Ім'я суперфіналістки конкурсу "Еко-Техно Україна 2020", який проходив у Національному технічному університеті України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського", стало відомим ще в лютому. Право представляти Україну у фіналі Міжнародного конкурсу  науково-технічної  творчості школярів ISEF у США, який було заплановано на 10–15 травня, цьогоріч виборола учениця 10 класу Технічного ліцею НТУУ "КПІ" Валентина Зінькова. В інтерв'ю газеті "Київський політехнік" вона розповіла про підготовку до конкурсу, особливості його проведення в умовах пандемії  та поділилася своїми враженнями про організацію заходу міжнародного масштабу.

– Валентино, чому вирішили брати участь у конкурсі "Еко-Техно 2020"? І як обирали тему конкурсної роботи?

– На мою думку, конкурс "Еко-Техно Україна 2020" – один із найцікавіших та найкраще організованих конкурсів для юних науковців у всій країні, тому я вирішила взяти в ньому участь. Тему моєї роботи "Атаки типу Блейхенбахера на узагальнені схеми Ель-Гамаля" я обирала протягом тривалого часу. У моїй школі використовують електронні журнали для покращення якості контролю нашого навчання. Також ці журнали не дають можливості іншим учням бачити твої оцінки. Мене дуже зацікавив алгоритм роботи цього журналу та можливі варіанти його вдосконалення. Після детальнішого ознайомлення я дізналася, що захист конфіденційності та автентичності даних ґрунтується на певних криптографічних алгоритмах. Під час вивчення деяких з них я дізналась про асиметричні криптосистеми. Для роботи з таким видом криптосистем потрібно мати хороші знання з теорії чисел, тому на даному етапі я поринула у цей розділ математики. Мене особливо зацікавила криптосистема Ель-Гамаля. Після активного дослідження було виявлено, що для узагальнених схем цифрового підпису Ель-Гамаля питання побудови атак є недостатньо дослідженим. Це підштовхнуло мене до думки про вирішення цього питання.

– Хто ваш науковий керівник та хто допомагав з організаційними питаннями?

– Мій науковий керівник – Сергій Володимирович Яковлєв, кандидат технічних наук, доцент кафедри математичних методів захисту інформації Фізико-технічного інституту Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського". Його роль у підготовці до конкурсу неможливо переоцінити, і я йому щиро вдячна. Також за отриману допомогу і настанови я хочу подякувати своєму "духовному" наставнику – Вікторії Едуардівні Поповій, координатору конкурсу від КПІ ім. Ігоря Сікорського. Завдяки цій людині я зуміла глибше поринути в американський колорит, краще підготувати доповідь до презентації. Для участі у конкурсі потрібно було підготувати важливі документи, для правильного оформлення яких просто необхідними були консультації експерта. Також Вікторія Едуардівна привернула мою увагу до найважливіших аспектів виконання і оформлення роботи, допомогла все подати у вигляді структурованої доповіді.

– У  зв'язку з пандемією COVID-19 цьогорічний фінал  Міжнародного конкурсу  ISEF проходив у незвичному форматі. Як усе відбувалося?

– Фінал мав проходити з 10 по 15 травня у місті Анахайм (штат Каліфорнія). Проте через пандемію коронавірусу конкурс було скасовано. Замість конкурсу нам запропонували презентувати свою роботу у вигляді відеорозповіді, декількох фото та письмового опису методів дослідження і результатів. Також для учасників конкурсу було організовано онлайн-конференцію, яка проходила з 18 по 22 травня. Під час цієї відеоконференції відомі науковці, Нобелівські лауреати, викладачі всесвітньо відомих університетів, топ-менеджери та інші відомі особистості розповідали про свій шлях до успіху, свої винаходи, давали рекомендації щодо написання наукових робіт та подавали інформацію щодо навчання у провідних університетах світу.

– Як ви готувалися до виступу на конкурсі?

– Виступ на міжнародному конкурсі – це велика відповідальність, тому моя підготовка була дуже напруженою та, водночас, цікавою. Щоб гідно представити свою роботу, я заглиблювалася в теорію чисел та інші галузі. Також поглиблено вивчала англійську мову, займаючись щоденно з викладачем і на курсах, читала додаткову літературу та переглядала різноманітні відео. А ще намагалася поліпшити ораторське вміння та жестикуляцію.

– Розкажіть детальніше про онлайн-конференцію. Як саме була організована робота?

– Онлайн-конференція проходила на спеціальній платформі, з онлайн-галереєю для перегляду робіт учасників. Протягом п'яти днів ми мали можливість переглядати виступи відомих людей. Частину  конференції було присвячено поглибленню знань у царині боротьби з коронавірусом. Це також було дуже цікавим  і корисним. Презентація роботи відбувалася у форматі демонстрації відео з розповіддю про роботу, декількома фото з висвітлення основних результатів та письмовою розповіддю про історію створення, мету, хід дослідження та основні його результати.

– Поділіться своїми враженнями від конкурсу? Наскільки ви задоволені результатами?

– Мої враження від конференції надзвичайно позитивні! Завдяки онлайн-галереї я переглянула багато робіт та дізналась безліч нових та цікавих фактів з математики, фізики, робототехніки, програмування, хіміко-біологічних наук та інженерії. Виступи Нобелівських лауреатів, відомих науковців і топ-менеджерів  були дуже інформативними, ґрунтовими, цікавими та корисними для мене. Я поглибила свої знання не лише у сфері технічних наук, а й відкрила цікаві аспекти медицини та наук хіміко-біологічного циклу. Щодо результатів – я цілком задоволена, адже змогла достойно  представити Україну в математичній галузі. ISEF-2020 приніс мені багато нових вражень, цікавих ідей та неймовірно корисний досвід у презентації своєї роботи. Шкода, що через пандемію я не мала змоги  полетіти до Америки та познайомитися з цією чудовою країною, представити наш український колорит, поспілкуватися з однолітками з інших країн, послухати живі виступи провідних науковців світу. Проте і в такому форматі конференція  подарувала мені чергову порцію натхнення, наснаги, творчого настрою та креативних ідей!

Спілкувалася Лілія Скиба

Дата події