З 26 вересня до 8 жовтня дванадцять українських підприємців побували в Японії та пройшли ряд тренінгів з японського стилю управління підприємством у рамках проекту «Японський стиль управління підприємством». Вони прослухали ряд лекцій та відвідали низку приватних японських компаній, серед яких такі гіганти, як «Тойота» і «Панасонік».

22 січня 2010 року в Українсько-японському центрі НТУУ «КПІ» відбулася зустріч учасників проекту з працівниками Центру для обміну враженнями від минулорічної подорожі до Країни Вранішнього Сонця.

Зустріч почалася з вітальних промов директора Українсько-японського центру пана Осаму Мідзутані і Бориса Циганка – директора Українсько-японського центру НТУУ «КПІ». Потім учасники проекту ділилися враженнями.

«Як говорили в Радянському Союзі, японці, певно, і справді читають журнал “Юний технік”. Такий розумний народ. Тож варто вчитися…”.

“Цей народ не вірить у дива. Він знає: працювати, працювати і працювати – тоді все вийде. Вони цілий рік працюють, їх відпустка – всього 16 календарних днів”.

“Вимкнути світло, прибрати за собою – це для них на рівні інстинктів. Вони знають ціну грошам – вони багаті та щасливі”.

Порівняно з Україною, Японія – дуже бідна на природні ресурси. Але економіка Японії – одна з найпотужніших у світі. І не в останню чергу – завдяки японському стилю ведення бізнесу. Досвід, що його наші підприємці набувають у Японії за сприяння УЯЦ, безумовно, сприятиме розвитку нашої країни.

З українськими підприємцями досягнута домовленість про читання лекцій для студентів університету та підготовку деяких методичних матеріалів.

Анюта Камонгар

Дата події