КПІ ім. Ігоря Сікорського знову став одним із українських вишів, які увійшли до числа кращих університетів світу за версією рейтингу QS World University Rankings.

Цей рейтинг щорічно складає глобальне аналітичне агентство в галузі вищої освіти QS Quacquarelli Symonds. Експерти відбирають до нього приблизно 4% кращих університетів з Азії, Африки, Європи, Північної та Південної Америки й Австралії та Нової Зеландії. Це найбільший світовий рейтинг. Цього року до нього увійшло 1300 закладів вищої освіти. Кількість українських вишів у цьогорічному рейтингу зросла з чотирьох до восьми. КПІ зберіг попередні позиції, посівши в ньому 701–750-те місце.

Формується рейтинг QS на основі шести головних параметрів: академічної  репутації, репутації серед роботодавців, співвідношення викладачів і студентів, цитування робіт (дані про цитати отримуються з використанням бази даних Elpus, Scopus, для складання цьогорічного рейтингу QS оцінила 96 мільйонів цитат із 14,7 мільйона статей з 2015 по 2020 роки), частини міжнародних викладачів у загальній їх кількості в університеті, частини іноземних студентів у загальному їхньому числі в університеті.

Варто зауважити, що впродовж останнього року показник академічної репутації (Academic Reputation) КПІ імені Ігоря Сікорського значно зріс – більш як на півтора пункти – з 11,2 до 12,9.  Це особливо важливо, оскільки цей показник складає 40% від загальної кількості балів, які за методологією рейтингу може набрати виш. Таке зростання допомогло покращити сумарний показник університету (16,2 нині проти 16,0 торік). Однак, водночас, дещо зменшилися інші показники. Звісно, серед причин цього були й суто об'єктивні: скажімо, зниження показників інтернаціоналізації (частки іноземних викладачів і студентів) пов'язано, перш за все, з пандемією. Це характерно для всього регіону Східної Європи та Середньої Азії, оскільки іноземні студенти і викладачі надавали перевагу розвиненішим країнам, які виявилися більш підготовлені до виниклих складнощів і куди можна було поїхати на навчання, попри загалом закриті кордони. Сьогодні ситуація поволі змінюється. Є й інші резерви. Тож можливості для зростання рейтингу КПІ залишаються доволі значними. Але для цього потрібна системна робота за всіма індикаторами рейтингу.

А найкращим університетом у світі вже 10-й рік поспіль визнано Массачусетський технологічний інститут (MIT), який отримує найвищі бали за дослідження та показник працевлаштування.

Докладніше з рейтингом можна ознайомитися за посиланням.

Дата події