Делегація Алматинського університету енергетики та зв'язку імені Гумарбека Даукєєва у складі ректора Саулє Сагінтаєвої та проректора з наукової й інноваційної діяльності  Алмаза Саухімова 26 травня відвідала КПІ ім. Ігоря Сікорського. В організації та проведенні прийому взяли участь радник Надзвичайного і Повноважного Посла Республіки Казахстан в Україні Арнур Танбай та народний депутат України, член депутатської групи ВР України з міжпарламентських зв'язків з Республікою Казахстан Сергій  Нагорняк. Гостей зустрічали голова Вченої ради  академік НАН України Михайло Ільченко, проректор з міжнародних зв'язків  член-кореспондент НАН України Сергій Сидоренко, завідувачка кафедри інформаційно-телекомунікаційних мереж ІТС професор Лариса Глоба,  директорка  департаменту міжнародного співробітництва Алла Ковтун та інші.

Коротку екскурсію університетом провів для членів делегації Сергій Сидоренко. Гості також ознайомилися з експозицією ДПМ та, зокрема, відділу історії авіації і космонавтики, де жвавий інтерес викликали експонати, пов'язані з історією космодрому Байконур, та нинішні розробки науковців університету.

У ході зустрічі гостей ознайомили з історією та сучасними напрацюваннями Київської політехніки. У слові-відповіді Саулє Сагінтаєва  зазначила, що вони вперше в КПІ і вражені його історією та фундаментальністю, де все просякнуто духом академічності, інновацій, науки. Алматинський університет енергетики та зв'язку (АУЕЗ) суттєво молодший за КПІ – йому всього 45 років, але він є одним із провідних вишів Республіки Казахстан. За трьома рівнями освіти в ньому готують фахівців у сфері енергетики, телекомунікацій, ІТ-технологій, космічної інженерії, робототехніки та інших.  Сторони обговорили можливості щодо обміну науковою інформацією й публікаціями, мобільності студентів і викладачів, участі у спільних наукових заходах і проєктах, що становлять взаємний інтерес, та підписали Меморандум про співробітництво.

Про позитивні очікування від цієї зустрічі сказав Сергій Нагорняк: "Завдяки спільним діям студенти та науковці кращих вишів двох країн матимуть змогу обмінюватися досвідом і працювати заради розвитку".

Саулє Сагінтаєва висловила зацікавленість у співробітництві з таким потужним науково-навчальним центром, як КПІ, й виразила впевненість у тому, що воно буде взаємно корисним. "Основні напрями співпраці, – наголосила вона, – це енергетика, телекомунікації, космічна техніка і технологія. І ще один важливий напрям на сьогоднішній день – система інформаційної безпеки. Тому що всі стратегічні об'єкти, безумовно, повинні бути захищені".

Водночас Сергій Сидоренко зауважив, що КПІ готовий поділитися з казахськими університетами досвідом роботи екосистеми "Sikorsky Challenge" та  надати допомогу, щоб модель інноваційної екосистеми КПІ через АУЕЗ була імплементована і в Казахстані. "Розвиток інноваційного напряму міжнародного співробітництва якраз і розпочинається з підписання сьогоднішнього меморандуму. Це нові проєкти, нові виклики, нові перспективні проривні технології, цікаві і для нашої країни, і для республіки Казахстан", – підсумував він.

Учасники зустрічі

Дата події