В інтерв’ю, яке дав Борис Євгенович Патон нашій газеті з нагоди сторічного ювілею НАН України, він сказав так: «Для мене робота в Академії завжди була чимось значно більшим, ніж просто робота. Це – спосіб життя, це саме життя».

Таким було кредо людини, яка так багато зробила для науки, і для всієї країнт. Величезна роль Бориса Євгеновича і в популяризації науки. Ось і наше видання має всі підстави гордитися тим, що понад 20 років у першій і поки що єдиній в Україні науково-популярній газеті «Світ» Наглядову раду очолював славетний учений і президент Національної академії наук.

З позиції часу справжнє і величне бачиться яскравіше. Тож ухвалення Верховною Радою України закону про запровадження Національної премії України імені Бориса Патона є справедливою оцінкою внеску Бориса Євгеновича Патона у розвиток української, і не тільки української науки.
Закон передбачає перейменувати Державну преміюУкраїни в галузі науки і техніки в Національну премію України імені Бориса Патона - задля увічнення пам’яті видатного українського вченого та організатора науки.

За ініціативою багатьох членів НАН України у березні було створено й зареєстровано «Благодійний фонд імені Бориса Патона». Його діяльність, як зазначається, полягає в реалізації на «патонівських засадах» програм і заходів, спрямованих на розвиток українського суспільства у гуманітарній, науковій та освітній сферах.

Величезна культурна і наукова спадщина Бориса Євгеновича справді потребує дбайливого зберігання та вивчення. А започатковані ним традиції та підходи до вирішення багатьох питань розвитку науки, зокрема виховання та підтримки талановитої молоді, використовувати та розвивати.

З огляду на це, Національна академія наук України підтримала створення Фонду, вважаючи напрями його діяльності актуальними і важливими не тільки для наукової сфери, а й взагалі для суспільства. Головою фонду обрано відомого вченого, тривалий час першого віцепрезидента НАН України академіка Антона Наумовця.

Газета «СВІТ. Наука. Освіта. Техніка. Прогрес» (№ 15–16, 2021)