31 березня 2010 року в Українсько-японському центрі НТУУ «КПІ» відбулося засідання круглого столу «Зруйнований реактор ЧАЕС: стан, ризики, фізико-технічні рішення».

У роботі круглого столу взяли участь: д.е.н. В.П. Удовиченко – мер м.Славутича, академік НАН України В.Г.Бар’яхтар – директор Інституту магнетизму НАН і МОН України, Т.Я.Кутузова – начальник Управління безпеки поводження з РАВ та зняття з експлуатації Державного комітету ядерного регулювання України, чл.-кор. НАН України Г.В. Лисиченко – завідувач відділу Інституту геохімії навколишнього середовища НАНУ та Міністерства України з питань надзвичайних ситуацій та у справах захисту населення від наслідків Чорнобильської катастрофи, О.Є. Новіков – заступник технічного директора з безпеки ДСП «ЧАЕС», В.І.Купний – радник мера м. Славутич, керівник об’єкту «Укриття» (1995-2002 рр.), В.Г. Щербіна – радник міського голови м. Славутич, О. Мідзутані – директор проекту «Українсько-японський центр»  Японської агенції з міжнародного співробітництва JICA, Ф.Мідзухо – координатор проекту «Українсько-японський центр», С.І. Сидоренко – проректор НТУУ «КПІ», Б.А.Циганок – директор УЯЦ НТУУ «КПІ», Є.А.Огородник – директор програми НТУУ «КПІ» «Сталий розвиток», О.Г. Левченко – зав. каф. охорони праці, промислової та цивільної безпеки. У засіданні також взяли участь представники японських фірм: Й.Янагісава – представник фірми ЛТД «Міцуї Енд Ко» в Києві, О.В.Малиновський – старший експерт київської контори фірми «Mitsubishi Corporation», О.Терзієв – помічник голови представництва фірми Marubeni.

Мета круглого столу – привернути увагу громадськості до проблем, пов’язаних із зруйнованим реактором ЧАЕС, показати реальні ризики і можливі шляхи їх нейтралізації, підкреслити необхідність стимулювання наукових досліджень за проблематикою ризиків та фізико-технологічних рішень щодо унебезпечення зруйнованого реактора ЧАЕС, співпраці вчених України і Японії в проектах на основі обміну базами даних моніторингів стану здоров’я населення, навколишнього середовища в районах, постраждалих в ядерних катастрофах, та в інших сферах.

Учасники круглого столу торкнулись питань, пов’язаних із фізичними процесами, які породжують ризики в зруйнованому реакторі, прогнозів його безпеки та можливих фізико-технічних рішень щодо їх зменшення. Проблеми, обговорені під час круглого столу, мають надзвичайно важливе значення не тільки для України і Японії – країн, які постраждали в ядерних катастрофах, але й для всього світу.

Відбулося також обговорення статті «ЧАЕС – «Укриття»: біг на місці по-українськи та сюрпляс по-європейськи» (Дзеркало тижня №15(743) від 25-29 квітня 2009 р.), в якій порушені питання, обумовлені тривогою громадськості станом вирішення проблем ЧАЕС та об’єкту «Укриття» в найближчому майбутньому.

За результатами обговорення прийняті Рекомендації круглого столу, які планується направити до урядових структур, інших зацікавлених сторін.

Інформація департаменту міжнародного співробітництва

Дата події