13 березня 2024 року Міністерство освіти і науки України оголосило конкурс на заміщення посади ректора Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського». Михайло Захарович Згуровський, який керував університетом з квітня 1992 року і завдячуючи зусиллям якого КПІ багато років поспіль очолює вітчизняні рейтинги, заявив, що настав час передати керівництво університетом наступникам, адже в КПІ вже сформувалось "молоде покоління здібних управлінців як на загально-університетському рівні, так і на рівні великих підрозділів" і "колективу важливо вірно визначитися з лідером, прозоро і демократично провести обрання і допомогти новому керівнику в його роботі".

Зміна керівництва, на перший погляд досить пересічна подія, є викликом для будь якого навчального закладу, тестом на прозорість та демократичність. Недаремно НАЗК визначає проведення конкурсу на вакантні посади ЗВО подією з високим ступенем ризику. Адже існування джерел ризиків, притаманних академічному середовищу, можуть призвести до негативних стратегічних та корупційних наслідків.

Однак, незважаючи на складні умови воєнного стану, недолік фінансування, сувору і не завжди чесну конкуренцію (16 висунутих кандидатів від підрозділів університету на початку процесу) КПІ з гідністю впорався з цим складним випробовуванням, вкотре підтвердивши високий статус одного з найкращих вишів країни, і з дотриманням усіх статей Антикорупційної програми, затвердженої рішенням Конференції трудового колективу університету від 20 квітня 2023 року.

Виборчий процес регламентувався "Методичними рекомендаціями щодо особливостей виборчої системи та порядку обрання керівника закладу вищої освіти" та Законом України «Про вищу освіту».

Контроль правових і процедурних засад виборчого процесу, його прозорість і демократичність забезпечувались організаційним комітетом до складу якого увійшли науково-педагогічні працівники дев'яти структурних підрозділів університету, начальник юридичного управління, представники ректорату, керівники органів студентського самоврядування.

Організаційний комітет затвердив головні критерії, яким має відповідати кандидат, які, в свою чергу, не обмежили свободу волевиявлення: це людські лідерські якості та здобутки, якими має володіти майбутній ректор університету. Вся інформація щодо організації конкурсу на посаду ректора висвітлювалась на офіційному сайті університету https://www.kpi.ua/rector-election у встановлені законодавством терміни і на постійній основі.

Вибори відбувались у два тури. У виборах ректора взяли участь усі науково-педагогічні працівники, наукові та педагогічні працівники, а також інші штатні працівники, а також студенти.
Всі рішення організаційного комітету приймались колегіально та інформація про прийняті рішення висвітлювалась публічно.

Принципи демократії були ключовими аспектами при проведенні виборів ректора.
Деякі аспекти під час передвиборчої компанії викликали збурення у працівників та студентів, але загалом процедура проходила в рамкам чинного законодавства та відповідно до традицій академічної спільноти.

КПІшна спільнота зробила свій вибір. З превагою у 311 голосів переміг Мельниченко А.А.

НАЗК Офіс генпрокурора НАБУ



офіс доброчесності НАЗК