Це перша нарада після утворення Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості. Відбулась на базі Комітету оборонно-промислового комплексу при Торгово-промисловій палаті України та з участю Ліги оборонних підприємств. Учасники зустрічі сформулювали комплекс основних проблем, які потребують негайного розв’язання, й домовилися ініціювати зустріч з новообраним віцепрем’єр-міністром.

Мустафа Найєм, заступник генерального директора ДК «Укроборонпром»: «Я думаю, дуже правильно, що ми сьогодні вирішили звернутися до віцепрем'єр-міністра з нашими комплексними проблемами, які потребують розв’язання вже негайно. По-перше, зараз прийнято новий закон з оборонної закупівлі, який повністю змінює всю процедуру закупівлі в оборонній сфері, в стосунках між замовниками та виробниками. І для цього потрібно підготувати всі підзаконні акти, яких ще немає, а ми б хотіли працювати за новим законодавством. Друге питання – це функціонал нового міністерства. Ми плекаємо надію, що хтось почне формувати політику в цій галузі й у нас буде захист національного виробника. І головне – не буде ставлення до виробників зброї та озброєння як до людей, які просто заробляють гроші. Це бізнес, що захищає державу, є іміджем країни та зрештою обличчям нашої країни на міжнародній арені».

Юлія Висоцька, директорка із зовнішніх зв’язків ГС «Ліга оборонних підприємств»: «Ліга оборонних підприємств – як об’єднання приватних компаній оборонного сектора – понад три роки зверталася до уряду та влади для того, щоб призначили віцепрем’єра, який опікувався б саме нашим напрямом. Це пов’язано з тим, що більшість питань, які потребують негайного вирішення у нашій сфері, не можуть бути вирішені одним міністром – чи то міністром оборони, чи то міністром фінансів, тому ми вважаємо, що найкращим рішенням є обрання віцепрем'єра, який нами опікувався б. На щастя, створено профільне міністерство».

Юрій Єхануров, голова Наглядової ради ГС «Ліга оборонних підприємств»: «Ця зустріч була дуже важлива, тому що потрібно весь час контактувати з науковцями, з підприємцями. Головні питання виникають з приводу нового Міністерства стратегічних галузей і посади віцепрем’єр-міністра з оборонки. Є надія на утворення агентства оборонних технологій. Можливо, це буде проривним кроком, і ми повинні працювати над тим, щоб така структура була утворена. Важливо, щоб відбулася координація дій і сфер виробництва і з Міноборони – як з головним замовником на території країни. Хотілося б, щоб наші вчені й виробничники відчули, що ми здатні бути на передових позиціях у світі».

2020-07-24 4 2020-07-24 3 2020-07-24 2 2020-07-24 1
Дата події