Інформація про засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 17 квітня 2023 року

17 квітня під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: М.З.Згуровський, О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, А.В.Ковтун, В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, О.А.Іщенко, О.М.Бруй, Є.Малкіна, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено:

1. Освітній процес. Навчання здійснюється відповідно до розкладу занять. 15 квітня відбулася погоджувальна нарада навчальних департаментів. Основне питання – переведення навчання з дистанційного на змішаний режим. Розпочато поселення до гуртожитків студентів, які повертаються до Києва. Планується, що поселення в гуртожитках додатково потребуватимуть понад 900 осіб. У межах підготовки до переведення в змішаний режим триває робота з факультетами та кафедрами. Крім того, на нараді розглянуто питання початку практики для 4 курсу бакалаврату (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Кондратюк, О.А.Іщенко).

2. Вступна кампанія. Проводяться наради з відповідальними секретарями відбіркових комісій факультетів та інститутів. Завершується робота над формуванням програм вступних випробувань до магістратури. Поки що немає доступу до ЄДЕБО для завантаження конкурсних пропозицій, потрібних для формування заявок до МОН на державне замовлення від університету, але потрібну інформацію університет підготував, і щойно відповідний модуль буде підключено, її буде завантажено (О.А.Жученко, Приймальна комісія). 

3. Кадрові питання. Минулого тижня відбулося 4 конференції трудових колективів факультетів та інститутів, на яких були розглянуті питання про надання згоди на призначення деканів факультетів чи директорів інститутів (ФІОТ, ФСП, НН ІМЗ, ФЛ). По керівниках усіх цих підрозділів трудові колективи надали згоду на призначення. Також триває конкурс на заміщення посад НПП. Усього його проходять 109 осіб. До 7 травня триватиме прийом документів. Відповідні підрозділи їх перевіряють і передають на розгляд експертно-кваліфікаційним комісіям (О.А.Жученко).

4. Триває підготовка до Конференції трудового колективу. На неї обрано 625 делегатів. Минулого вівторка було проведено засідання  комісії з підготовки Колективного договору. На ній розглянуто й питання виконання Колективного договору за попередній період. За результатами було підписано акт про його виконання. По розділах його виконано  в повному обсязі. Лише окремі пункти розділу  охорони праці через торішні обмеження у закупівлі товарів і послуг недовиконано, тому їх буде перенесено до відповідного розділу Колективного договору на поточний рік. Конференція відбудеться 20 квітня (М.О.Безуглий, О.А.Жученко, декани факультетів і директори інститутів, профбюро підрозділів).  

5. Акредитація освітніх програм (ОП). На минулому тижні  в університеті працювало  7 експертних груп за різними спеціальностями. На поточному тижні працюватимуть ще 6 експертних груп за 9 ОП. Надходять проєкти висновків галузевих експертних рад (ГЕР).  Минулого тижня відбулося засідання ГЕР по 7 ОП – по всіх Колегії НАЗЯВО надано рекомендації ухвалити позитивні рішення щодо акредитації. Також надійшли ще 5 первинних експертних висновків за результатами експертизи в університеті – також усі позитивні з рекомендаціями щодо повної акредитації. На 25 квітня призначено засідання Колегії НАЗЯВО. На її остаточне затвердження якої вноситимуться 19 справ від КПІ – по всіх надано позитивні рішення, причому одну з цих ОП рекомендовано акредитувати як зразкову. Окрім того, минулого тижня університет подав на акредитацію останні в цьому семестрі ОП. Усього ж під час семестру на акредитацію було подано 115 освітніх програм від КПІ (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).    

6. У межах підготовки до переведення освітнього процесу в змішаний режим з усіма факультетами та інститутами було проведено уточнення питань щодо аудиторій, які використовуватимуться в навчальному процесі. Триває перевірка стану цих аудиторій та їхнього обладнання, недоліки оперативно усуваються (А.А.Мельниченко).

7. Триває підготовка до підсумкової (випускної) атестації студентів бакалаврату і магістратури за науковим напрямом. Зібрано пропозиції щодо складу екзаменаційних комісій для атестації студентів і завершується їхнє формування (А.А.Мельниченко).

8. Триває підготовка до нового навчального року. 14 квітня завершилася кампанія  підготовки робочих навчальних планів і навчальних планів. Щороку в КПІ складається приблизно 2500 робочих навчальних планів. Роботу виконано на 99%, лише за деякими спеціальностями, за якими було змінено коди за галузями, плани допрацьовуються (А.А.Мельниченко).

9. Триває підготовка до проведення Єдиного державного кваліфікаційного іспиту (ЄДКІ) з кібербезпеки для студентів відповідних спеціальностей. Він має відбутися 27 квітня і проводитиметься МОН. Іспит має проходити в очному режимі. Для участі в ньому зареєструвалися 80% студентів КПІ, які мусять його складати і зможуть прибути для цього до Києва. 8 студентів бакалаврату складатимуть його в іншому місті. Водночас, в КПІ цей іспит складатимуть студенти Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна. Заявки від КПІ на тендер із закупівлі контрольного обладнання для облаштування класів для іспиту вчасно подано (А.А.Мельниченко, КБ ІС).

10. Підготовлено оновлену інструкцію для співробітників університету з кібербезпеки – необхідність у цьому викликана почастішанням розсилки фішинг-листів (А.А.Мельниченко, КБ ІС).

11.  Розпочато реалізацію навчального проєкту для українок, які через війну опинилися в Польщі, з перенавчання для подальшої роботи в галузі цифрових технологій. Участь у ньому бере й КПІ (А.А.Мельниченко).

12. Минулого тижня відбулося робоче засідання комісії з оптимізації структури та чисельності університету. Було розглянуто і питання департаменту організації освітнього процесу та його підрозділів. надано відповідні рекомендації (А.А.Мельниченко).

13. Відбулося засідання Ради з навчально-виховної роботи, на якому розглянуто аналіз результатів першого календарного контролю, надано відповіді на запитання підрозділів, акцентовано увагу на необхідності звітування про результати завершення академічної мобільності (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

14. Розпочинається процес поселення до гуртожитків студентів, які з 1 травня стануть до навчання у змішаному форматі. Відповідно до поданих списків очікується, що до гуртожитків заселяться приблизно 900 студентів з 16 факультетів. Найбільша кількість студентів, які повертаються, навчаються в ННММІ, ННІМЗ, ННІЕЕ та на ФМФ (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

15. Представники ДНВР узяли участь в онлайн-зустрічі з представниками міжнародного офісу Університету прикладних наук Ханзе у Гронінгені. У ході зустрічі відбулося ознайомлення з 3 інститутами-партнерами: Інститутом інженерії, Школою бізнес-менеджменту, Академією  образотворчого мистецтва «Мінерва» та міжнародним офісом (О.П.Демиденко, представники НН ІАТЕ, ФБТ, ФЕЛ, ФБМІ, НН ІТС, ФММ, НН ВПІ).

16. Подано заявку для участі в ХХХУІІІ міжнародній спеціалізованій виставці «Освіта та кар'єра – 2023» на платформі online.osvitaexpo.com.ua (Н.В.Семінська, Н.М.Пожарська).

17. 12 квітня в приміщенні Національної бібліотеки України імені Ярослава Мудрого відбулося підписання меморандуму про співпрацю КПІ з Київським відділенням МАН. Під час заходу КМАН передала бібліотеці видання, одне з яких – «Освіта без світла», підготували  викладачі університету (М.Блощицин, В.Козленко).

18. Школярі Політехнічного ліцею підготовили 4 проєкти на ХVІI Міжнародну науково-технічну конференцію «Перспективи телекомунікацій 2023», яка відбудеться з 18 по 21 квітня. Керівниками проєктів є викладачі НН ІТС (Г.Л.Авдєєнко,  Г.М.Куліш).

19. За проєктом «HR, я маю проблему» підготовлено і 12 квітня оприлюднено друге відео на тему «Синдром самозванця» (Н.В.Семінська, Н.М.Пожарська).

20. Проведено другу, розширену зустріч представників Управління стратегічних розслідувань Національної поліції України з факультетами/інститутами КПІ (Н.В.Семінська, Н.М.Пожарська, ПБФ, НН ІТС, ФЕЛ, РТФ).

21. 13 квітня проведено першу екскурсію за участю викладачів університету до компанії «ФАРМАК» (Н.В.Семінська, Н.М.Пожарська, ФБТ, ХТФ, ФБМІ, ІХФ).

22. 13 квітня проведено онлайнзустріч з представниками компанії «HedgeHog». Це міжнародна рекрутингова агенція, яка запропонувала свої ресурси для навчання студентів софт-скілам (Н.В.Семінська, Н.М.Пожарська).

23. За зверненням студентів Національної юридичної академії імені Ярослава Мудрого організувано благодійну зустріч з громадським діячом Сергієм Притулою «У колі незламних людей». У зустрічі також брали участь студенти КНУ, КНЕУ, КПІ, всього 300 осіб (Н.В.Семінська). 

24. Проведено розширену зустріч з представниками студентських організацій, присвячену    формуванню плану заходів від студентів до 125-річчя КПІ (Н.В.Семінська, Н.М.Пожарська).

25. Завершено тестовий тур університетської студентської олімпіади з програмування. Учасниками заходу стали 96 команд. Він тривав з 16 березня до 14 квітня. Наступний етап – проведення відкритої університетської олімпіади, участь у якій зможуть взяти команди з будь-яких факультетів/інститутів КПІ, інших ЗВО та навіть шкіл (Н.В.Семінська).

26. 11 квітня в МОН відбулася нарада щодо поточних та перспективних проєктів космічної програми університету. Участь у ній взяв ректор (В.А.Пасічник).

27. На прохання ДКАУ НДЧ спільно з ДМС підготували та передали до ДКАУ переклад на англійську уточненого варіанту інформації про плани університету щодо запуску космічних апаратів упродовж найближчих 5 років (В.А.Пасічник, В.С.Ситін).

28. На плановому засідання Ради космічної програми обговорено такі питання: завершення приймальних робіт за проєктом «PolyITAN-12U»; алгоритм отримання поляриметрів від ГАО; виконання проєкту «PolyITAN-3-PUT» (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко, С.П.Пуха).

29. Затверджено ТЗ по держбюджетних темах, фінансування яких розпочинається у 2023 році. Підготовлено узгоджений з МОН України тематичний план, до якого включено нові роботи, які пройшли конкурсний відбір та отримали рекомендації до фінансування (В.А.Пасічник, П.І.Лобода).

30. До МОН України для участі в конкурсі на здобуття іменних стипендій Верховної Ради України для молодих учених-докторів наук скеровано матеріали наукової роботи «Інноваційна економічна політика забезпечення енергоефективності в умовах повоєнного відновлення» (О.О.Трофименко).

31. На запит Фонду розвитку інновацій Міністерства цифрової трансформації України надіслано список кандидатів-експертів у проєкті «BRAVE1» (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

32. Підготовлено та надіслано до МОН України звіт про напрями використання коштів, одержаних у результаті трансферу технологій, створених за рахунок коштів державного бюджету у 2022 році (В.А.Пасічник, Л.Г.Субботіна).

33. Відбулася зустріч представників Центру 4.0 (DIH KPI) з представниками німецького товариства міжнародного співробітництва (GIZ). Під час зустрічі презентовано можливості DIH KPI  щодо можливого залучення  до участі у програмі  «Цифрова трансформація малих і середніх підприємств у країнах Східного партнерства» у 2023-2026 роках (О.Я.Юрчишин).

34. До УКРНОІВІ подано 1 заявку на корисну модель (ПБФ),  отримано 8 свідоцтв про реєстрацію авторського права (1 – НН ІЕЕ; 2 – ХТФ; 2 – НН ММІ; 1 – ФЕЛ; 2 – НН ІЕЕ, ФММ) (О.Я.Юрчишин).

35. За дорученням ректора М.З.Згуровського доопрацьовано текст вступного слова до книги. Також  до її першого розділу додано підрозділ «КПІ дав життя та брав участь у створенні» (М.Ю.Ільченко, В.В.Татарчук).

36. 13 квітня на ФМФ відбулася ХХІ міжнародна молодіжна конференція «ІСТОРІЯ РОЗВИТКУ НАУКИ, ТЕХНІКИ ТА ОСВІТИ», присвячена 125 – річчю університету. Її учасників привітав голова Вченої ради університету, який очолював її організаційний комітет  (М.Ю.Ільченко, В.В.Ванін, В.Й.Котовський).

37. Надано сприяння у проведенні на базі КПІ 12 квітня звітно-виборної конференції Української Ради Миру (С.І.Сидоренко, Д.І.Ільченко).

38. Представники ДМС взяли участь в онлайн-інформаційній сесії щодо участі КПІ у конкурсі CESAER Student Challenge 2023 року (С.І.Сидоренко, Н.В.Семінська).

39. З Альянсом ECIU (координатор співпраці Альянсу з українськими партнерами – Лодзька політехніка) досягнуто домовленостей щодо передачі КПІ обладнання для облаштування в університеті приміщення з мультимедійним обладнанням. Обговорено пропозицію використовувати це обладнання для створення єдиного в університеті центру для захисту дисертацій аспірантами та докторантами, а також для проведення лекцій онлайн (С.І.Сидоренко, А.А.Мельниченко).

40. ДМС спільно із ДНВР продовжує готувати соціально-мистецький захід кафедр ЮНЕСКО «Молодь за мир – проти агресії і війни !» (С.І.Сидоренко, Н.В.Семінська).

41. За зверненням заступника Міністра з питань цифрового розвитку, цифрових трансформацій і цифровізації МОН України Дмитра Завгороднього планується участь у заході Європейської Комісії – 4-му Тижні Макрорегіональних Стратегій Європейського Союзу (4th EU Macro-Regional Strategies Week), який є найбільшою щорічною подією, присвяченою чотирьом макрорегіональним стратегіям ЄС, у тому числі Стратегії ЄС для Дунайського регіону. Захід відбудеться під гаслом «Трансформації заради процвітання». На ньому обговорюватимуться три основні теми: енергетика, навички та фінансування (С.І.Сидоренко, Є.М.Письменний).

42. До МЗС України та Генерального консульства України в Стамбулі надіслано Анкету щодо приєднання КПІ до ініціативи «Green Energy Network» Організації Чорноморського економічного співробітництва (BSEC) (С.І.Сидоренко).

43. Отримано запрошення взяти участь у вебінарі обсерваторії Великої Хартії (MCO) щодо організації конкурсу студентських есе «Університети та реконструкція міст: роль досліджень та освіти». Конкурс створено для демонстрації успішних практик та можливостей приєднатися до міжнародної конференції переможців у жовтні 2023 року, де представники університетів представлять свої есе в присутності керівників університетів з усього світу (С.І.Сидоренко).

44. ДМС спільно з НН ІАТЕ продовжує спільно працювати над забезпеченням участі наукових шкіл в 11-ти щойно відкритих конкурсах за програмою ЄС «Євратом» (у структурі програми «Горизонт Європа»). КПІ згадано як одного з виконавців проєкту «Освіта, навчання, розбудова потенціалу та мережеві дії для посилення ядерних досліджень в Україні та ЄС» у  межах нової робочої програми «Євратома» на 2023-2025 роки, який фінансується поза конкурсом (С.І.Сидоренко, Є.М.Письменний, С.М.Шукаєв).

45. Цивільний захист. Місць в укриттях для студентів і викладачів, які повернуться до навчального процесу в змішаному режимі, вистачає. На попередньому тижні працівники департаменту господарської роботи спільно зі студентами зробили обхід укриттів, в яких проводяться ремонтні роботи для поліпшення там умов перебування учасників освітнього процесу. Завершується підготовка до атестації укриттів з додатковими місцями в корпусах №1 і №12 (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко, О.А.Іщенко).

46. Пожежна безпека. За участь інспекторів ДСНС проведено повторну перевірку та випробування пожежних гідрантів, отримано відповідні акти. На виконання приписів  ДСНС придбано додатковий пожежний інвентар на 200 тисяч гривень. Його призначено для укриттів, а також для навчальних корпусів і студмістечка (В.А.Кондратюк).

47. Благоустрій території. Через несприятливі погодні умови не всі заплановані на минулий тиждень роботи було виконано. Планується, що їх буде виконано на поточному тижні.  Однак проводилося кронування дерев на території та вивезення накопиченого сміття.  Також тривають роботи з облаштування території біля Енергокрила корпусу №1, планується розпочати вкладати там тротуарну плитку. Крім того, ФММ пропонує встановити там лави для відпочинку, слід лише визначити для них місця  (В.А.Кондратюк).

48.Завершуються ремонтні роботи у Великій фізичній (на цьому тижні її буде передано в експлуатацію) та у Великій хімічній аудиторіях (В.А.Кондратюк).

49. Минулого тижня фахівці відділу головного механіка додатково зробили ще одну точку відбору технічної води (в корпусі №6) (В.А.Кондратюк).

50. Енергозбереження. Університет бере участь у проєкті МОН України з заміни ламп розжарювання на сучасні енергоощадні. Нині проводиться підготовка інформації щодо кількості ламп, що їх потрібно замінити. Заміна проводитиметься впродовж травня  (В.А.Кондратюк).

51. У межах до наступного опалювального сезону розпочато роботу щодо повірки теплолічильників і лічильників води, а також модернізації автоматики індивідуальних теплопунктів та заміни запірно-регулювальної арматури в гуртожитках студмістечка та навчальних корпусах (Кондратюк).

52. В ЦФВС проводяться ремонтні роботи в холі. Крім того, на поточному тижні планується розпочати ремонти і дооблаштування спортивних майданчиків.  (Кондратюк).

53. Підготовлено до експлуатації ліфтове господарство університету в навчальних корпусах.  Укладено договір на його обслуговування, тож після повернення студентів ліфти вводитимуться в експлуатацію (В.А.Кондратюк).   

54. Проводиться підготовка до щорічного подання декларації до Держпраці фахівців служб Головного механіка та Головного енергетика (Кондратюк).

55. У Центрі фізичного виховання та спорту збільшується відвідуваність. Студенти займаються футболом, волейболом і важкою атлетикою.  Кількість надходжень від комерційної діяльності ЦФВС за перший квартал становила 50% від надходжень за весь минулий рік (В.А.Кондратюк).

56. Фонд підтримки ЗСУ «Київський політехнік» на попередньому тижні закупив згідно з заявками від політехників, які нині захищають Батьківщину, тепловізори, засоби індивідуального захисту і радіостанції. Залишок суми у 80 тисяч гривень також буде використано на придбання відповідних товарів. Кількість співробітників, які пишуть заяви до бухгалтерії на утримання з їхніх зарплат коштів на перерахування Фонду зростає   (В.А.Кондратюк, І.А.Гришко, Л.Г.Субботіна).

57. Питання безпеки. Минулого тижня відбулося відпрацювання території університету, зокрема й скверу «Поляна». Також у посиленому режимі на Великодні свята   проводилося патрулювання території університету та забезпечувалася охорона правопорядку біля університетського Храму Святителя Миколи Чудотворця (В.А.Кондратюк).

58. Фінансування за квітень університет за загальним бюджетом отримав у повному обсязі. Перераховано аванс співробітникам. Триває робота з нарахування стипендії студентам.

Через те, що коштів на стипендію студентам на другу половину року не вистачає, до МОН направлено листа з відповідними розрахунками суми потрібних додатково коштів. Є надія, що університет їх отримає.

Спецкошти. Через певні технічні причини з реєстрацією коштів на комунальні  платежі й те, що аванс станом на понеділок не було повністю перераховано на картки, в університету утворилася невелика кредиторська заборгованість, яка, втім, за тиждень має бути погашена.

Надходження по спецкоштах незначні, здебільшого вони надходять від студентів, які платять за навчання помісячно. Також не дуже значними є надходження від Студмістечка та ЦФВС.

Кошти за акредитацію частково сплачувалися з загального фонду бюджету. Також їх  частково їх буде сплачено за рахунок спецкоштів. Отож коштів, передбачених у плані розвитку, на акредитацію не вистачить і потрібно буде їх поповнити.

Квартальну фінансову звітність підготовлено і вчасно подано до відповідних інстанцій.

Триває підготовка матеріалів для їхнього розгляду на засіданні бюджетної комісії, яке має відбутися цього тижня (Л.Г.Субботіна).

59. Гуртожитки студмістечка працюють у штатному режимі. У всіх гуртожитках введено в експлуатацію ліфти.         

Триває робота з розселення студентів, які залишалися в Києві, по їхніх місцях. Також з 17 квітня розпочато роботу з поселення студентів, які почали прибувати до Києва для навчання в змішаній формі.

Працівники служби експлуатації гуртожитків спільно з працівниками Виробничо-експлуатаційного комбінату продовжують роботу з підготовки укриттів гуртожитків №№18, 19 і 20. На поточному тижні роботи там планується завершити.

До КМДА надіслано всі необхідні розрахунки щодо необхідності перегляду недавно запроваджених нових норм утворення обсягів сміття на одного мешканця київських гуртожитків. Питання стосується усього міста і 20 квітня має бути розглянуте Києврадою на сесії.

Пожежна безпека. Минулого тижні в гуртожитках перезаряджені всі вогнегасники.

Фахівці з виховної роботи студмістечка допомагають студентам вирішувати побутові питання з переселення (О.А. Іщенко). 

60. Науково-технічна бібліотека працює у штатному режимі: всі необхідні послуги надаються користувачам у змішаному форматі.

З'явилася інформація, що у зв'язку з прийняттям нового Закону України «Про медіа», відповідно до нових норм усі університетські журнали до кінця року мають бути  перереєстровані (О.М.Бруй).

61. Проєкт статуту КПІ імені Ігоря Сікорського з внесеними до нього  правками (зміна адреси через перейменування проспекту Перемоги і таке інше) було розглянуто й схвалено МОН та повернуто для затвердження на Конференції трудового колективу (М.О.Мазур).

62. Об'єднаний профком КПІ проводить підготовку до Конференції трудового колективу університету. Минулого тижня конференції трудових колективів пройшли в 12 підрозділах. 4 з них було присвячено питанням затвердження кандидатур їхніх керівників, решта – виконанню трудових договорів і підготовці до КТК. Оцінки виконання колективних договорів та звітів керівників підрозділів усі позитивні. На поточному  тижні мають пройти  ще 7 конференцій. Конференція трудового колективу університету відбудеться 20 квітня (М.О.Безуглий).

63. Студентська рада завершила збір на тепловізор для студента ФЕА, зібрано 63 тисячі гривень і тепловізор вже замовлено зі знижкою.

Започатковано новий постійний проєкт, у межах якого студентів будуть знайомити з різними видами волонтерства та залучати до спільної волонтерської діяльності. Проєкт названо «Героїка». Минулого четверга Студрада в межах цього проєкту вже долучила студентів до допомоги своїй партнерській лабораторії, яка виготовляє дрони для ЗСУ. Підготовлено пропозиції щодо поліпшення процесу вибірковості дисциплін та розпочато їхнє обговорення з проректором А.А.Мельниченком.  

Організовано кінопоказ нового українського фільму та на наступний тиждень заплановано тренінг із медіаграмотності  (Є.Малкіна).

64. У Київському національному університеті імені Тараса Шевченка відбувся командний Чемпіонат Києва з шахів. Команда КПІ відстояла титул чемпіона Києва, який утримує з 2016 року. В особистій першості жіноча команда КПІ також виборола перше місце, чоловіча – друге. В загальному заліку шахісти КПІ – перші. Планується ще один міській студентський  шаховий турнір  провести восени в КПІ й приурочити його до 125 річчя  університету.

Також в університеті проведено  турнір з кіберспорту. Кошти, отримані від нього, переказано на придбання Студрадою тепловізору.

Окрім того, Ступрофком спільно з гуртком ракето-космічної інженерії «Phoenix rockets» організував лекцію до Міжнародного дня польоту людини у космос: її було прочитано в університетській бібліотеці   (І.Степанюк).

Дата події