Щороку в Україні проходить міжнародний мовно-літературний конкурс учнівської та студентської молоді ім. Тараса Шевченка, що має на меті вшанування пам'яті та творчості Кобзаря. Цьогорічний – уже сьомий. На ньому студентка першого курсу факультету менеджменту і маркетингу Вікторія Потапова посіла перше місце серед студентів ВНЗ III-IV рівнів акредитації (негуманітарний профіль).

Для студентів конкурс складався з трьох етапів: університетський, міський та всеукраїнський. На кожному з етапів учасникам пропонувалася актуальна тема для написання роботи на основі творчості Тараса Шевченка.

"Я захоплююся творчістю Кобзаря, – розповіла "КП" Вікторія, – тому вирішила взяти участь у конкурсі. Перший етап, організований кафедрою української мови, літератури та культури нашого університету, зокрема Михайлом Петровичем Кушлабою, проходив у КПІ ім. Ігоря Сікорського, інші – в Київському університеті ім. Бориса Грінченка". На першому етапі студенти писали твір-роздум на тему "Чи потрібен Україні канонічний образ Тараса Шевченка?". На міському етапі тема твору була "Гуманістичні ідеали у творчості Тараса Шевченка". У роботах потрібно було використати зазначені складні синтаксичні конструкції, цитувати твори, наводити приклади з життя Кобзаря.

"Я непогано знайома з творчістю поета ще з 9-го класу, – веде далі студентка, – тому теми конкурсу мене надихали, однак для успішного виконання завдань необхідно добре знати життєпис та творчість митця, вміти ґрунтовно та гарно викладати свої думки українською. Своїми знаннями завдячую шкільній вчительці Світлані Михайлівні Немеш, яка відкрила для мене світ Тараса Шевченка, і викладачці кафедри української мови, літератури та культури  Лілії Олександрівні Ожоган за поради, підготовку, підтримку і мотивацію".

Церемонія нагородження переможців конкурсу відбулася 20 травня на Чернечій горі в Каневі. Урочистості проходили за участю заступника міністра освіти і науки України Павла Хобзея, заступника міністра культури України Юрія Рибачука, в. о. директора Інституту модернізації змісту освіти Володимира Ткаченка, проректора з наукової роботи Національної академії образотворчого мистецтва і архітектури Остапа Ковальчука та ін. Вони вітали кращих знавців літератури, історії України та державотворення. Професор-фізик Кінгстонського університету (Лондон) Алан Флаверс розповів про Віру Річ, англійську письменницю, перекладача творів Кобзаря.

Очільник журі Дмитро Дроздовський зазначив, що найвище визнання здобули ті роботи, де молоді шевченкознавці демонстрували власне відчуття слова Шевченка, пропущеного через своє серце та життя. До речі, цього року студенти мали можливість працювати над завданнями, у яких осмислювали та порівнювали творчість двох велетнів духу – Шевченка й Шекспіра, таких відмінних і подібних між собою мовою та драматизмом думок.

Нагороджені мали можливість поспілкуватися з учасниками урочистостей, відвідали музей Кобзаря; вихованці Канівського коледжу культури та мистецтв влаштували для них концерт. У музеї В.Потаповій найбільше сподобався портрет Тараса Шевченка, зроблений із фотографій часів Майдану та Революції Гідності. Наприкінці заходу переможці та гості поклали квіти на могилу Великого Кобзаря.

"До вступу в університет я навчалася у школі №9 м. Чернігова, – оповідає про себе Вікторія. – З дитинства дуже любила читати і обожнювала літературу. Читала Нестайка, фантастику, енциклопедії, згодом – класичну та наукову літературу. Коли  навчалася в 11-му класі, моя родина посіла перше місце в міському конкурсі "Читаюча родина". Минулого року я склала ЗНО з мови і літератури з результатом 196 балів". Нині Вікторія навчається за спеціальністю "Міжнародна економіка", наполегливо студіює економічні дисципліни та  іноземні мови, бере участь у фахових конкурсах та конференціях, готується стати економістом з міжнародних питань.

Вітаємо переможницю та бажаємо наснаги, творчих і наукових здобутків.

Дата події