архітектора Фріденсрайха Хундертвассера. Вражає найвища дерев’яна будівля у свiтi (60 метрів заввишки) – “Башта тисячоліття”, де знаходиться музей “6000-лiтня історія розвитку людини i техніки”. Його експонати демонструють 6000 років розвитку науки і техніки в різноманітних галузях – механіці, хімії, біології, медицині та інших. На відміну від звичайних музеїв, у “Башті Тисячоліття” є кілька десятків інтерактивних експозицій, де відвідувачі можуть проводити досліди.

Магдебург – університетське місто. Тут навчається близько 18 тис. студентів. Організаторами мовної школи влаштовувалися вечірні круглі столи, де слухачі мали чудову можливість розмовляти німецькою зі студентами університету.

Назарій Кравець, Тарас Скрипник, студенти IV курсу СУНФМ

Дата події