Конференц-стіл зали Адміністративної ради Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" 1 червня прикрашали не лише прапорці Європейського Союзу, України та вимпел університету, але й синьо-чорно-білий триколор Естонії: того дня університет відвідував Президент Естонської Республіки Алар Каріс.

Супроводжували очільника держави, яка є одним із найнадійніших партнерів України, Надзвичайний і Повноважний Посол Естонської Республіки в Україні Каймо Кууск, ректор Талліннського технічного університету Тііт Ланд, проректор цього університету з наукової роботи Тііт Лукк та інші.

Делегацію високоповажних гостей вітали ректор КПІ ім. Ігоря Сікорського академік НАН України Михайло Згуровський, проректори університету за напрямами, керівники й викладачі низки факультетів та студенти.

Після ознайомлення естонських високопосадовців, освітян і науковців з університетом та його історією (коротку екскурсію для гостей провів ректор), а також огляду експозицій Державного політехнічного музею імені академіка Бориса Патона в залі Адмінради відбулася бесіда про те, що єднає народи наших країн, про підтримку, яку народ Естонії надає українському народові в його боротьбі проти російського агресора, і про те, що забезпечує міцний підмурок для подальшої співпраці наших країн.

На початку зустрічі проректор з міжнародних зв'язків член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, зокрема, поінформував аудиторію про 20-річний досвід співпраці КПІ з партнерами в Естонії, головним з яких є саме Талліннський технічний університет, а після цього Президент Естонської Республіки Алар Каріс виступив перед студентами та науковцями КПІ з розповіддю про свою країну та її місце в Європейському Союзі, згадав про деякі драматичні сторінки її минулого і про трансформації усіх сфер життя, які вона пережила за останні 35 років, а також про її сучасність і перспективи. Звісно, розповів він і про ту допомогу, що Естонія надає Україні та українцям від самого початку повномасштабної війни росії проти України, а також про підтримку європейських прагнень нашої держави. На завершення свого виступу він відповів на численні запитання присутніх і поспілкувався з журналістами.

Варто зауважити, що студентів було багато і запитання вони ставили дуже різні, зокрема й про те, чому він вирішив змінити наукову роботу на політичну діяльність. Це запитання, до речі, було невипадковим, адже Алар Каріс як фахівець у галузі молекулярної генетики досяг неабияких результатів – він працював, стажувався і займався дослідженнями в лабораторіях кількох європейських університетів, обирався ректором Естонського університету природничих наук та Тартуського університету, а також деякий час був директором Естонського національного музею. Тож, очевидно, що й відвідини КПІ були для нього доволі цікавими, так само, як і питання наукової співпраці естонських та українських науковців.

Наступного дня тема науково-освітньої колаборації між вченими, освітянами та студентами обох країн набула розвитку: КПІ ще раз відвідав ректор Талліннського технічного університету Тііт Ланд. Розмова з ним, участь у якій взяли ректор КПІ Михайло Згуровський, проректор з міжнародних зв'язків Сергій Сидоренко, проректор з наукової роботи Віталій Пасічник, керівники низки інститутів і факультетів університету, а також очільники підрозділів, які опікуються науково-дослідною роботою та міжнародною проєктною діяльністю, стосувалася цілком конкретних питань. Одним із них, за пропозицією Михайла Згуровського, стало питання підписання нової широкої угоди про співпрацю Талліннського технічного університету і КПІ ім. Ігоря Сікорського. Це співробітництво має охоплювати освітню, наукову, інноваційну та гуманітарну сфери, і, певна річ, поставити на міцне підґрунтя студентські обміни.

Своєю чергою, Тііт Ланд розповів про потенціал очолюваного ним вишу та про ті сфери підготовки фахівців і наукових досліджень, які є для нього пріоритетними.

kpi images - фото колаж
Для визначення можливих напрямів співпраці гостю було представлено узагальнену інформацію про структуру і сфери наукової та освітньої діяльності факультетів біомедичної інженерії, біотехнології і біотехніки, Навчально-наукового інституту енергозбереження та енергоменеджменту, Навчально-наукового механіко-машинобудівного інституту, а також про проєктно-грантову діяльність університету. Крім того, ректор докладно розповів своєму талліннському колезі про роботу і досягнення науковців КПІ у сфері кіберзахисту та про проєкти університетської інноваційної екосистеми "Sikorsky Challenge". Усі перелічені сфери, як після завершення зустрічі розповів Тііт Ланд представникам університетських медіа, є перспективними для налагодження тіснішої співпраці. Особливо цікавими в цьому плані могли б, за його словами, стати сфери ІТ-технологій та кібербезпеки, медичної інженерії і біотехнологій, а також інноваційної діяльності. Причому співпраця може мати різні форми – як в академічній площині, так і у форматі кооперації для реалізації певних проєктів.

Дмитро Стефанович

До речі: про своє засудження повномасштабного вторгнення росії в Україну Естонія відкрито заявила однією з перших у світі. Уже вранці 24 лютого 2022 року громадяни Естонії разом з представниками української діаспори пікетували посольство рф у Таллінні, протестуючи проти агресії. Невдовзі естонський уряд одним із перших підтримав Україну в наданні статусу кандидата на членство в ЄС. З перших днів війни Естонська Республіка відкрила свої кордони для українців, які змушені були шукати прихистку від війни в інших країнах – до сьогодні в ній живуть від 50 до 60 тисяч українців. Водночас, уряд країни призупинив реєстрацію громадян росії та білорусі як електронних резидентів Естонії у межах її державної програми e-Residency, яка дозволяє підприємцям з усього світу отримати там електронну "прописку" бізнесу. Тож сьогодні це можуть робити усі – окрім росіян та білорусів. Ну і, звісно, Естонія та її громадяни постійно надають Україні різноманітну допомогу, обсяг якої у фінансовому еквіваленті сягнув 1% ВВП країни. Лише торік обсяг військової допомоги від цієї невеликої за площею та кількістю населення прибалтійської країни сягнув третини її оборонного бюджету…

Візит Президента Естонії до КПІ

Естонія посилює зв'язки з Київською політехнікою. Алар Каріс запевнив у підтримці України й наголосив, що з Україною увесь естонський народ.

Під час візиту обговорили співпрацю з Талліннським технічним університетом на дослідницькому, викладацькому і студентському рівнях.

Дата події