Інформація про засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету від 11 липня 2022 року

11 липня під головуванням ректора М.З.Згуровського відбулося чергове засідання ректорату - оперативного штабу реагування та забезпечення життєдіяльності університету. Розглянуто низку питань організації освітнього процесу в умовах режиму воєнного стану, а також забезпечення життєдіяльності та безпеки університету.

Виступили: М.З.Згуровський, О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Пасічник, М.Ю.Ільченко, С.І.Сидоренко, В.А.Кондратюк, О.А.Іщенко, Л.Г.Субботіна, Є.В.Кулик, М.О.Безуглий, Є.Малкіна, І.Степанюк.

Основні питання, які розглянуто на засіданні, та рішення, що було ухвалено:

1. Триває робота з підготовки  до нового навчального року. Підготовка проводиться з розрахунку на 3 можливі сценарії початку навчального року: у дистанційному режимі, в змішаному режимі, в очному режимі. Наголос – на підготовці до очного режиму, проте реалізація цього сценарію залежатиме як від безпекової ситуації, так і від кількості студентів і викладачів, які зможуть працювати і навчатися в очному режимі. Тож можливі й інші варіанти або реалізація різних форм навчання на різних факультетах. При цьому продовжується підготовка укриттів до повноцінного навчання: в них здійснюються необхідні ремонтні роботи, забезпечується облаштування Інтернетом тощо. З метою з'ясування місця перебування здобувачів вищої освіти та викладачів, а також можливості здійснення освітнього процесу в очному режимі розпочато  опитування студентів і НПП. Студентів опитують  куратори груп, викладачів – завідувачі кафедр. Станом на 11 липня опитано 45% студентів та аспірантів і до 50% викладачів. Опитування триватиме до 14 липня включно  (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, В.А.Кондратюк, декани факультетів і директори інститутів).   

2. Завершується кампанія звітування науково-педагогічних працівників про результати їхньої наукової, педагогічної та методичної діяльності. Звіти повинні бути затверджені на кафедрах і на рівні факультетів. Звітування має бути завершено до кінця цього тижня. Його результати враховуватимуться при пролонгації контрактів з викладачами (О.А.Жученко, декани факультетів і директори інститутів).  

3. У зв'язку зі зсувом термінів вступної кампанії, через що фактичний приведений контингент неможливо буде сформувати в традиційні строки, прийнято рішення продовжити термін дії штатних розписів факультетів/інститутів на вересень, і вже за результатами вступу і фактичного числа здобувачів вищої освіти здійснити розподіл і доведення до підрозділів фондів зарплати на новий навчальний рік. Це пов'язано з тим, що на період війни МОН тимчасово призупинило дію формульного фінансування вишів, тобто визначальною в цьому сенсі є кількість студентів (О.А.Жученко, Л.Г.Субботіна).

4. Триває реєстрація вступників до магістратури для участі в магістерському мультипредметному тесті для вступу на спеціальності 051 «Економіка», 054 «Соціологія», 061 «Журналістика» 073 «Менеджмент», 075 «Маркетинг», 281 «Публічне адміністрування та адміністрування», а також у магістерському комплексному тесті для вступу на спеціальність «Право».  Станом на сьогодні заяви подали 183 осіб. З них приблизно 15% – це вступники з інших ЗВО. Задля залучення вступників активізовано  інформування випускників (О.А.Жученко, А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська, М.М.Перестюк).

5.  На державному рівні затверджено обсяги державного замовлення для ЗВО. Вони загалом залишилися приблизно на рівні минулого року. МОН України перезатвердило обсяги державного замовлення для КПІ, тож вони не зменшилися (О.А.Жученко).

6. При Приймальній комісії КПІ працює Центр допомоги абітурієнтам з окупованих територій, або територій, де є підвищена небезпека. Процедура прийому для них  дещо відрізняється від загальної. До Приймальної комісії вже звернулося понад 100 таких абітурієнтів з проханням допомогти в завантаженні даних документів до системи ЄДЕБО, які дозволять їм вступати на пільгових умовах (О.А.Жученко, Приймальна комісія).

7. Підготовлено накази про створення комісій з розгляду мотиваційних листів абітурієнтів. Вагу цих документів рішенням МОН України щодо внесення  змін до Порядку прийому дещо зменшено  (О.А.Жученко).

8. Триває підготовка до акредитації освітніх програм у наступному навчальному році. Повністю завантажено матеріали по програмах, які планується винести на акредитацію по всіх рівнях вищої освіти. У серпні відбудеться формування графіку акредитації. На 14 липня заплановано візит до КПІ очільника НАЗЯВО А.П.Бутенка  (О.А.Жученко).

9. До КПІ надійшов лист від Національної комісії з державної мови, яким повідомлено, що пункт тестування при Науково-технічній бібліотеці університету відновив свою роботу  (О.А.Жученко, О.М.Бруй).

10. Прийнято рішення провести анонімне опитування викладачів щодо обсягів роботи з заповнення різноманітних звітних форм і матеріалів порівняно з обсягами їхньої основної навчально-наукової та методичної діяльності (А.А.Мельниченко).

11. Завершено семестровий контроль. Його було проведено без збоїв: всі відомості та інші документи були згенеровані й підготовлені вчасно. Проводиться аналіз  результатів (А.А.Мельниченко, Н.В.Семінська).

12. Напрацьовано пропозиції щодо використання дистанційних курсів за умови переходу до очного навчання і при навчанні змішаному. Напрацьована в університеті впродовж останніх двох років нормативна база щодо цього дозволяє застосовувати при цьому гнучкі підходи (А.А.Мельниченко).

13. Розпочався останній тиждень прийому документів на вступ до аспірантури. Попри деяке поліпшення ситуації, спостерігається все ж таки певне зменшення кількості бажаючих навчатися в ній. Однією з причин зменшення охочих вступити до аспірантуру цього року є виїзд частини потенційних вступників за кордон (А.А.Мельниченко).

14. З 1 вересня розпочинається практика студентів магістратури 2 року навчання. Пропонуються декілька варіантів її організації, в тому числі, у разі  необхідності, й в місцях тимчасового проживання студентів, якщо там є організації та підприємства відповідного профілю. Частина студентів проходитимуть практику на своїх факультетах (А.А.Мельниченко).

15. МОН України запропонувало керівництву вишів звернутися до викладачів, які перебувають за кордоном у країнах та містах, де є пункт проведення мультипредметних тестів для абітурієнтів, з проханням надати організаторам допомогу в проведенні таких тестів (А.А.Мельниченко).

16. КПІ-Телеком провело тендерні процедури на придбання кабелів для проведення в усіх укриттях Інтернету (А.А.Мельниченко, В.А.Кондратюк, КПІ-Телеком).

17. Накази за результатами семестрового контролю щодо переведення на старші курси та накази на відрахування мають бути підписані до 13 липня  (Н.В.Семінська).

18. За результатами перескладань іспитів відраховано 171 студент денної форми і 31 студент заочної форми навчання (протягом семестру) (Н.В.Семінська).

19. Продовжує зростати кількість запитів на отримання документів про попередню освіту: за заявою студентів та батьків надано 29 копій документів; оригіналів в тимчасове користування – 39; електронних копій – 19. Загалом з початку 2022 року таких запитів  надійшло  700 (Н.В.Семінська).

20. Оновлено Каталоги вступника на бакалаврат та магістратуру. Каталоги є у відкритому доступі та активно використовуються у роботі Консультаційного центру ПК (Н.В.Семінська).

21. Вийшов 4 випуск інформаційного бюлетеню «Чекаю на тебе в КПІ» за участю представника ФЛ (Н.В.Семінська, З.М.Корнєва).

22. Проведено спеціальне об'єктове тренування та інструктаж на тему «Дії учасників освітнього процесу за сигналом «Повітряна тривога» для робочої групи з проведення  Національного мультипредметного тесту в тимчасових екзаменаційних центрах в КПІ ім. Ігоря Сікорського (Н.В.Семінська, Ю.В.Нестеренко).

23. Упродовж тижня погоджено такі договори:

• Договір про співпрацю між КПІ ім. Ігоря Сікорського та  ПрАТ «НВО «КИЇВСЬКИЙ ЗАВОД АВТОМАТИКИ» (ПБФ) (Г.С.Тимчик);

• Договір про співпрацю ТОВ Магнітприлад (ІХФ) (Є.М.Панов);

• Договір про співпрацю з БО «Благодійний фонд ім. Михайла Павловського» (ННІАТ) (І.В.Коробко);

• Договір про співпрацю ПАТ «ЗМІНА» (Департамент науки) (В.А.Пасічник);

• Повторно погоджені  договори з телекомпаніями ТОВ «Телерадіокомпанія А.С.С.», ТОВ «ТРК «Станція», ТОВ «ТРК «ХАТА» (м. Чернівці) за ініціативи ФММ (М.О.Кравченко).

24. На запрошення Національного офісу Еразмус+ в Україні 7 липня 2022р  представлено кейс  КПІ ім. Ігоря Сікорського з ефективної організації академічної мобільності в умовах воєнного стану на Міжнародному контактному вебінарі «Підтримка України у вищій освіті». Організаторами заходу виступили Національним Еразмус+ офіс в Україні спільно з Міністерством освіти та науки України, European Association for International Education, German-Ukrainian Academic Society, Leibniz University Hannover та Erasmus Student Network Ukraine у співпраці з Представництвом Європейського Союзу в Україні та Національними Еразмус+ агентствами країн-членів Програми (О.П.Демиденко).

25. Проведено перемовини щодо організації програм подвійних дипломів із Західнопоморським технологічним університетом у м. Щецині, Польща (І.Гришко, Р.В.Антипенко, Є.М.Панов, О.В.Лінючева).

26. Проведено перемовини з факультетом фізики та факультетом англійської мови Університету Адама Міцкевича, Польща щодо науково-методичної співпраці. Обговорено програми подвійного диплому та співпрацю за програмами академічної мобільності (В.В.Ванін, З.М.Корнєва).

27. На онлайн-нараді з ДКАУ обговорено й уточнено зміст презентацій 3-х проєктів від КПІ ім. Ігоря Сікорського для надання пропозицій Польському космічному агентству. На базі ОКБ «Шторм» за участі фахівців КПІ ім. Ігоря Сікорського та представників Головної астрономічної обсерваторії НАНУ відбулася нарада з обговорення планів співпраці у сфері високих технологій на 2022-2023 рр. (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко).

28. Відбулась робоча зустріч з партнерами з Благодійного фонду «KOLO», на якій узгоджено позиції стосовно розвитку спільних проєктів. Створено робочу групу для підготовки спільного з БФ «KOLO» стартап-проєкту у сфері інформаційних технологій (В.А.Пасічник, Ю.М.Сидоренко, І.Г.Малюкова).

29. За підтримки фахівців ДІТТ до ДП «Укрпатент» подано 4 заявки на Свідоцтво авторського права та підготовлені до подання заявки на: 1 винахід (ННММІ), 4 корисні моделі (1 – ННММІ, 1 – ФМФ, 1 –- ФБТ, 1 – Інноваційний холдинг «Sikorsky Challenge») (В.А.Пасічник, А.В.Хмарський).

30. На базі КПІ ім. Ігоря Сікорського створено Технічний комітет стандартизації «Управління інноваціями» (І.Г.Малюкова, В.А.Пасічник).

31. За участі заступника МОН України Олексія Шкуратова відбулось онлайн-засідання Президії ради проректорів з наукової роботи, на якому обговорено питання проведення Конкурсу науково-дослідних робіт в 2022 році та Методики наукової атестації закладів вищої освіти та наукових установ, підпорядкованих МОН України (В.А.Пасічник).

32. Заявка КПІ ім. Ігоря Сікорського стосовно первинної публікації супутникової мережі PolyITAN-30 у Міжнародному інформаційному циркулярі частот МСЕ (далі – БР ІФІК)  успішно перевірена БР МСЕ щодо правильності її формування, а також щодо відповідності необхідним правилам МСЕ щодо таких заявок. Результатом перевірки стало присвоєння відповідного ідентифікаційного номера супутниковій мережі PolyITAN-30 та опубліковано інформацію про цю мережу у секції «AS-RECEIVED» на веб-сайті МСЕ (М.Ю.Ільченко).

33. Постійна комісія Вченої ради з підготовки пропозицій до законодавчих і нормативних документів в порядку громадського обговорення розглядає проєкт Указу Президента України «Про внесення змін до деяких Указів Президента України щодо щорічних грантів Президента України молодим ученим та докторам наук» (М.Ю.Ільченко, С.І.Бевз).

34. Рада з Комплексної космічної програми університету проведена спільну нараду фахівців  КПІ та Головної астрономічної обсерваторії НАН України. Розглянуто можливості застосування створених в обсерваторії фотополяриметрів у складі корисного навантаження на борту наносупутника «PolyITAN – 3 PUT» (М.Ю.Ільченко).

35. Делегація КПІ взяла участь у зустрічі ректорів університетів України з делегатами Альянсу європейських університетів EPICUR з метою обговорення спільних дій у взаємодії із Альянсами європейських університетів та Європейською Комісією стосовно організації фінансової та іншої практичної допомоги університетам України у питаннях інтеграції до European Higher Education Zone та до European Research Area (С.І.Сидоренко).

36. КПІ приєднався до SAP University Alliances – глобальної програми у сфері системного аналізу і розробки програмного забезпечення, що налічує понад 3200 учасників зі 111 країн світу. За сприяння ННІАТЕ і ФІОТ університет набув право доступу до безкоштовної версії ліцензійного програмного забезпечення SAP для академічних досліджень і викладання (С.І.Сидоренко, Є.М.Письменний, С.Ф.Теленик).

37. У межах «Ініціативи Єднання» продовжується взаємодія з групою керівників міжнародної діяльності Університету Шеффілд (Велика Британя).   Представники КПІ почали формувати з представниками Університету Шеффілду плани спільних дій в навчальній роботі, в студентських справах, включаючи академічну мобільність. Університет Шеффілду  вивчає можливості допомогти КПІ з реконструкцією бомбосховищ, створюється веб-сторінка для збору коштів у Великій Британії (А.А.Мельниченко та Н.В.Семінська).

38. Станом на липень 2022 року в КПІ виконуються 3 проєкти міжнародної технічної допомоги (ФСП, ННІМЗ, ННІАТЕ) (О.А.Акімова, І.А.Владимирський, Є.М.Письменний).

39. МОН України оприлюднило «Порядок прийому на навчання іноземних громадян». Для іноземних громадян ключовою стала можливість дистанційного вступу до ЗВО України. Для організації дистанційного набору необхідною вимогою також є укладання угод з партнерськими для КПІ організаціями, що є резидентами країни походження вступників (С.І.Сидоренко).

40. Кількісні характеристики ходу вступної кампанії іноземних громадян до КПІ станом на 08.07.2022 р.: всього видано 2 запрошення на навчання в КПІ (в магістратуру – 1, в  аспірантуру – 1. Через веб-сайт ЦМО надійшло 5 заявок на вступ до КПІ). Усього у КПІ навчаються нині 504 студенти і 43 аспіранти – іноземні громадяни (С.І.сидоренко, О.О.Олійник).

41. Розпочато підготовку даних від КПІ для подання до глобального і до предметних рейтингів ARWU (Шанхайського).За результатами поточного року КПІ не входить поки до першої тисячі Шанхайського рейтингу, але йому надано статус «потенційного учасника» з числа університетів, які досліджувалися (С.І.Сидоренко, Р.Савич).

42. На рахунок «Фонду підтримки КПІ ім. Ігоря Сікорського» надійшов другий транш благодійної допомоги, який було зібрано завдяки ініціативі польських випускників КПІ  у розмірі 1 916 € (С.І.Сидоренко, Л.Г.Субботіна).

43. За результатами ревізії укриттів університету, керівникам структурних підрозділів, за якими їх закріплено, видано рекомендації щодо виконання в них робіт 1 і 2 черги. Готується наказ щодо проведення відповідних робіт до початку нового навчального року (В.А.Кондратюк).

44. Триває співпраця зі штабом цивільного захисту при Солом'янській РДА. Минулого тижня там проведено нараду щодо корегування і видання оновлених керівних документів з урахуванням вимог режиму воєнного стану, Розробляються інструкції для учасників освітнього процесу щодо їхніх дій в разі оголошення тривог та настання надзвичайних ситуацій з урахуванням рекомендацій ДСНС (В.А.Кондратюк, Ю.В.Нестеренко).

45. На поточному тижні з ініціативи університету проводитимуться обстеження укриттів з залученням представників ДСНС для отримання проміжних актів з зауваженнями і пропозиціями щодо підготовки цих об'єктів до планової перевірки в серпні цього року (В.А.Кондратюк).

46. Тривають роботи з благоустрою паркових зон університету: покоси трави, видалення сухостійних дерев згідно з актами обстеження КП «Київзеленбуд», облаштування парку вздовж вулиці Борщагівської. До роботи в новому парку залучено також факультети та інститути, які відповідають за окремі його ділянки (Кондратюк).  

47. Закінчено капітальні ремонті роботи в Центрі фізичного виховання і спорту. Завершено ремонт інженерних мереж в басейні університету. Станом на 11 липня басейну заповнено водою, і з 14 липня він зможе приймати відвідувачів (В.А.Кондратюк).

48. Служба Головного механіка провела гідравлічні випробування централізованої системи холодного водопостачання. За результатами було проведено певні ремонтні роботи в корпусах №№1, 13 і 14 (В.А.Кондратюк).

49. З працівників Департаменту господарської роботи сформовано бригаду, яка виконуватиме поточні та аварійні ремонті роботи в укриттях та на дахах навчальних корпусів університету (В.А.Кондратюк).

50. Університет успішно пройшов атестацію робочих місць в АТП та в Центрі студентського харчування університету. Очікуються акти, які має надати Головне управління Держпраці в м.Києві (В.А.Кондратюк).

51. У межах підготовки до нового навчального року на поточному тижні буде розпочато тендерні процедури щодо закупівлі товарів, якими мають бути забезпечені укриття (питна вода, ломи, лопати, вогнегасники, аптечки тощо) (В.А.Кондратюк).

52. Повністю оновлено і перезатверджено всі інструкції для працівників Департаменту безпеки всіх рівнів, починаючи від чергових стаціонарних постів і закінчуючи керівним складом, щодо їхніх дій в разі настання надзвичайних ситуації (В.А. Кондратюк).  

53. Придбано 14 нових камер відеоспостереження і проведено налаштування існуючих. Фахівці університету розробили для них унікальні програми. Також оновлено програмне забезпечення центрального пульту сигналізації (В.А. Кондратюк).  

54. Університет у повному обсязі отримав фінансування загального фонду за програмою 1160 у межах затверджених лімітів. Поки що остаточно з МОН України не вирішене питання щодо збільшення коштів на фінансування стипендій, проте вже попередньо домовлено про додаткове виділення певних сум на ці цілі. Кошти на спеціальний фонд бюджету надходять повільно, але кошти в ньому є. Проплати по спецкоштах здійснюються, втім університет має певні кредиторські заборгованості – по платному навчанню і по науці (в основному реєструється придбання обладнання). Проводиться аналіз штатних розписів Центру фізичного виховання та спорту, Центру культури і мистецтв та Студмістечка  (Л.Г.Субботіна).

55. Дирекція студмістечка продовжує оформлення проживання студентів на літній період. Упродовж минулого тижня до гуртожитків повернулося 217 студентів. Таким чином, нині там проживають 2597 людей. Ремонтні роботи за планом виконуються в 5-и гуртожитках. Також тривають роботи з приведення до вимог воєнного часу укриттів у гуртожитках (О.А.Іщенко).

56. Минулого тижня відбулася 51-а щорічна конференція Асоціації європейських дослідницьких бібліотек LiBER 2022 у м. Оденсе  (Данія). Вперше на ній як почесний спікер з України виступила директорка Науково-технічної бібліотеки КПІ імені Г.Денисенка, президентка Української бібліотечної асоціації Оксана Бруй з доповіддю «Вижити і перемогти: бібліотечна спільнота в боротьбі з російською агресією проти України»  (Є.В.Кулик).

57. Науково-технічна бібліотека КПІ спільно з  Бібліотекою Українського католицького університету провела вебінар, присвячений питанням виконання акредитацій них вимог освітніх програм у частині інформаційного забезпечення (Є.В.Кулик).

58. У підрозділах завершено проведення звітних конференцій трудових колективів і висунення кандидатів для участі в конференції трудового колективу університету. Сформовано відповідні списки. Крім того, перша група дітей 8 червня виїхала на відпочинок до Польщі (М.О.Безуглий).

59. Студентська рада студмістечка продовжує реалізацію проєкту «ЕкоКПІ» зі збору одноразових сигарет для переробки акумуляторів з них на системи скидання вибухівки для дронів. Окрім того, «Розетка» відправила 115 кг одноразових сигарет та велику партію бракованих навушників, акумулятори з яких також потрібні для інженерам. Окрім того, минулого тижня проєкт «ЕкоКПІ» зібрав 90 тисяч гривень для закупівлі інструментів для лабораторії, що виготовляє системи скидання вибухівки для дронів, однак торговельний центр «Епіцентр» при закупівлі зробив знижку 25%, тому насправді вдалося закупити інструментів на 113 тисяч. Також у деяких кав'ярнях Києва та Черкас розміщено інформаційні постери про проєкт із QR-кодами для збору коштів (Є.Малкіна).

60. Профком студентів продовжує збір гуманітарної допомоги длялюдей, якіпостраждали від злочинних дій рашистів. На минулому тижні зібрані речі і необхідні матеріали для ремонтів передано мешканцям Бородянки й навколишніх сіл, які пережили окупацію. Транспорт для цього і значну кількість одягу та харчових продуктів надав Профком працівників. Такі поїздки здійснюватимуться і надалі, оскільки більша частина  жителів Бородянського району відчувають гостру потребу практично в усьому  (І.Степанюк).

Дата події