На цьому тижні 29 березня та 1 квітня відбулися чергові наради МОН України з керівниками ЗВО. В них брали участь перший заступник міністра освіти і науки Андрій Вітренко, заступник міністра освіти і науки України Олексій Шкуратов, генеральний директор Директорату фахової передвищої, вищої освіти Олег Шаров, представниця Офісу Президента України Світлана Кретович, представники Державної служби якості освіти, Департаменту фінансування державних і загальнодержавних видатків МОН, інші уповноважені особи.

Основні тези нарад

🔹 Ще раз наголошено на можливості покладатися на автономію ЗВО у виборі форм організації освітнього процесу, кадрових питаннях тощо.
🔹 Стосовно безпосереднього здійснення освітнього процесу в разі, якщо неможливо встановити стабільний зв’язок, рекомендовано вдаватися до асинхронного режиму освітньої взаємодії. Зазначено, що окремі ЗВО з огляду на складні обставини (як-от перебування в зоні бойових дій, переміщення) поки змушені використовувати тільки асинхронну взаємодію.
🔹 Установи, які через воєнні дії не встигли подати документи на державну атестацію наукових установ, можуть це зробити до 11 квітня або під час осінньої атестації.
🔹 Захисти дисертацій під час воєнного стану можуть тривати. Документи на відкриття спеціалізованих вчених рад для захисту дисертацій на здобуття ступеня доктора наук приймаються.
🔹 Звіти з наукової діяльності за минулий рік для ЗВО, які не встигли їх подати, можуть бути відтерміновані.
🔹 Відтерміновано строки подання документів на участь у низці спільних проєктів із закордонними країнами.
🔹 Фінансування ЗВО за захищеними статтями видатків прийде у квітні у передбаченому раніше обсязі.
🔹 Відбувся секвестр бюджетних коштів, які були передбачені на фінансування наукових досліджень за окремими програмами.
🔹 Другий етап конкурсу студентських наукових робіт в цьому навчальному році не проводитиметься. Те саме стосується другого етапу олімпіад, про що повідомлялося раніше.
🔹 Інформаційна система «Наука в університетах» має відновити роботу з понеділка, 4 квітня.

Дата події