Три стріми – «Дослідження операцій», «Нейронауки» та «Прикладні комп’ютерні науки», 74 учасники, 28 викладачів і майже 40 організаторів та волонтерів – усе це Міжнародна літня школа AACIMP-2013 у найкращому виші України. Варто підкреслити, що цього року в її роботі взяли участь представники 32 країн світу.

Як зауважив викладач стріму «Нейронауки» професор Сергій Яковенко (Університет Західної Вірджинії, США), «два тижні плюс два дні плідного навчання і спілкування в режимі нон-стоп на Літній школі найвищого рівня стануть сходинкою в особистісному розвитку кожного з учасників та в їх науковій кар’єрі».

Цього року на стрімі «Нейронауки» (Neuroscience-NS) викладали фахівці з Франції, Росії, США, Естонії та України. Традиційно учасники NS працювали на практичних заняттях – вивчали роботу з програмою NEST та «гралися» з симулятором руху (завданням було, зрозумівши закономірності руху змодельованого чоловічка, змусити його йти на якомога довшу відстань; переможці отримали кумедний приз від викладача – іграшку у вигляді рожевого динозаврика). Ілля Кузовкін (Університет Тарту, Естонія) ознайомив усіх бажаючих з пристроєм для зчитування електромагнітних імпульсів головного мозку – для цього на голову волонтера одягали невеличкий апарат, схожий на гарнітуру оператора з фільму «Матриця», і зчитувані сигнали відображалися на екрані комп’ютера.

Геннадій Цимбалюк (Державний університет Джорджії, США), ще один викладач стріму «Нейронауки», зазначив, що для нього чи не основним завданням було допомогти учасникам у виборі правильного наукового шляху; поділитися не лише знаннями, але й досвідом роботи за кордоном, співробітництва із західними науковими школами, науковим світом загалом.

Викладачі стріму «Дослідження операцій» (Operational Research) з Росії, Німеччини, Туреччини, Австралії, Іспанії, США, Австрії та України навчали учасників методів знаходження оптимальних рішень у різних сферах діяльності людини в реальному житті за допомогою математичного, статистичного моделювання та евристичних підходів. Професор Ерік Кропат (Університет Бундесвера, Мюнхен, Німеччина) як приклад наводив функціонування метро: скажімо, за допомогою методів, розроблених фахівцями з  дослідження операцій, можна вирахувати та передбачити, наскільки зросте населення міста, щоб оптимально спланувати будівництво нових станцій підземки, їх кількість.

Естонія, Росія, Україна та Німеччина – з цих країн завітали на школу викладачі стріму «Прикладні комп’ютерні науки» (Applied Computer Science).  Під керівництвом Дмитра Дзюби (Інститут математичних машин та систем, Україна) було запущено два роботи, що могли самостійно керувати власними рухами – гексапод та гексакоптер. Гексакоптер літаючий так жадав спілкування, що протягом усього польоту виявляв дружні наміри до фотографа КПІ і всіляко намагався його дістатися.  Втім, найцікавішім було те, що учасники самостійно паяли невеличкі версії роботів, а потім вчилися програмувати їх на найпростіші рухи.

Нейронауки та прикладні комп’ютерні науки – принаймні ті, що займаються створенням штучного інтелекту, – фактично прямують паралельним курсом: перша вивчає властивості живого мозку, а друга намагається винайти його замінник – неживу, а отже, безсмертну версію.

Про відпочинок пам’ятали усі – щовечора на учасників та викладачів чекало дещо цікавеньке – екскурсії центром міста, фотоквести, майстер-класи з розпису, витинання, виготовлення іграшок з фетру, ярмарок культур з куштуванням національних страв, гопаком та українськими народними піснями, презентаціями країн-учасниць, ніч музеїв, прогулянка на катері Дніпром, поїздка до Переяслава-Хмельницького, вечір настільних ігор, чемпіонат з футболу, кіноклуб.

У промові до випускників Стенфорду  2005 року засновник і  генеральний директор корпорації Apple Inc. Стів Джобс закликав: «Stay hungry. Stay foolish!» – «Залишайтеся голодними, залишайтеся безрозсудними!» Тобто вчіться, шукайте нове, не бійтеся експериментувати. За відгуками учасників та викладачів, Літня школа дала саме такий заряд на роботу, навчання, рух уперед.

Запрошуємо усіх бажаючих до участі у Дев’ятій Літній школі, що проходитиме в НТУУ «КПІ» у серпні 2014 року!

Євгенія Кугук, НТСА НТУУ «КПІ»

[1-17.08.13] Літня Школа “Досягнення та застосування сучасної інформатики, математики та фізики”

Літня Школа - міжнародний науково-освітній проект Наукового товариства студентів та аспірантів НТУУ “КПІ”, що проходить у НТУУ “КПІ” щорічно (з 2006 р.), зазвичай у серпні. Англомовний варіант назви - Summer School “Achievements and Applications of Contemporary Informatics, Mathematics and Physics” (AACIMP). У НТУУ «КПІ» та у світі проект відомий як Літня Школа AACIMP.

Літня Школа AACIMP працює у форматі традиційної школи - протягом двох тижнів учасники відвідують різноманітні заняття - лекції, практики, семінари, кожне з яких триває 45-50 хвилин. Варто додати, що академічна частина проекту також пропонує участь у пленарних лекціях, круглих столах та навчальних екскурсіях до різноманітних лабораторій, інститутів та клінік.

Освітня програма проекту зазвичай складається з кількох паралельних стрімів – напрямів, що включають кілька курсів, об’єднаних спільною темою стріму. Наприклад, до складу стріму Дослідження операцій 2012 року входили такі курси: “Введення до курсу Data Mining”, “Використання принципів дослідження операцій у гуманітарній сфері - для оптимізації процесу знаходження виходу у ситуаціях катастрофи та кризи”, “Математики фінансів та її зв’язок з навколишнім середовищем, освітою та розвитком” та ін., а стрім Сучасна енергетика був представлений у тому числі наступними напрямками: “Ядерна енергетика”, “Медицина та ядерна енергетика”, “Відмова Німеччини від використання ядерної енергії”.

Цього року програму проекту складатимуть три стріми: Дослідження операцій, Нейронауки та Прикладні комп’ютерні науки.

aacimpОкрім навчальної програми, Літня Школа традиційно пропонує багату на заходи та враження культурну програму: квести, кіноклуб, вечори різноманітних настільних ігор, екскурсії та багато іншого.

Викладачі Літньої Школи - визнані вчені з НТУУ “КПІ” та відомих університетів України, Росії, США, Туреччини, Японії, Франції, Італії, Естонії, Голландії, Швеції, Польщі, Німеччини.

Учасниками проекту щорічно стають студенти та аспіранти не лише нашого університету, але й університетів Росії, США, Туреччини, Естонії, Ірану, Пакістану, Малайзії, Китаю, Бразилії, Польщі, Білорусі, Голландії, Афганістану, Німеччини, Великої Британії, Японії, Франції, Швеції, Киргизстану та багатьох інших держав світу.

НТСА КПІ запрошує усіх студентів та аспірантів нашого університету доторкнутися до сучасної світової науки, взявши участь у Літній Школі AACIMP-2013, яка відбудеться 1-17 серпня 2013 року у НТУУ “КПІ”.

Для того, щоб зареєструватися для участі у проекті, необхідно заповнити реєстраційну форму. Реєстрацію відкрито 1 березня 2013 року. Рішення про зарахування до лав учасників проекту приймається Програмним комітетом протягом місяця з дати заповнення реєстраційної форми.

Мова викладання - англійська, але мовний сертифікат необов’язковий.

Студентам та аспірантам НТУУ “КПІ” надається пріоритет при відборі учасників проекту.

По завершенні проекту учасники отримують сертифікат.

aacimpaacimpaacimpaacimpaacimp
Дата події