Музика – особлива складова культурного коду українського народу. Не забувати про це маємо нагоду під час традиційних свят. "Українська пісня 2023" – таку назву мав музичний вечір, що відбувся нещодавно. Доведено: попри війну, студенти та викладачі нашого університету за підтримки студентського профкому та Центру культури і мистецтв продовжують співати у багатоголоссі сучасного пісенного розмаю.

Благодійний концерт, який відбувся 17 травня на майданчику біля пам'ятника Олені Телізі в сквері її імені, або, як його називають, на Поляні, було присвячено вшануванню української пісні.

Перед очима – імпровізована сцена, прикрашена аркою з різнокольоровими стрічками. Серед учасників – новачки і більш досвідчені виконавці, які мають намір подарувати глядачам вінок українських співанок. Спойлер: все у них вийде якнайкраще.

Відкрили концерт солістки Народного ансамблю народного танцю "Політехнік". Під час благодійної акції учасники і організатори – колективи студентського профкому, студентського містечка та ЦКМ – проводили збір коштів на підтримку ЗСУ.

Але про все по порядку. Незадовго до виступу дівочого танцювального квартету у складі Оксани Маринич (І курс ФБТ), Дар'ї Черницької (IV курс НН ВПІ), Ельзи Віяс (випускниця НН ВПІ) та Юлії Менько (випускниця ФММ) було видно, як трохи хвилювався керівник "Політехніка" Дмитро Андрійович Бакун. І це зрозуміло: насолоджуватися хореографію – справа глядачів, а для керівника ансамблю головним є налаштувати квартет на виступ. Перші акорди, впевнені танцювальні рухи і... Дівчатам вдалося виконати на високому естетичному рівні український привітальний танок.

Перші гучні оплески на знак поцінування таланту танцівниць з "Політехніка" перервали ведучі свята – Поліна Пугач та Віктор Конденко (обидва – студенти НН ІЕЕ), щоб нагадати про відомих вітчизняних композиторів та поетів, які створювали неповторні пісні: Платона Майбороду, Володимира Івасюка, Андрія Малишка, Михайла Ткача.

Наступний, тепер уже вокальний, номер прозвучав у виконанні керівника ансамблю при ЦКМ "Сьоме почуття" Світлани Токар. Майстерну виконавицю попурі з відомих українських пісень нагороджено оплесками. Чудовий вокал, щира підтримка аудиторії створили на імпровізованому майданчику атмосферу єдності та доброзичливості.

Сучасний український реп був представлений Максимом Борисюком з ФММ. Автор пісні "Без тебе" поділився зі слухачами переживаннями, що линуть з власної душі.

Сподобався "Київський вальс" та саундтрек до кінофільму "Амелі", які виконав під гітару студент третього курсу НН ІМЗ Всеволод Ївженко.

Скрипаль Андрій Середенко (ІІІ курс ФБМІ) подарував композицію "Плакала" з репертуару гурту "Казка", налаштувавши глядачів на мінорний лад.

Концерт тривав далі. До мікрофона було запрошено третьокурсника з НН ММІ Ростислава Сукача, у виконавському репертуарі якого давно присутня пісня легендарних бійців Української повстанської армії "Лента за лентою". Між іншим, як розповів згодом у короткій перерві між виступами Ростислав Сукач нашому кореспонденту, він давно виконує пісенні твори разом із односельцем Віталієм Горпиничем. В активі самодіяльних співаків чимало патріотичних авторських творів і пісень від класиків і сучасних українських композиторів, які в мелодіях і текстах оспівують незламність нашої країни проти поневолювачів її народу. Спів від душі авторської пісні "Вічна ніч" та "Їхали козаки" (з репертуару групи "Тінь сонця") у виконанні Р.Сукача також зірвав оплески на пісенному майданчику.

А далі звучали енергійна і зворушлива "Мова єднання" у виконанні Світлани Токар; лірична і, водночас, запальна "Червона рута", бадьорі "Воїни світла" та тривожні "Зомбі", які проспівали студенти Єгор Рябцев (НН ММІ) та Катерина Осадчик (НН ІЕЕ). У виконанні Анастасії Мельниченко (ІХФ) глядачі прослухали пісні з репертуару Вів'єн Морт "Лети" і "Час". Талановитий співак, випускник НН ІЕЕ Володимир Бреус і гітарист Денис Гуманков (НН ФТІ) почали свій виступ з пісні "Обійми мене" – від "Океану Ельзи", далі "Прірва" – від Hard Kiss. І це ще не все. Виконання пісень "Там, де ми є" (репертуар групи "Антитіла") та "Йде війна" довели присутнім, що цей дует заслуговує на гучні оплески. Так і сталося.

А завершився концерт зверненням Світлани Токар до всіх присутніх з пропозицією проспівати життєствердну пісню "Україна – це ми!" (музика – Ніколо Петраш, слова – Юрій Рибчинський). Співачку підтримали всі присутні.

Будьмо згуртованими, доброзичливими, наполегливими, не дорікаймо одне одному – і тоді ми здолаємо кожного, хто зазіхне на нашу свободу. Миру нам усім! Пісня буде поміж нас!

Віктор Задворнов

Дата події