У місті Кобилка біля Варшави 31 травня – 2 червня 2024 р. відбувся традиційний семінар, присвячений польсько-українському співробітництву, який багато років поспіль організує Секція вихованців КПІ у Польщі.

Відкриваючи офіційну частину семінару, голова Секції Януш Фукса прочитав вітального листа до вихованців вишу від ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського Михайла Згуровського. Голова Товариства культури та історії техніки (ТКтаІТ) Броніслав Гиновський – листа з привітаннями учасникам від голови Федерації науково-технічних товариств NOT Еви Манькевич-Цудні. З доповідями про економічну ситуацію України та про польську допомогу для неї виступили Вєслав Казана та Януш Фукса. У зв'язку з оголошеним NOT роком видатного польського полководця та інженера генерала Юзефа Бема, голова ТКтаІТ також розповів учасникам семінару про цю непересічну особистість, яка залишила яскравий слід в історії кількох держав.

Ще до відкриття семінару випускники КПІ, які з'їхалися з різних місць Польщі та інших країн, зокрема зі Швеції та Франції, оглянули місто та ввечері згадали свої студентські роки, проведені в Києві. А після завершення офіційної частини та обговорень доповідей учасники зустрічі відвідали Варшаву та ознайомилися з експозицією Музею історії євреїв ПОЛІН. Під час урочистої вечері на екрані було продемонстровано сотні знімків із зустрічей випускників та з урочистостей з нагоди початку навчального року в КПІ. У неділю учасники відвідали селище Оссув й місце битви за Варшаву в польсько-радянській війні 1919-1920 років.

Організували семінар Вєслав та Івона Казана за допомогою Генріка Букальського та Іоанни Лясковської.

Януш Фукса, голова Секції вихованців КПІ у Польщі

Дата події