31 серпня в залі засідань Вченої ради університету відбулася урочиста ювілейна сесія професорсько-викладацького складу Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" на відзначення його 125-річчя.

Урочистості розпочалися Гімном України у виконанні хорового колективу Центру культури і мистецтв КПІ. Учасники зборів вшанували пам'ять своїх колег, які пішли з життя впродовж останнього року, і героїв-політехніків, які віддали свої життя, захищаючи незалежність та суверенітет і цілісність України у війні з російськими агресорами. Від імені зібрання курсанти Інституту спеціального зв'язку та захисту інформації КПІ поклали квіти до пам'ятника Героям Небесної Сотні.

Виступи на ювілейній сесії професорсько-викладацького складу КПІ відкрилися грунтовною доповіддю ректора університету академіка НАН України Михайла Згуровського про 125-річну історію КПІ та чотири етапи його становлення й еволюції (її текстову версію наводимо в цьому номері нашої газети). "Сьогодні на київських політехніках лежить відповідальність за підтримку високого авторитету його попередників і обов'язок на новому етапі розвитку університету цей авторитет примножити. Пророчі слова першого ректора КПІ Віктора Львовича Кирпичова, висловлені ним 125 років тому, з побажанням альма-матер "жити, рости, міцніти, процвітати сотні і тисячі років…" збуваються", – наголосив він на завершення свої промови.
На адресу КПІ надійшли вітальні листи від очільників держави, керівників наукових установ та іноземних партнерів університету. А особисто привітати університет з його ювілеєм прийшли представники керівництва органів законодавчої та виконавчої влади, народні депутати України, відомі громадські діячі, науковці та колеги з інших університетів.
kpi images - 125
Привітали колектив університету з його ювілеєм і вручили нагороди Верховної Ради України групі викладачів і наукових співробітників університету перший заступник Голови Верховної Ради випускник КПІ 2007 року Олександр Корнієнко та голова підкомітету з питань вищої освіти Верховної Ради Юлія Гришина.
kpi images - Олександр Корнієнко

Привітання від Головнокомандувача ЗСУ генерала Валерія Залужного зачитав командувач Об'єднаних сил ЗСУ Герой України генерал-лейтенант Сергій Наєв. Він вручив великій групі працівників університету відзнаки і грамоти міністра оборони України та Головнокомандувача ЗСУ України. Крім того, грамотою Головнокомандувача ЗСУ за активну громадську позицію, патріотизм та допомогу Збройним силам України було нагороджено колектив КПІ ім. Ігоря Сікорського.
kpi images - Сергій Наєв вручає Михайлу Згуровському грамоту від Головнокомандувача ЗСУ, якою нагороджується колектив університету

Університет та його співробітників привітав і президент Національної академії педагогічних наук України Василь Кремень, який оголосив про нагородження колективу КПІ медаллю НАПН України "Григорій Сковорода".
У залі засідань Вченої ради також пролунали теплі слова від заступника міністра освіти і науки України Михайла Вінницького та інших достойників.
Насамкінець ведучі Вікторія Деркач та Єгор Шелест продекламували рядки з поезії київського політехніка, викладача і науковця, поета і театрального діяча, який, на жаль, пішов у засвіти цього літа, Віталія Іващенка:

Усе минуле у собі ми носимо,
Душа народу твориться віки,
Світ українства – мрійники, філософи,
Поети, працелюби, співаки.

А завершилася ювілейна сесія вічним гімном студентів "Гаудеамус"…

Дмитро Стефанович

Дата події