Так називають смайлик молоді активні користувачі інтернету. Нехитрий значок зображає те, чого не вистачає при спілкуванні через електронну пошту чи в чаті - інтонацію голосу й міміку, дозволяє відчути настрій співбесідників, викликає позитивні емоції.

Народився він далекого 1963-го, коли американський художник Харві Белл (Harvey Ball) на замовлення страхової компанії створити емблему, яка б запам’ятовувалася і викликала позитивні емоції, зобразив жовте усміхнене личко, отримавши за роботу 50 дол.

З того часу “колобочок” тріумфально крокує світом. З 1999 р.  запроваджено Міжнародний день посмішок (World Smile Day), який відзначають у першу п’ятницю жовтня (цьогоріч – 1 жовтня). Посміхніться оточуючим – і добрий посил повернеться до вас, підсилений у рази.

Ідеї, як кажуть, витають у повітрі. У середині 1970-х у КПІ була створена схожа візитівка, яка, за сприятливих умов, теж могла отримати шалену популярність.

До Дня ФІОТ (тоді він називався факультет електроприладобудування і обчислювальної техніки, російською - ФАЭПС и ВТ) студент Юрій Рєпніков за кілька хвилин накреслив веселого “чоловічка”, де буква “ф” слугувала тілом, “э” і “с” сховалися в хитрющих очах, “п” притулилася замість носа, а за широку посмішку відповідали “в” і “т”. На той час на факультеті практично всі студенти красувалися з місцевими смайликами. Нині ж вони любовно зберігаються в сімейних альбомах та анналах факультету.

text text Емоція, Дія
:) :-) :Посмішка:
:D :-D :Шкірення (посмішка на 32 зуба):
:( :-( :Сумно:
:o :-o :Здивування:
8O 8-O :Шок:
:? :-? :Незрозуміло:
8) 8-) :Круто:
:x :-x :Мовчанка:
:| :-| :Нейтрально:
;) ;-) :Підморгнути: