За більш ніж 110-річну історію в НТУУ “КПІ” працювало багато науковців, нащадки яких продовжили шлях батьків, започатковуючи династії науково-технічної інтелігенції України та нашого університету зокрема.

Одним із таких науковців, який уже в четвертому поколінні підтримує династію політехнічних науковців-хіміків, є професор, доктор хімічних наук Андрій Артурович Фокін – завідувач кафедри органічної хімії та технології органічних речовин (ОХ та ТОР) ХТФ.

Його прадід, професор Сергій Олексійович Фокін (1865–1917 рр.), завідував у 1913–1917 рр. кафедрою технології органічних речовин хімічного відділення КПІ. Він закінчив Харківський технологічний інститут, поглиблював освіту в Німеччині. Займався питаннями каталітичного гідрування ненасичених сполук. Керував спорудженням та пуском першого в Російській імперії заводу з гідрогенізації рослинних жирів.

Син С.О. Фокіна, доцент, к.х.н. Артемій Сергійович Фокін (1907–1966 рр.), закінчив ХТФ КПІ, працював у хімічних інститутах Академії наук УРСР, а потім завідував кафедрою в Київському інституті легкої промисловості. Дружина А.С.Фокіна – с.н.с., к.х.н. Н.В.Голуб, також випускниця ХТФ – працювала на кафедрі технології паперового виробництва ХТФ КПІ, а потім очолювала наукову лабораторію Київського науково-дослідного інституту паперу.

Їх дочка (мати Андрія Артуровича) – д.х.н. Зоя Артемівна Фокіна, зав. відділу академічного інституту – була членом вченої ради ХТФ НТУУ “КПІ” з присудження вчених ступенів.

Перебуваючи в такому “хімічному оточенні”, А.А.Фокін уже в шкільні роки захоплювався хімією. У квартирі, на підвіконні, він розмішував суміші в склянках, використовував прилади і проводив свої перші хімічні дослідження. Коли при цьому з’являвся неприємний запах, то вся ця “хімія” відразу виставлялася за вікно. Він брав участь у шкільних олімпіадах з хімії.

Не дивно, що після закінчення школи в 1977 році він вступив до ХТФ КПІ. Будучи студентом, займався науковою роботою, брав участь у міських та республіканських олімпіадах з хімії, де займав призові місця. Після закінчення навчання його залишають в аспірантурі при кафедрі ОХ та ТОР, де він успішно захищає кандидатську, а в 1994 році – докторську дисертацію, поступово обіймаючи посади асистента, доцента, професора, а з лютого 2009 року – завідувача кафедри. Сфери його наукової діяльності: органічний синтез, синтез лікарських препаратів, комп’ютерна хімія, синтез матеріалів для використання їх в наноелектроніці. Він працював в університетах США, нині співпрацює з науковими закладами Німеччини.

Професор А.А.Фокін завзятий мандрівник: в туристичних походах він побував на Кавказі, Саянах, сплавлявся на байдарці в Карелії, спускався на катамарані  річками Алтаю та інше.

У червні 2010 року А.А.Фокіну виповнюється 50 років, а у вересні керованій ним кафедрі – 110 років. Побажаємо наснаги і творчих успіхів керівнику і колективу.

Фокін Сергій ОлексійовичФокін Артемій СергійовичФокіна Зоя АртемівнаФокін Андрій Артурович

О.Й.Хоцянівський, доц. ХТФ