Результатом восьмирічного наукового пошуку творчого колективу у складі співробітників кафедри промислової електроніки НТУУ “КПІ” д.т.н. Ю.С.Петергері й к.т.н. Т.А.Хижняк та співробітників Інституту електродинаміки НАН України  к.т.н. І.В.Блінова й м.н.с. В.В.Чопика стала наукова праця “Теорія та засоби побудови енергоефективних систем керування електроживленням локальних об’єктів”, подана на здобуття щорічної премії Президента України для молодих учених у 2010 році.

 Метою роботи є розробка теоретичних засад та впровадження на практиці енергоефективних систем керування електроживленням локальних об’єктів і створення на цій основі від­повідних алгоритмів і систем керування.

Було розроблено методи та засоби прогнозного керування рівнем електроспоживання; питання  діагностики напівпровідникових перетворювачів та розроблено метод визначення місця і виду короткого замикання на лініях електропередач із застосуванням нейронних мереж; розроблено нові схеми перетворювачів частоти для узгодження параметрів електричної енергії джерел та споживачів тощо.

За тематикою наукової праці було виконано дослідження за пріоритетним напрямом розвитку науки в Україні “Новітні та ресурсозберігаючі технології в енергетиці, промисловості та агропромисловому комплексі”, відповідно до програми Міністерства освіти і науки України, науково-технічної програми “Ресурс”, затвердженої постановою Кабінету Міністрів України, програми “Науково-технічні основи вирішення проблем енергозбереження”, згідно з розпорядженнями бюро відділення фізико-технічних проблем енергетики НАН України в рамках 14 науково-дослідних робіт.

Результати наукової праці впроваджено на 5 підприємствах енергетичного сектору, підпорядкованих Міністерству палива та енергетики України, Міністерству енергетики Литовської Республіки, у 2 відкритих акціонерних товариствах аграрного та переробного сектору, 3 товариствах з обмеженою відповідальністю інженерного та науково-виробничого профілю, 2 науково-дослідних інститутах.

Впровадження розроблених алгоритмів дозволяє досягти зменшення пікового споживання приблизно на 30% та зниження вартості використаної електроенергії від мережі на 18-20% з одночасним забезпеченням якісного функціонування та уникнення аварійних режимів. Розроблений та виготовлений діагностичний пристрій ДУ-1 на базі статичного перетворювача частоти з широтно-імпульсною модуляцією потуж­ністю 2 кВА, впроваджений у 2008 р. на ряді електроенергетичних об’єктів України та Литви, дозволив значно підвищити надійність експлуатації енергогенеруючих об’єктів.

За інформацією ФЕЛ