Інформація про засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 30 січня 2023 року

30 січня під головуванням проректора В.А.Кондратюка відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: В.А.Кондратюк, О.А.Жученко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко, Л.Г.Субботіна, О.А.Іщенко, О.М.Бруй, Є.Малкіна, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено:

1. Відбулася зустріч з керівництвом районного управління ДСНС. Планується перевірка всіх київських вишів на предмет облаштування в них укриттів і Пунктів незламності. В КПІ імені Ігоря Сікорського ці об'єкти облаштовано і відповідним чином обладнано, певні недоліки усуваються (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко)

2. З боку ДСНС порушувалося питання про виконання наданих під час планової перевірки університету в 2021 році приписів щодо забезпечення пожежної безпеки в гуртожитках. Відповідну інформацію районному і міському управлінням ДСНС університет уже письмово надавав. Від служби надійшов лист, що цю інформацію прийнято позитивно. По кількох гуртожитках університет отримав «нульові» (тобто без зауважень) акти. Що до решти – вирішення питань триває. Основною проблемою, на яку було вказано університету, – встановлення автоматичної пожежної сигналізації в гуртожитках.  Ще до початку повномасштабної війни їх було встановлено в 6-ти гуртожитках, в інших, попри складнощі воєнного часу, питання вирішується. Крім того, вказувалося на дрібніші недопрацювання, їх усунуто (В.А.Кондратюк).

3. Київська міська державна адміністрація та Київська міська військова адміністрація  поставили задачу облаштувати та доукомплектувати Пункти незламності вишів, у тому числі й в КПІ, необхідним майном. Спільно з Солом'янською РДА на їхню адресу підготовлено листа з переліком необхідного обладнання для обігріву і забезпечення електроенергією та його характеристиками для дооблаштування Пунктів незламності в  КПІ (передусім, у Студмістечку) (В.А.Кондратюк).

4.  Компанія «Еcosoft», яка взяла на себе зобов'язання облаштувати університетський  бюветний комплекс двоступеневою системою очищення води, на основі результатів аналізу зразків води надала висновки щодо матеріалів та комплектації цієї системи. Планується, що система забезпечить фільтрування до стану питної приблизно 200 л води за годину. Наступний етап – встановлення системи (В.А.Кондратюк).

5. Розпочато роботу з організації робіт з реставрування та оновлення розписів у межах університетського проєкту #КПІстіна, який вже став однією з привабливих візитівок КПІ імені Ігоря Сікорського. Минулого тижня створено художню раду проєкту, на поточному тижні планується  видати наказ з визначенням термінів його реалізації, відповідальних осіб та вирішення інших організаційних питань (В.А.Кондратюк, Н.В.Семінська).

6. Підрозділам слід активізувати роботу щодо залучення працівників університету до перерахування добродійних внесків до Фонду підтримки Збройних Сил України «Київський політехнік» та ширше інформувати про можливість добровільного щомісячного перерахування на його рахунок певного відсотку від зарплати (розмір таких перерахувань визначає сам працівник). Крім того, ті  співробітники, які торік написали заяви про це, в зв'язку з початком нового року мають їх оновити (В.А.Кондратюк, Л.Г.Субботіна, керівники структурних підрозділів).

7. Задля підвищення безпеки на території університету і в місті минулого тижня розпочалося спільне з працівниками правоохоронних органів навчання за низкою напрямів (В.А.Кондратюк).

8. Освітній процес. Завершилася основна сесія для студентів усіх курсів бакалаврату та  магістратури. Для студентів, які  не змогли впоратися з іспитами з першого разу,  проводиться додаткова сесія (ліквідація академічної заборгованості). На жаль, уникнути відрахувань тих, хто не зміг її скласти, не уникнути, адже не можна втрачати якості підготовки в КПІ. Водночас, тим студентам, які не змогли скласти сесію з певних об'єктивних причин, надаватиметься допомога, наприклад, індивідуальний графік абощо  (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

9. Оновлені штатні розписи кафедр відповідно до доведеної університету граничної чисельності ставок НПП та фонду заробітної платні повністю і вчасно сформовано, зарплати нараховано (О.А.Жученко, Л.Г.Субботіна, завідувачі кафедр).

10. Минулого тижня оприлюднено оголошення про конкурс на вакантні посади НПП. Це 43 посади: 1 – завідувача кафедри, 10 – професорів, решта – посади від доцента до асистента  (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко).

11. Підготовка до вступної кампанії. 25 січня відбулося засідання робочої групи МОН України з підготовки прийому до вишів. Нормативних документів щодо організації вступної кампанії в поточному році поки що не видано. Водночас, пропозиції КПІ щодо її термінів враховано, тобто за умови їхнього впровадження в життя вступники до магістратури зможуть приступити до навчання з 1 вересня. Тривають дискусії щодо умов зарахування абітурієнтів пільгових категорій, зокрема тих, які проживають на тимчасово окупованих територіях, і деяких інших. Завершується формування складів відбіркових комісій факультетів та інститутів (О.А.Жученко, Приймальна комісія, оперативні штаби факультетів та інститутів).

12. Акредитація освітніх програм (ОП). Минулого тижня відбулося засідання колегії НАЗЯВО. На ньому розглянуто і одну ОП КПІ – з 163-ї спеціальності («Хімічні технології та інженерія») – рішення позитивне. Також минулого тижня подано на акредитацію ще 6 програм КПІ. На поточному тижні планується подати ще 9 ОП. По акредитаціях програм, які розпочалися одразу після Нового року, почали надходити звіти експертних груп. Уже є 3 звіти по 2-х спеціальностях – усі позитивні: експертні групи рекомендують акредитувати ОП, деякі навіть визначено як унікальні (О.А.Жученко).

13. Минулого тижня відбулася зустріч з міськім головою м. Славутич. Триває робота з активізації діяльності Славутицької філії університету, зокрема в частині  організації занять з підвищення кваліфікації працівників атомної енергетики; вирішується питання щодо залучення КПІ до програм підвищення кваліфікації енергетиків з числа переміщених осіб, які проживають у місті. Крім того, на поточному тижні планується відкрити Пункт незламності на базі Славутицької філії університету (О.А.Жученко).

14. Завершено внесення результатів семестрового контролю до основних відомостей для студентів 1-4 курсів бакалаврату та 2 курсу магістратури (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

15. З 23 по 25 січня було відкрито перші додаткові відомості для внесення результатів першої спроби ліквідації академічної заборгованості. З 26 по 28 січня – другі додаткові відомості, до 31 січня готуються накази на відрахування (Т.А.Хижняк).

16. З 16 по 20 січня з університету відраховано 43 студенти, з них 15 осіб навчалися за кошти фізичних осіб (Т.А.Хижняк).

17. У період з 1 до 20 січня 73-м студентам надано академічну відпустку (з них 20 студентів навчаються за кошти фізичних осіб), 66-и – за сімейними обставинами (Т.А.Хижняк).

18. За даними факультетів, з академічної відпустки мають вийти 325 студентів. Точно вийдуть – 167 (з них 11 пільговиків). Точно не вийдуть – 41 (Н.В.Семінська, Т.А.Хижняк).

19. Проведено засідання стипендіальної комісії, на якому розглянуто такі питання: розгляд апеляцій по додаткових балах; затвердження лімітів стипендіатів на рівні 40% та 25%; затвердження кандидатур на стипендію «Мелексіс-Україна»; призначення стипендії аспірантам (Н.В.Семінська, Ю.Б.Квасневська).

20. Проведено перемовини з Варшавською політехнікою (спільно зі Львівською політехнікою) щодо проєкту NAWA, виграного спільно за програмою «Солідарні з Україною». ДНВР працює над уточненням активностей за проєктом, активно включився ІАТ. Партнерам направлено спільні пропозиції від КПІ та ЛПНУ. Наступного тижня від партнерів очікується уточнений бюджет для обговорення і завершення перемовин. Після цього планується організувати зустріч координаторів гуртків за напрямами, що  реалізовуватимуться у проєкті (О.П.Демиденко, І.В.Коробко).

21. 20 січня представники ДНВР узяли участь у брифінгу МОН і Комітету ВР з питань науки та освіти щодо НМТ і правил вступу до ЗВО у 2023 році (Н.В.Семінська).

22. 18 та 20 січня працівники ДНВР спільно з КПІ-Медіа провели записи зустрічей експертів та студентів КПІ «HR – я маю проблему» в межах продовження проєкту «Школа кар'єрного зростання» (Н.В.Семінська, Н.М.Пожарська).

23. 17 січня відбулася зустріч представників ДНВР з компанією «Yalantis» з метою запуску в ближчому майбутньому кар'єрного проєкту «ON-BOART» (Н.М.Пожарська).

24. Соцслужба ДНВР спільно із Студрадою КПІ та мобільною бригадою Київського міського центру крові 27 січня провели донацію крові на території КПІ. На постійній основі здійснюється робота психологів та емоційна підтримка через комунікативні ігри КПІ (Н.В.Семінська, Н.М.Пожарська, Є.Малкіна).

25. У ДНВР спільно з відділом академічної мобільності та Студентською соціальною службою опрацьовано стратегії розвитку проєкту створення психоемоційного і антикризового центру самопідтримки та позбуття емоційної залежності (Інноваційний центр PECHERA KPI, О.П.Демиденко).

26. Представники ДНВР узяли участь у розробці сценарію та зйомках проєкту «CAMPUS» каналу КПІмедіа про супутник «PolyITAN-HP-30» (Н.В.Семінська).

27. 27 січня відбулося планове засідання ради Космічної програми університету. Обговорено такі питання: уточнення пропозицій КПІ до програми «NASA Artemis»; стан виконання проєкту «PolyITAN-12U»; питання звітування за 2022 рік за об'єктом, що становить національне надбання, та підготовки договору на об'єкт на 2023 рік; спільні роботи з ГАО НАНУ з отримання поляриметрів (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

28. Представники НДЧ узяли участь у засіданні Вченої ради університету, на якому розглянуто та затверджено «Положення про порядок проведення конкурсу на заміщення вакантних посад наукових працівників у наукових структурних підрозділах КПІ ім. Ігоря Сікорського», а також внесено зміни до організаційної структури Науково-дослідної частини КПІ ім. Ігоря Сікорського, а саме: скасовано рішення Вченої ради від 05.09.2022  про реорганізацію Організаційно-аналітичного відділу Науково-дослідної частини шляхом поглинання в неї (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

29. НФДУ відновлює фінансування проєктів конкурсів «Підтримка досліджень провідних та молодих вчених» (у 5 проєктах головний виконавець – КПІ: ХТФ, НН ІМЗ – 2, НН ФТІ, НН ІАТЕ; у 2 проєктах КПІ – співвиконавець: НН ММІ, ФМФ) та «Наука для безпеки і сталого розвитку України» (КПІ виконавець 1 проєкту від НДІ ТК). НДЧ та ПФВ консультують керівників проєктів. Подача документів на перевірку до НФДУ – до  27.01.2023. Підписання договорів – до 01.03.2023 (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко, О.І.Болієва).

30. НДЧ та ПФВ надає допомогу керівникам проєктів, які подаються на новий конкурс НФДУ «Наука для відбудови України у воєнний та повоєнний періоди», оголошений 20.12.2022. Від КПІ заявлено 5 проєктів: від НН ІПСА, НН ІЕЕ, ФІОТ, НН ІМЗ, ФБМІ. Дедлайн подачі – 30.01.2023. Можливості подання суттєво обмежили високі вимоги до керівників і виконавців (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко, О.І.Болієва).

31. На запит МОН України надано кандидатури експертів для експертизи 2 робіт, поданих на здобуття премії КМУ за розробку інноваційних технологій (НН ММІ – 3, ФБТ, ФБМІ, ХТФ – по 1) (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

32. Представники Центру 4.0 (ПБФ, ФЕЛ) узяли участь у зустрічі з французьким кластером фотоніки «Aplha-RLH». Налагоджено контакти, планується участь у спільних міжнародних проєктах (В.А.Пасічник).

33. Представники ДІТТ спільно з Інноваційним холдингом «Сікорскі Челенж» узяли участь в зустрічі із стартап-компанією. Надано консультативні послуги зі стратегії захисту ОПІВ стартап-компанії (О.Я.Юрчишин, І.Г.Малюкова).

34. 26 січня в приміщенні укриття в НТБ відбувся захід, на якому із застосуванням засобів 3D-візуалізації (окуляри доповненої та віртуальної реальності з ФПМ) було  представлено проєкт «Smart Shelter: CLUST Space» (В.А.Пасічник).

35. До УКРНОІВІ подано дві заявки на корисні моделі (РТФ, НН ММІ (студент)) та одну  заявку на винахід (ФЕЛ), а також одну заявку про реєстрацію авторського права на твір (ФПМ) (О.Я.Юрчишин).

36. Триває формування змісту  розділів книги до 125-річчя КПІ у взаємодії з В.А. Пасічником, Н.В. Семінською А.А. Мельниченком, Т.Г. Куліковою, О.В. Бруй та за участі Центру культури та мистецтв КПІ.  Проведено нараду з С.М. Зигулею стосовно внесення правок у межах літературного редагування першої частини книги (М.Ю.Ільченко, Д.Л.Стефанович, В.В. Татарчук).

37. Розпочато взаємодію  з ГАО НАНУ стосовно договору в частині передачі в КПІ поляриметрів для наносупутника КПІ (Ю.М.Сидоренко).

38. Збільшується обсяг пропозицій від зарубіжних партнерів щодо допомоги КПІ та Україні в повоєнному відновленні, Опрацьовано пропозиції від КПІ для Японського конструкторського бюро – структури уряду Японії, що формує пропозиції щодо конкретних дій Японії з повоєнного відновлення економіки України, а також пропозиції для створеного трьома колишніми послами Японії в Україні (Сумі, Амає, Куронава) «Українського дому-Японія» (HJU) (С.І.Сидоренко).

39. Опрацьовано звернення президента технічного коледжу у Східній Канаді П'єра Зундела про створення потужної передової виробничої лабораторії для виробництва запасних частин для відновлення та ремонту електророзподільного обладнання України, яке було пошкоджено або знищено під час російських обстрілів ракетами та  безпілотниками (С.І.Сидоренко).

40. Завершено підготовку листа до ректора Познанської політехніки професора Т. Ясіновського з пропозиціями щодо співпраці із університетами Польщі в галузях штучного інтелекту та цифрової безпеки. Матеріали відправлено професору Т. Ясіновському (С.І.Сидоренко, Б.І.Дуда).

41. Працівники ДМС спільно з В.А. Пасічником і Ю.М. Сидоренком опрацювали  доручення Державної регуляторної служби України в межах спільного проєкту з експертами Програми USAID «Конкурентоспроможна економіка України» щодо визначення інструментів державного регулювання у найважливіших сферах господарської діяльності, які потребують оптимізації або вдосконалення (С.І.Сидоренко, В.А.Пасічник).

42. На пропозицію Альянсу CESAЕR ввести представників КПІ до 7-ми робочих груп Альянсу за ключовими напрямами діяльності («Стандарт», «Людські ресурси», «Інновації», «Навчання та викладання», «Відкритість науки і технологій», «Стійкість університетів», «Стале фінансування» – Benchmark, Human Resources, Innovation, Learning & Teaching, Openness of Science & Technology, Sustainability, Sustainable Funding) ДМС спільно з проректорами О.А. Жученком, В.А. Пасічником, А.А. Мельниченком, Н.В. Семінською готує пропозиції щодо кандидатур (С.І.Сидоренко, О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

43. Завдяки співпраці КПІ з європейськими університетськими альянсами у 2022 році для КПІ відкрито нові напрями діяльності: «Відкрита наука»; «Стійкість університетів»; «Фінансова сталість університетів»; «Іndustry 5.0» (А.В.Ковтун, А.П.Шишолін).

44. Опрацьовується звернення Неаполітанського університету щодо можливої співпраці КПІ з ним і 5G-Академією (7-місячна навчальна програма, розроблена для формування вузькоспеціалізованих професіоналів, наділених різноманітними навичками у сфері технологій майбутнього та мереж наступного покоління) (С.І.Сидоренко, А.В.Ковтун).

45. До UNAI направлено матеріал про результати роботи комплексної програми КПІ «Сталий розвиток» до репозиторію ООН «Набір інструментів ЦСР» (А.В.Ковтун).

46. 20 січня керівники університету взяли участь у позачерговій Генеральній Асамблеї UNICA у зв'язку з добровільним складанням повноважень деякими членами Керівного комітету UNICA. У ході роботи Генеральній Асамблеї більшістю голосів чинного президента UNICA Лучано Сасо призначено на посаду Генерального секретаря UNICA терміном на два роки (С.І.Сидоренко).

47. У зв'язку зі зверненнями співробітників, які планують відрядження, стажування та дистанційне стажування за кордоном, прийнято рішення посилити інформованість щодо особливостей і вимог до оформлення необхідних документів. Розроблено рекомендації, які буде направлено до підрозділів. Їх надаватимуть кожному, хто планує такі відрядження і стажування (С.І.Сидоренко).

48. Бюджетне фінансування на січень одержано у повному обсязі. Нараховано зарплату за січень згідно з виділеними університету лімітами. 

Спецкошти поки що майже не надходять – невеличкі суми перераховуються лише по Студмістечку, а також певні суми сплачують боржники з плати за навчання.

Держказначейство перерахувало кошти на погашення практично всієї  кредиторської заборгованості університету. Залишилася незначна для університету сума.

Почалася реєстрація договорів  на закупівлю товарів і послуг для забезпечення життєдіяльності університету (комунальні послуги, харчові продукти тощо).   

Бюджетну та фінансову звітність вчасно передано до Держказначейства. На поточному тижні звітні матеріали буде передано до МОН України.

Триває робота над формуванням бюджету університету на 2023 рік, погоджено план ремонтних робіт в університеті та інше (Л.Г.Субботіна).

49. Гуртожитки працюють у штатному режимі. Минулого тижня кілька разів траплялося відімкнення гуртожитків від теплопостачання через аварії на мережах КП «Київтеплоенерго».  Інженерні мережі Студмістечка працюють у безаварійному режимі Як і раніше, на час відімкнення електроенергії студенти мають можливість працювати в Пунктах незламності Студмістечка.

Ремонтні роботи служба експлуатації гуртожитків проводить на 9 об'єктах 3-го, 4-го, 13-го і 20 гуртожитків.

Пожежна безпека. Районне управління ДСНС повідомило про необхідність здійснити перекатку пожежних рукавів. Власними силами  працівники Студмістчека виготовили пристрої для цього і нині проводить перекатку всіх пожежних рукавів, які є в гуртожитках.

Фахівці Студмістечка підготовили і розмістили інформаційні пости для здобувачів вищої освіти щодо надання в разі потреби первинної медичної допомоги та рекомендації, як подолати депресію. Соціальні працівники нагадують студентам про необхідність виконувати в побуті правила пожежної безпеки (О.А. Іщенко). 

50. Науково-технічна бібліотека працює у двох режимах – очному і дистанційному. Необхідні послуги надаються, консультації за усіма напрямами проводяться.

До Міжнародного дня аспіранта 24 січня проведено вебінар «Як знайти якісну наукову інформацію для своїх досліджень». Участь у ньому взяли 90 осіб.

Бібліотека взяла активну  участь у верифікації звітів з наукової роботи кафедр.

Також працівники Бібліотеки працювали над перевіркою на текстові збіги через систему UniCheck навчальних посібників і підручників, які готуються до видання  (О.М.Бруй).

51. Студрада університету минулого тижня разом з громадською організацією «Екодія»  організувала для студентів лекцію про зміни клімату в Україні та про вплив на нього війни.

Разом зі Студентською соціальною службою Студрада організувала чергову донацію крові. Участь у ній взяли 42 донори. 

 Студрада розпочала новий збір коштів на придбання для студента КПІ, який нині воює в лавах ЗСУ, приладу нічного бачення (Є.Малкіна).

52. Профком студентів працює зі зверненнями студентів, зокрема з питань погашення академічної заборгованості.

Гуманітарний штаб Студпрофкому працює в штатному режимі. 30 січня під час передачі Київською міською організацією студентської профспілки автомобіля для підшефного батальйону військовикам від КПІ також передано ще 1025 окопних свічок.

На День донора Студпрофком забезпечив донацію електрогенератором, що дозволило медичним працівникам не перериватися на час вимкнення електроенергії  (І.Степанюк).

Дата події