Посідаючи провідні позиції в рейтингах ВНЗ нашої країни за якістю підготовки фахівців, НТУУ «КПІ» постійно дбає, щоб навчатися до університету приходили здібні мотивовані школярі. Тож одне із завдань, яке вирішує колектив Київської політехніки, – активізувати роботу з ліцеями і школами, створюючи профільні класи, використовуючи спільну науково-методичну і матеріальну базу для профорієнтації й навчання слухачів у системі доуніверситетської підготовки, а також здійснення заходів програми «Майбутнє України». Сьогоднішня розповідь про Технічний ліцей НТУУ «КПІ».

Технічний ліцей Національного технічного університету України «КПІ» – це навчальний заклад для дітей, які мають амбітні плани й сподівання, сповнені настрою пізнавального романтизму, прагнуть оволодіти системою знань та навичками наукової, дослідницько-експериментальної, конструкторської, винахідницької, раціоналізаторської діяльності, навчитися працювати з сучасною технікою. Ліцей засновано в 1993 році Київським політехнічним інститутом та Державною адміністрацією Залізничного району м. Києва.

Сьогодні в ліцеї навчається 563 учні, працює 56 досвідчених викладачів, серед яких 7 кандидатів наук, 42 вчителі вищої категорії, 21 вчитель має звання «Вчитель-методист», 2 заслужених працівники освіти України та 3 викладачі мають звання «старший вчитель».

Профілі навчання: фізико-математичний, економічний, інформаційних технологій. Вивчаються дві іноземні мови (англійська, німецька), здійснюється поглиблене вивчення предметів.

Технічний ліцей – це навчальний заклад, у якому кожна оцінка є результатом наполегливої праці, а бажання вчитись – неодмінною умовою перебування в ньому. Тут панує тверде переконання: кожен учень – це унікальна індивідуальність Пріоритет вільного розвитку особистості є базовим принципом побудови освітньої системи ліцею, завдання педагогів – зрозуміти кожну особистість і виявити до неї повагу, створити атмосферу підтримки учнів, яка сприяла б розвитку їхніх можливостей, задоволенню інтелектуальних, емоційних і соціальних потреб. Технічний ліцей є зразком успішного впровадження інновацій у традиційне освітнє середовище. За 17 років існування він став храмом науки, місцем, де навчаються талановиті учні та працюють висококваліфіковані викладачі.

Тісні зв’язки з вищими навчальними закладами, перш за все з НТУУ «КПІ», КНУ ім. Т.Шевченка, Центральним інститутом післядипломної педагогічної освіти, допомагають із року в рік виконувати головну мету ліцею, яка полягає в тому, що кількість бажаючих дітей вступити до ліцею на навчання постійно зростає; викладачі Технічного ліцею створюють підручники, за якими навчаються учні загальноосвітніх навчальних закладів України; постійно зростає кількість дітей, які стають призерами предметних всеукраїнських

олімпіад та Малої академії наук; задоволені навчально-виховним процесом батьки та учні; з року в рік покращується матеріально-технічна база ліцею; і найважливіше – всі випускники ліцею вступають до ВНЗ на бюджетні місця. Це досягається високим фаховим рівнем викладачів, фундаментальною фізико-математичною підготовкою, гармонійним циклом гуманітарних наук, єдністю навчання та виховання, сучасною обчислювальною технікою та комп’ютеризацією навчального процесу.

НТУУ «КПІ» надає ліцеїстам та співробітникам ліцею право користування аудиторіями, кабінетами й лабораторіями, згідно з розкладом занять, а також науковою бібліотекою, спортивно-оздоровчим комплексом, приміщеннями Центру культури та мистецтв тощо. Декани факультетів та інститутів, або їх представники, проводять профорієнтаційну роботу серед ліцеїстів, знайомлять зі специфікою роботи вищого навчального закладу, історією, вибором майбутньої спеціальності. Викладачі, науковці та вчені університету мають право працювати в ліцеї за сумісництвом (проведення занять, лекцій, семінарів, диспутів, конференцій та інше).

Щороку навесні Технічний ліцей НТУУ «КПІ» м. Києва проводить чудове свято «Інтелектуальна еліта ліцею». Свято визначення переможців у навчанні, свято таланту, свято тих, хто має зухвалі плани на майбутнє. Вшановуємо кращих учнів та вчителів, які в навчальному році гідно представляли ліцей на районних, міських та всеукраїнських олімпіадах, Малій академії наук України, конкурсах, вікторинах та спортивних змаганнях; учнів, які оволоділи системою знань та навичками наукової, дослідницько-експериментальної, конструкторської, винахідницької, раціоналізаторської діяльності, роботою з технікою. Свято проводиться в рамках програми «Обдаровані діти». Бо кожна людина народжується із зерням у руці, тільки треба знайти поле, де це зерно проросте. І це дуже добре вдається в Технічному ліцеї НТУУ «КПІ».

За підсумками навчально-виховного процесу в 2009/2010 н. р. 133 учні стали призерами всеукраїнських учнівських олімпіад, а 99 зайняли призові місця в МАН «Дослідник». За ці та інші досягнення ліцей нагороджено Грамотою Президії НАН України за підписом Б.Є.Патона.

Кінцевим результатом роботи Технічного ліцею НТУУ «КПІ» є якісний вступ ліцеїстів до вищих навчальних закладів. У 2010 р. 133 випускники успішно склали іспити за системою зовнішнього незалежного оцінювання. Всі випускники стали студентами. Більше всього вступило до ФЕЛ – 23; ІПСА – 19; ФІОТ – 9; ІТС – 6. Усього до КПІ в 2010 році вступило 86 випускників. За 16 років Технічний ліцей випустив 1405 учнів, з яких 1155 стали студентами НТУУ «КПІ».

У рейтингу за результатами ЗНО-2010 Технічний ліцей НТУУ «КПІ» м. Києва входить до першої п’ятірки навчальних закладів м. Києва. За високим рівнем знань серед навчальних закладів м. Києва учні ліцею зайняли: з української мови – 2-ге місце, біології – 4-те місце, математики – 5-те місце, фізики – 5-те місце, географії – 6-те місце, англійської мови – 4-те місце, історії України  – 11-те місце.

У ліцеї цінують тепло людських взаємин, щирість і шляхетність, виховують красу спілкування, вчать розуміти унікальність кожної людини. Кожен учень – це унікальна й неповторна індивідуальність. Замість традиційної школи ми створили школу з традиціями.

Ф.М.Красюк, директор Технічного ліцею НТУУ «КПІ»