Фото, зроблені мітингувальниками під час Помаранчевої революції та Революції Гідності, експонуються у переддень Дня Гідності та Свободи у холі Науково-технічної бібліотеки ім. Г. І. Денисенка. На світлинах – студенти й викладачі КПІ – учасники тих подій. Виставка, що її організував Видавничо-поліграфічний інститут, триватиме до 6 грудня. Також інститут видав книжку «Київські політехніки в боротьбі за свободу і незалежність України» з архівними документами, світлинами й спогадами очевидців.

Директор ВПІ Петро Киричок пригадує, як 2004-го студенти університету виявили бажання боротися за українську демократію на Майдані – і адміністрація їх підтримала. Вчена Рада ухвалила рішення, згідно з яким викладачі мали допомагати студентам-мітингувальникам, даючи можливість наздогнати пропущені заняття.

«Викладачі й студенти, які були на Хрещатику, приходили туди, жили в наметах, – вони відстоювали свої конституційні права, й завдяки підтримці молоді, підтримці студентів КПІ відбулися такі події», – зазначає Петро Киричок.

Відстоювати свої права політехніки вирішили й у листопаді 2013-го. Студенти КПІ у соцмережах звернулися до викладачів, деканів і ректора із закликом посприяти їм у цьому.

«1 грудня 2013-го о 10-й годині ми зібралися на площі Знань, пройшли студмістечком, і зібралася величезна колона – понад тисячу студентів. Ми пішли колоною до Хрещатика. Рух йшов досить жваво, колону вітали машини, з нами йшов ректор. Жоден інший виш не виходив на Майдан зі своїм керівником. Ми тоді простояли на мітингу до шостої вечора», – згадує директор ВПІ.

На початку революції тогорічна випускниця ФТІ Анастасія Дмитрук ще не знала, що вірші, які вона створить і запише на відео, стануть неофіційним гімном Євромайдану. Сьогодні слова «Никогда мы не станем братьями» знає кожен українець. Увійшли вони й до книжки «Київські політехніки в боротьбі за свободу і незалежність України» – разом зі свідоцтвами про усі важливі для КПІ та незалежної України подіями.

У книжці є архівні матеріали про з’їзд «Народного руху за перебудову», протоколи перших демократичних виборів ректора, відкриття у КПІ пам’ятника Героям Небесної сотні й, звісно, фото з двох революцій та спогади її учасників.

Книжку створив колектив викладачів і студентів ВПІ. Нині вона є лише в кількох екземплярах, та вже цього місяця планують видати ще сто примірників.

Дата події