4 травня відбулася зустріч ректора КПІ Михайла Згуровського та очільника Познанської політехніки Теофіла Ясіновського. На ній ішлося про співпрацю вишів в умовах війни.

Згуровський наголосив, що КПІ нині як ніколи потребує виходу на ширші обрії партнерства в європейських науково-технічних проєктах. Через війну з росією університет у найближчі роки не матиме достатнього фінансування для розвитку кафедр і лабораторій та утримання кваліфікованих кадрів. Познанські політехніки пообіцяли надати комплексну допомогу. З-поміж іншого вони планують нові спільні дослідження й хочуть долучити українських науковців до вже наявних наукових проєктів, які можуть бути цікавими для них.

Також обговорили розширення напрямів співпраці у сфері електроніки, компʼютерних технологій, хімії, механіки. Цього року завершується дія пʼятирічної угоди між КПІ й Познанською політехнікою, і ректори домовились підписати ширшу угоду з новими напрямами.

Представники польського університету висловили солідарність з українцями в боротьбі проти рашистів і запевнили, що не залишать українську наукову спільноту наодинці з цією бідою.

«Європейська спільнота сприймає нас чимдалі позитивніше, допомагає писати проєктні пропозиції. Бачу сприятливе ставлення до українських науковців і університетів, які подаються на участь у європейських конкурсах і грантових програмах, як-от „Горизонт Європи“, „Erasmus+“, програмі НАТО „Наука заради миру в Європі“ тощо», — зазначив проректор з міжнародних звʼязків КПІ Сергій Сидоренко.

Дата події