49-та Міжнародна конференція “Актуальні проблеми міцності”, присвячена 80-річчю з дня народження академіка Національної академії наук України і Російської академії наук Віктора Івановича Трефілова (1930-2002), пройшла в НТУУ “КПІ” 14-18 червня за участю Міносвіти і науки України, НАН України, Міждержавної координаційної Ради з фізики міцності та пластичності матеріалів, Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М.Францевича НАН України, НТУУ “КПІ”, Інституту металофізики ім. Г.В. Курдюмова НАН України, Фізико-технічного інституту ім. А.Ф. Йоффе РАН, ООО “Інтем” (Україна).

Міжнародні конференції “Актуальні проблеми міцності” регулярно проводяться протягом 30 років у різних країнах (Росії, Білорусі, Україні, Естонії). Вони дозволяють встановити тісні зв’язки між ученими різних країн, які працюють у галузі фізики і механіки міцності, сприяючи розвитку цього важливого сектора науки. Нинішня конференція присвячена 80-річчю з дня народження видатного вченого в галузі фізичного матеріалознавства і фізики міцності,  академіка НАН України і РАН В.І.Трефілова – випускника КПІ 1952 року, який протягом усієї своєї наукової, педагогічної і державної діяльності активно підтримував зв’язки з Київським політехнічним інститутом.

У роботі конференції взяли участь учені з 13 країн (Австралія, Азербайджан, Грузія, Білорусь, Великобританія, США, Нікарагуа, Польща, Словаччина, Росія, Німеччина, Чехія, Україна).

президент НАН України Б.Є.ПатонПривітавши присутніх, президент НАН України Б.Є.Патон докладно розповів про життєвий і творчий шлях В.І.Трефілова, наголосивши на його творчому ентузіазмі, постійному захопленні новими ідеями та вмінні втілювати їх у життя. “Він був багатогранною особистістю, любив науку, музику, спорт, прожив повнокровне, віддане суспільству життя, залишив по собі численних учнів, які працюють над розвитком його ідей”, – сказав Борис Євгенович. Він також подякував НТУУ “КПІ” за збереження пам’яті про вченого.

М.З.Згуровський, академік НАН України, ректор НТУУ “КПІ”, назвав В.І.Трефілова видатним випускником КПІ. “Справа В.І.Трефілова, – запевнив він, – буде з честю продовжена студентами й викладачами, пам’ять про нього передаватиметься наступним поколінням політехніків”. (Текст виступу М.З.Згуровського)

Директор Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України, академік НАН України В.В. Скороход у своєму виступі розмірковував: є люди здібні, є дуже здібні, є обдаровані від природи. Саме до таких і належав В.І. Трефілов. Тільки безстрашна людина зважиться в сорок три роки очолити Інститут проблем матеріалознавства, де на той час ще працювали його засновники та міцне ядро науковців старшого покоління. Але дуже швидко Віктор Іванович став беззастережним лідером колективу, розширив тематику досліджень, яка і донині продовжує розвиватися, а результати наукового пошуку відповідають найпередовішому міжнародному рівню.

З привітаннями до учасників конференції також виступили І.М. Неклюдов – академік НАН України, директор Навчально-наукового центру “Харківський фізико-технічний інститут”; д.ф.-м.н., проф. В.І.Бетехтін – голова Міждержавної координаційної Ради по фізиці міцності та пластичності матеріалів. Перше пленарне засідання розпочалося доповіддю академіка НАН України, директора Інституту проблем матеріалознавства ім. І.М. Францевича НАН України С.О. Фірстова “Віктор Трефілов і фізика міцності сьогодні”.

Н.Вдовенко, Фото О.Супруна

Дата події