Інформація про засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 5 грудня 2022 року

5 грудня під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: М.З.Згуровський, О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, О.А.Іщенко, ОМ.Бруй, М.О.Безуглий, В.Галятін, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено:

1. Ректор КПІ академік НАН України М.З.Згуровський взяв участь у конференції «Post-War Innovative Transformation of Ukraine» («Повоєнна інноваційна трансформація України»), що проходила в Люблині (Республіка Польща), і виступив модератором однієї з її панелей. Ідею повоєнного відродження України на інноваційних засадах висловив 5 травня цього року на конференції донорів у Варшаві Президент України Володимир Зеленський. Вона отримала широку підтримку, і вже відбулася низка великих представницьких міжнародних заходів, на яких було визначено напрями і форми її реалізації. Польські партнери запропонували свій внесок у справу післявоєнного відновлення України шляхом забезпечення перенавчання і донавчання українців, які  там перебувають (їх приблизно 1,5 млн, переважно жінки) для роботи в галузях цифрових технологій з наступним працевлаштуванням – спочатку в Польщі, а згодом, після повернення, – і в Україні.  До цієї програми залучено 4 університет, і один із них – КПІ імені Ігоря Сікорського, та низка польських вишів. У рамках конференції було також підписано угоду про співпрацю технічних університетів України та Польщі в галузі ІТ-освіти, штучного інтелекту та  кібербезпеки  (М.З.Згуровський).

2. Освітній процес в університеті здійснюється у дистанційному  режимі. Постійний моніторинг його проведення засвідчує, що впродовж останнього тижня, навіть попри регулярні відключення електроенергії,  значно зросло використання синхронного формату навчання, яке після обстрілів 23 листопада деякий час зменшувалося. Утім, за потреби, навчання відбувається і в асинхронній формі. Також триває консультування навчальних підрозділів з питань та особливостей організації освітнього процесу. З 5 грудня розпочато другий рубіжний  контроль, тож активність студентів і викладачів зростає (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

3. Розпочато підготовку до вступної кампанії 2023 року. Готується завантаження матеріалів щодо конкурсних пропозицій на наступний рік та іншої інформації до ЄДЕБО (О.А.Жученко).

4. Відповідно до оголошеного конкурсу на зайняття керівних посад навчально-наукових підрозділів минулого тижня відбулася конференція трудового колективу НН ММІ, на якій було розглянуто питання надання згоди на призначення директора підрозділу. Тепер по трьох підрозділах, де відбулося таке затвердження (радіотехнічний факультет, факультет біотехнології та біотехніки та Навчально-науковий механіко-машинобудівний інститут) формуються контракти новообраних керівників, які поточного тижня мають бути підписані (О.А.Жученко, М.О.Безуглий, профбюро відповідних підрозділів).

5. Відбулася нарада в Славутицькій філії КПІ щодо питань освітнього процесу та програми з підвищення кваліфікації (О.А.Жученко).

6. Опрацьовуються питання та шляхи вирішення можливих проблем проведення сесії та атестації студентів магістратури (А.А.Мельниченко).

7. На засіданні Методичної ради розглянуто питання щодо фундаменталізації освітнього процесу в частині посилення фізико-математичних складових освітніх програм та ухвалено низку рішень, які визначають шляхи поліпшення підготовки майбутніх інженерів, зокрема в галузі інформаційних технологій (А.А.Мельниченко).

8. Завершено кампанію оновлення освітніх програм та внесення до них відповідних змін для розгляду Вченою радою університету. Також на засіданні Методради  затверджено низку нормативних документів, зокрема щодо визнання формальної та неформальної освіти з урахуванням норм затвердженого МІН України порядку. Окрім того, затверджено загальноуніверситетський каталог дисциплін за вибором. До нього включені і такі злободенну дисципліну як «Енергозбереження і енергоменеджмент», яку може обрати студент будь-якої спеціальності, та курс до 125-річчя КПІ з історії університету  (А.А.Мельниченко).

9. Підписано низку угод з підприємствами та організаціями щодо проведення на їхній базі

студентської практики. Також триває робота з організації дуальної освіти, зокрема минулого тижня – на ФММ (А.А.Мельниченко).

10. Розпочато роботу з формування бюджетного замовлення на прийом до аспірантури КПІ. Слід додати, що впродовж останніх трьох років поспіль університет є лідером з виконання бюджетного замовлення серед всіх українських вишів (А.А.Мельниченко).

11. Минулого тижня відбулася онлайнзустріч з Шеффілдським університетом, на якій КПІ було  презентовано онлайнінструмент виконання віртуальних лабораторних робіт, який може бути використаний у роботі як зі студентами, так і зі школярами-старшокласниками. Англійські колеги наддають КПІ повний безкоштовний доступ до цього інструментарію. Також надається безкоштовний доступ до низки інших матеріалів. Окрім того, було розглянуто виконання домовленостей ректора М.З. Згуровського та професора Тайяса щодо передачи КПІ авторського лекційного модуля професора Тайяса «Вплив вибухів на конструкції», а також започаткування спільної дослідницької діяльності (в КПІ фахівцями у цій сфері є проф. Ю.М. Сидоренко та завідувачка кафедри геоінженерії ІЕЕ проф. О.О. Вовк). Англійські партнери поінформували, що лекційний матеріал професора Тайяса оцифровується і готується до передачі до КПІ в формі 12-тижневого онлайнкурсу з щотижневими включеннями для можливості живого спілкування зі студентами (А.А.Мельниченко, С.І. Сидоренко).

12. Розпочато нову хвилю навчання викладачів роботі з пакетом «Google Workspace for Education» (А.А.Мельниченко).

13. Триває робота з обладнання захищеного вузла інтернет-зв'язку, який дозволить проводити освітній процес у безперебійному режимі, де працюватимуть сервери, на яких розміщено інформаційні потужності університету, тощо. Об'єднаний профком допоміг з придбанням електрогенератора, який надасть змогу безперебійно подавати на цей вузол електроенергію та вирішувати інші завдання. При цьому частину  інформаційних ресурсів  і баз даних університету переведено в хмарне середовище  (А.А.Мельниченко, В.А.Кондратюк, М.О.Безуглий).

14. Розпочато проведення другого календарного контролю, який триватиме з 5 по 17 грудня. В інформаційних повідомленнях наголошено, що куратори груп мають обговорити зі студентами можливість їхньої подальшої участі в освітньому процесі. Кафедри мають приймати рішення щодо допуску до ліквідації академічної заборгованості з урахуванням об'єктивних обставин та можливостей студентів щодо доступу до освітніх матеріалів і можливості їхньої участі в освітньому процесі (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

15. Напрацювано рішення стосовно семестрового контролю. Пріоритет надається перерахунку балів, набраних в семестрі, в екзаменаційну оцінку за формулою, наведеною в Регламенті проведення семестрового контролю в дистанційному режимі. Для студентів 1-4 курсів бакалаврату і 2 курсу магістратури оцінки мають бути виставлені в період з 16 по 20 січня 2023 р.. В період з 23 по 27 січня 2023 р. оцінки мають бути виставлені для студентів 1-го курсу магістратури ( Т.А.Хижняк).

16. Питання повторного вивчення дисциплін в повному обсязі чи їхніх окремих складових мають бути вирішені і документально оформлені до 16.01.2023 та до 23.01.2023 відповідно. Повторне вивчення є платною послугою. Індивідуальний графік навчання надається не довше ніж до 03.02.2023 і повинен передбачати до цієї дати також і дві можливості для ліквідації академічної заборгованості (Т.А.Хижняк).

17. Академічна відпустка за сімейними обставинами надається за вмотивованою заявою студента та з наданням (за можливості) підтвердних документів. Рішення про її надання приймає декан/директор.  Академічна відпустка з інших причин надається за заявою студента з обов'язковим наданням всіх необхідних підтверджувальних документів (Т.А.Хижняк).

18. За підтримки партнерського Університету Ройтлінген (Німеччина) та Благодійної організації «Легіон допомоги Україні» отримано благодійну допомогу для військових на суму 235116,97 грн. Розпочато процес її передачі до Фонду підтримки ЗСУ КПІ (О.П.Демиденко).

19. Разом з колегами з партнерського університету Adam Mickiewicz University, Poznań та центру Bilingualism Matters Poznań Wydział Anglistyki UAM, працівники ДНВР взяли участь у добротворчій ініціативі, спрямованій на підтримку українців, які тимчасово перебувають у Польщі. Завдяки книгам, наданим Видавництвом «Астролябія», Оленою О'Лір, Олегом Фешовець, а також Oksana Dobrovolska, ЦРД «Диволенд», ДЦ «Знайко», «Книжкова Фантазія», Tetiana Basarab, Оленою Щербаченко у бібліотеках шкіл м. Познань та університету ім. Адама Міцкевича з'явилися українські видання й українські книжкові полички  (О.П.Демиденко).

20. Впродовж тижня погоджено та внесено до бази даних 7 Договорів про співробітництво з: ТОВ «Аквахім» (ХТФ); ТОВ «Новації» (ХТФ); ТОВ «Будфорс» (ФММ); ФОП Мазур (Happy Monday) (ДНВР); Інститутом клітинної біології та генетичної інженерії НАН України (ФБМІ); ТОВ «Агрус Сервіс» (ННІЕЕ); ТОВ «Юридична Фірма «РОБІНСОН ПАТМАН» (ФСП) (Н.М.Пожарська)



21. Працівники ДНВР узяли активну участь у проєкті студентського Профкому КПІ, присвяченому Міжнародному дню волонтера, зі встановлення рекорду України з виготовлення окопних свічок упродовж 24 годин. Загалом виготовлено 5349 свічок і встановлено рекорд України (Н.В.Семінська).

22. Надано сприяння у проведенні фіналу 2-го Всеукраїнського студентського інженерного хакатону (РТФ), який  проводиться за підтримки Комітету Верховної Ради України з цифрової трансформації та Міністерства освіти і науки України. Серед журі та менторів були діючі військові. У заході було зареєстровано більше 200 учасників – майже  60 команд з усіх куточків України – Києва, Львова, Чернігова, Харкова, Кривого Рогу, Вінниці, Рівного, Тернополя та інших міст. Також участь у хакатоні традиційно брали  команди і з інших країн. Перемогу вибороли представники команда м. Тернопіль (РТФ, Н.М.Пожарська).

23. Видано наказ МОН «Про затвердження персонального складу експертних рад МОН з атестації наукових кадрів». Сформовано 23 Експертні ради. Від КПІ до складу рад увійшли 10 НПП, серед яких 3 –   заступники голів Експертних рад (В.А.Пасічник).

24. На засіданні НТР КПІ розглянуто роботи молодих учених, що подані на 1-й етап конкурсу на рівні університету. На другий етап в МОН подаються 10 проєктів від факультетів ННІМЗ, ФЕЛ, НДІ ЕМСТ, ФБМІ, ІХФ, ХТФ, ННВПІ, ННІАТЕ,  ННІТС. Термін подачі проєктів до МОН продовжено до 6.12.2022 (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

25. Триває подача заявок на участь в основному конкурсі наукових досліджень та науково-технічних (експериментальних) розробок, що виконуються за кошти Державного бюджету України. Термін подачі заявок – до 12.12.2022. Станом на 5 грудня на перший етап конкурсу в КПІ заявлено 35 проєктів (фундаментальних – 3, прикладних – 27, розробок – 5). На 9.12.2022 заплановано засідання НТР КПІ, рекомендації якої будуть винесені на затвердження Вченою радою КПІ 12.12.2022 (Ю.М.Сидоренко).

26. Від компанії «ISI Launch» отримано інформацію про успішну доставку контейнера з супутником  PolyITAN-HP-30 до пускового майданчика. Умови доставки витримано (Ю.М.Сидоренко).

27. Укладено договір на розробку заявки до МСЕ для реєстрації частот наносупутника PolyITAN-3-PUT. Здача робіт - до 15.12.2022. (Ю.М.Сидоренко).

28. НФДУ повідомлено про готовність виконання проєктів КПІ у 2023 році (5 проєктів КПІ + 1 субвиконавець конкурсу 2020 р. та 1 проєкт КПІ конкурсу 2021 р.) (Ю.М.Сидоренко).

29. З метою організації робіт з атестації наукових працівників у 2023 році видано Наказ №НУ/210/2022 від 02.12.2022 «Про організацію роботи з атестації наукових працівників КПІ ім. Ігоря Сікорського». Відділ кадрів формує перелік наукових працівників, що мають пройти атестацію у 2023 році. Список наукових працівників буде затверджено на засіданні Вченої ради 12.12.2022 (В.А.Пасічник).

30. До МОН України відправлено на погодження проєкт Положення про проведення конкурсу на заміщення вакантних посад наукових працівників КПІ ім. Ігоря Сікорського. У зв'язку із цим відтерміновано дії Наказу №НУ/178/2022 від 04.10.2022 «Про зміни в організаційній структурі науково-дослідної частини КПІ ім. Ігоря Сікорського» до отримання з МОН України погодження Положення про проведення конкурсу на заміщення вакантних посад наукових працівників КПІ ім. Ігоря Сікорського (В.А.Пасічник).

31. Завершено і надіслано до МОН експертизу 4-х проєктів, які плануються до виконання науковими установами МОН. Експерти КПІ відзначили низьку якість проєктів (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

32. Партнерам, які ініціювали передачу наукового видання «Геоінформатика» до КПІ, надіслано погоджений  проєкт Договору про передачу прав засновника (В.А.Пасічник).

33. Завершено наповнення сайту «Офіс Інновацій» інформацією про всі 139 патентів, які стоять на балансі КПІ (О.Я.Юрчишин).

34. Постійна комісія Вченої ради університету з підготовки пропозицій до законодавчих і нормативних документів розглядає проєкт Закону України «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо застосування правоохоронними органами безпілотних повітряних суден та протидії їх незаконному використанню». Також до розгляду долучені фахівці технічних спеціальностей (С.І. Бевз).

35. Науково-технічна комісія (рада) з розгляду спеціальних питань розглянула конкурсні роботи молодих вчених та 10 з них рекомендовані для подання на конкурс в МОН (С.О. Воронов).

36. Створення ювілейної книги «КПІ. Друге століття, продовження традицій»). Відзначено роботу з Д.Л. Стефановичем і В.В. Татарчуком щодо доповнення розділу з історії традицій КПІ фото та відеоматеріали (Д.Л.Стефанович, В.В.Татарчук).

37. У спеціальному зверненні від Єврокомісара з інновацій, науки, культури, освіти і молоді Марії Габріель, оприлюдненому на конференції «Post-War Innovative Transformation of Ukraine» («Повоєнна інноваційна трансформація України»), що проходила в Люблині (Республіка Польща),  започатковано ініціативу «Інкубація свободи для України», спрямовану на розвиток талантів дівчат та жінок від наукових досліджень до інновацій, у т.ч. – в сфері ІКТ, використовуючи технічну  підтримки через програми ЄС ERASMUS+, Creative Europe та Horizon Europe. (С.І.Сидоренко, В.А.Пасічник, А.А.Мельниченко).

38. Працівники ДМС спільно з проректором А.А. Мельниченком проводили роботу з С.С. Мауліком з організації роботи ЦМО на новому етапі: вдосконалення структури ЦМО, штатного розпису, актуалізації Положення про ЦМО і посадових інструкцій співробітників (С.І.Сидоренко, А.А.Мельниченко, С.С.Маулік).

39. Виконавча рада Альянсу ATHENA на засіданні 30 листопада ухвалила рішення включити КПІ ім. Ігоря Сікорського до Альянсу як асоційованого партнера. Під час  зустрічі делегації представників КПІ з керівниками Альянсу ATHENA обговорено можливість зустрічі ректора КПІ М.З. Згуровського з Виконавчою радою ATHENA (С.І.Сидоренко).

40. У розвиток домовленостей, досягнутих у ході зустрічі посла Італії в Україні П'єро Франческо Дзадзо з ректором М.З. Згуровським, підготовлено для передачі послу Італії пропозиції щодо розвитку співпраці КПІ з університетами Італії, зацікавленими у  спільній з КПІ співпраці за напрямом Космічної програми КПІ (С.І.Сидоренко, А.В.Ковтун).

41. Розпочато роботу над пропозицією для КПІ як учасника Британсько-Української ініціативи «UK-Ukraine Twinning Initiative», що координується Cormack Consultancy Group (CCG), взяти участь у конкурсі на нову фінансову підтримку на суму 4,3 млн фунтів стерлінгів від Уряду Великої Британії, якою управляє UKRI (United Kingdom Research and Innovation) (С.І.Сидоренко, А.В.Ковтун).

42. Триває проведення  разом з В.А. Пасічником індивідуальних зустрічей з керівниками наукових шкіл і діючих наукових груп щодо початку написання проєктних пропозицій на конкурси програми «Горизонт Європа» (із 667 щойно оголошених на 2023-2024 роки), які відповідають профілю наукових інтересів учасників індивідуальних зустрічей. Минулого тижня такі зустрічі були проведені із науковими школами ФІОТ і ХТФ (С.І.Сидоренко, В.А.Пасічник).

43. На виконання доручень, напрацьованих на засіданнях попередніх ректоратів, ДМС провело зустрічі з усіма деканами факультетів, директорами інститутів для роз'яснення механізмів управлінського впливу на підрозділи для забезпечення позитивної динаміки їхніх внесків в ті характеристики КПІ, які запитують від КПІ світові рейтинги QS та THE. Минулого тижня відбулася зустріч з останньою, сьомою групою факультетів, інститутів (ННІПСА, ННФТІ, ФБТ, ФЛ, ФММ, ФСП).

44. Активно проводилися роботи щодо завершення облаштування укриття в навчальному корпусі №30. На поточному тижні залишається закінчити формальні процедури і отримати акти ДСНС на право використання цього об'єкту (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко, М.Ю.Ільченко).

45. Обрано місця і на них розпочалося облаштування Пунктів незламності. Це гуртожитки №№13, 14, 17, укриття гуртожитку №9, і корпус №31. Це також укриття в навчальних корпусах №19, дві захисні споруди цивільного захисту біля корпусу №1, і для працівників господарських служб – місця у відділі Головного механіка  біля корпусу №17. Основні питання – забезпечення всіх цих приміщень теплом та електроенергією, і створення в них умов, які відповідають вимогам ДСНС  (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко).

46. Завершено ремонти автоматичної пожежної сигналізації в кількох навчальних корпусах і в ЦКМ, а також опосвідчення і перезарядку вогнегасників у навчальних корпусах. Готується чергові відеоролики з питань пожежної безпеки (В.А.Кондратюк, М.М.Перестюк).

47. Тепло в усі будівлі, які стоять на території університету, подано.  Через недостатній тиск у міських тепломережах запуск теплопостачання в деякі корпуси проходив з проблемами. У більшості навчальних корпусів буде підтримуватися температура на рівні 13 градусів, що дозволить забезпечити збереження майна і нормальний стан приміщень  (В.А.Кондратюк).

48. Досягнуто домовленостей з ДП «Укренерго», що в КПІ буде вжито технічних заходів для забезпечення постійного електропостачання адміністративної та інших важливих для життєзабезпечення університету та надання освітніх послуг будівель. Для інших споруд буде застосовуватися графік стабілізаційних відключень (В.А.Кондратюк).

49. Розпочато роботу зі складання оновленого плану проведення відновлювально-ремонтних робіт у навчальних корпусах, у структурних підрозділах і на об'єктах господарського призначення на 2023 рік (В.А.Кондратюк).

50. Наприкінці минулого тижня до університету надійшли пропозиції двох компаній щодо встановлення системи водоочищення в бюветному комплексі. Після прийняття рішення щодо вибору обладнання на поточному тижні фахівці почнуть його монтувати (В.А.Кондратюк).

51. Відпрацьовано механізми забезпечення курсантів ІСЗЗІ харучванням за будь-якого розвитку подій у Києві (В.А.Кондратюк).

52. Триває складання річного плану закупівель на 2023 рік (В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, керівники структурних підрозділів).

53. Після проведення інформаційно-агітаційної роботи збільшилася кількість відвідувань басейну у Центрі фізичного виховання і спорту  (В.А.Кондратюк, директор ЦФВС).

54. Держспецзв'язку надало університету дозвіл на використання однієї з частот для забезпечення зв'язку чергових департаменту безпеки університету і представників поліції  (В.А.Кондратюк).

55. Через вимкнення світла на території університету у вечірній період для забезпечення безпеки збільшено число патрулів. Також оновлено програмне забезпечення системи відеоспостереження, що дало можливість департаменту безпеки спостерігати за територією у вечірній та нічний часи (В.А.Кондратюк).

56. Фінансування за листопад університет отримав у повному обсязі. Заробітну плату і матеріальну допомогу працівникам і стипендію студентам виплачено. Проводиться оплата за комунальні послуги. Проведено аналіз кошторису. Виходячи з очікуваних у грудні надходжень, план року, якщо все буде нормально, буле виконано. Спецкошти також надходять. До 40% студентів-контрактників здійснюють оплату за навчання помісячно.  Найбільші проблеми з оплатою навчання у студентів-іноземців.

Проплати Держказначейство проводить, кредиторська заборгованість зменшилася, й та, що залишилася, – це борги, що з'явилися в листопаді. Залишається певна заборгованість по науці.

Тривають захисти бюджетів підрозділів. 

Надходження від госпдоговірної тематики зменшилися (Л.Г.Субботіна).

57. Співробітники Студмістечка беруть участь в організації на його території Пунтків незламності.

Ремонтні роботи проводяться на 3 об'єктах Студмістечка – у 3-му, 4-му, 8-му гуртожитках. Також забезпечується чищення від криги і снігу тротуарів і дахів.   

Соціальні працівники організували для студентів лекцію про профілактику СНІДу.  

У Студмістечку спільно з Профкомом студентів проведено турнір з шахів. Турнір проходив «вживу», участь у ньому взяли більше 20 гравців   (О.А.Іщенко, І.Степанюк).

58. Науково-технічна бібліотека провела завершальну з онлайн-зустріч з серії зустрічей з бібліотекою Шеффілдського університету (Велика Британія). Обговорено питання співпраці у сфері «відкритої науки».  

У НТБ було організовано низку заходів з нагоди 300-річчя від дня народження Григорія Сковороди.

3 грудня в газеті «The Guardian» (Велика Британія) вийшов матеріал про роботу українських бібліотек, в якому згадується і Науково-технічна бібліотека КПІ імені Ігоря Сікорського (О.М.Бруй).

59. Кабінет Міністрів України видав постанову, яка стосується питань сумісництва. Запроваджуються деякі суттєві зміни в оформленні працівників на роботу за сумісництвом, які будуть відображені й у внутрішніх нормативних актах університету (М.О.Мазур, М.О.Безуглий).

60. Представники Студради взяли участь в обговоренні питань організації освітнього процесу. 

Тривали зустрічі членів розмовного клубу «Бла-бла-бла».

Організовано збір коштів на придбання тепловізора для студента, який нині воює у склдаі ЗСУ (В.Галятін)

61. Профком студентів до Міжнародного дня волонтерів організував виготовлення рекордної кількості  окопних свічок. Ця акція проходила впродовж 24 годин – почалася в суботу 3 грудня і завершилася у неділю 4 грудня. Встановлено рекорд України. Його буде зафіксовано у Реєстрі рекордів України. За 24 години виготовлено 5349 окопних свічок – більше на 500 штук, ніж загалом за попередні 2 місяці. Їхня кількість могла б бути і більшою, але забракло жерстяних банок. На заклик профкому взяти участь у роботі відгукнулося кілька десятків людей. Під час роботи відбулося два відключення світла і одна повітряна тривога, під час якої було вжито необхідних заходів безпеки, але все це не завадило роботі. Свічки вже почали передавати українським воїнам на фронт

Упродовж минулого тижня під час відключень електроенергії у приміщенні Профкому студентів постійно працював пункт підзарядки (І.Степанюк).

Дата події