Засідання ректорату відбулося в дистанційному режимі під головуванням ректора КПІ ім.Ігоря Сікорського М.З.Згуровського. «На цьому тижні, який фактично є останнім  робочим тижнем цього року, ми маємо напружено попрацювати. Тож необхідно ретельно спланувати наші заходи», – сказав він на початку засідання, після чого запропонував перейти до обговорення поточних питань і планів на тиждень.  

Перший проректор Ю.І.Якименко

Адміністративно-управлінська робота

Епідемічна ситуація під контролем. Минулого тижня зафіксовано двоє  захворілих курсантів ІСЗІ  (в ізоляторах гуртожитку перебувають 4 курсанти).

Постановою Уряду адаптивний карантин продовжено до 31 березня. Першою вимогою для роботи закладів освіти залишається 100% вакцинація працівників. КПІ продовжує організовану вакцинацію. Минулого тижня щеплення отримало 40 студентів і 14 працівників. Формується інформаційна база вакцинованих працівників, контролюється повернення відсторонених працівників до роботи за умови проходження вакцинації та її підтвердження сертифікатами. Брати участь в освітньому процесі зможуть тільки вакциновані працівники університету. 

Бюджетна комісія на основі показників роботи за 4 квартал формує преміальні фонди підрозділів та визначає розміри премій керівників.

Інвестиційна комісія заслухала представлений компанією «Protesco IP Technology» проєкт створення льодового стадіону в комплексі спортивного центру КПІ. Пропозиції було взято  до уваги для подальшого аналізу і обговорення за умови спільного пошуку інвестора. Також було заслухано інформацію комісії про хід реконструкції навчального блоку 6/30 і визначено, що роботи виконуються згідно з графіком.

На черговій нараді з оптимізації використання приміщень за участі керівництва ФБМІ та ННІЕЕ визначено графік підготовки приміщень і переміщення кафедри ФБМІ до корпусу №22.

Проведено нараду, видано наказ і розпорядження про проведення перевірки виконання приписів Держпраці щодо вимог з охорони праці в усіх підрозділах. Напередодні зовнішньої планової перевірки проводиться внутрішня комплексна перевірка.

Комісія з Колективного договору визначає попередні результати виконання розділів колективного договору за 2021 рік.

Система електронного документообігу. У системі «Мегаполіс» здійснюється оновлення оперативної системи сервера. Проводиться навчання і тестування працівників, що працюватимуть з системою «Кадри», яку заплановано запустити з нового року.

Освітній процес

Осінній семестр, що розпочався в змішаному режимі, на жаль, завершується в дистанційному. На нараді заступників деканів розглянуто результати календарного контролю, який щойно завершився. Викликає занепокоєння велика кількість неатестованих студентів – їх 3500. Для врахування і, за можливості, виправлення цієї ситуації, при підготовці семестрового контролю проведено детальний аналіз по курсах, факультетах/ННІ, результати якого доведено до всіх підрозділів.

«Електронний Кампус» (ЕК) забезпечив проведення календарного контролю без збоїв.

Ведеться підготовка до сесії, формування електронних відомостей у взаємодії з системою «Деканат». Одночасно проводиться опитування студентів щодо якості освітнього процесу. Попередні результати аналізуються ДНВР.

16 грудня в мережах Telegram і YouTube, де зареєстровано біля 12000 студентів, відбувся інформаційний захід «KPItalks» з роз'ясненнями та відповідями на запитання студентів щодо проведення семестрового контролю.

Завершено скоординовану роботу всіх підрозділів з розробки і оновлення освітніх програм. Вчена рада затвердила пакет з 277 ОП (бакалаврські ОП – 105; магістерські – 93, ОНП – 34; PhD – 45), який завантажено до ЄДЕБО. Проведено завантаження кадрового забезпечення програм і професійних даних НПП, формується персональне закріплення викладачів за дисциплінами.

Закінчився термін подання заяв у черговому конкурсі на 116 посад НПП. Експертно-кваліфікаційні комісії готують розгляд конкурсних справ.

Акредитація

Колегія НАЗЯВО прийняла рішення про затвердження акредитації всіх 10 освітніх програм (5 PhD і 5 магістерських), по яких відбулася акредитаційна експертиза. Дві магістерські програми (ОП і ОНП) «Страхова і фінансова математика» за спеціальністю 111 отримали статус «зразкова».

Минулого тижня працювали експертні групи з акредитації ОП за спеціальностями 143 «Атомна енергетика» і 061 «Журналістика». На завершальних зустрічах експерти відзначили потужну наукову школу з атомної енергетики та актуальність програми «Соціальні комунікації і журналістика», відносно якої було обговорено і роз'яснено окремі позиції.

20 грудня розпочала роботу експертна група з акредитації ОП за спеціальністю 186 «Геоінженерія».

Проректор з навчальної роботи А.А. Мельниченко

 

За підсумками засідання Вченої ради готуються до підписання проєкти наказів про введення в дію оновлених освітніх програм (ОП), наказ «Про затвердження Положення про екзаменаційну комісію та атестацію здобувачів вищої освіти в КПІ ім. Ігоря Сікорського», Положення «Про планування та облік педагогічного навантаження НПП».

Фактично розпочалася сесія. КБІС і навчальний відділ здійснюють підтримку фіксації результатів семестрового контролю – генерування відомостей здійснюється в електронному вигляді для заліків, іспитів, вони автоматично генеруються в АС «Деканат» та «Електронний Кампус».

Ведеться активна робота щодо запровадження автоматизованої системи розробки документів для організації освітнього процесу у 2022/2023 навчальному році через систему my.kpi.ua, яка фактично замінить деякі існуючі модулі і буде інтегрована з системою ЕК. Дана система дозволить більш автоматизувати ланцюжок, починаючи з формування освітньої програми, тобто введення освітніх компонентів, закінчуючи генеруванням індивідуального плану студента.

За поданнями інститутів/факультетів доповнено проєкт замовлення бюджетних місць в аспірантурі та докторантурі на 2022 рік.

Триває підготовка узагальненої інформації про затверджені тем дисертацій аспірантів 2021 року зарахування

Минулого тижня в університеті проведено Єдиний державний кваліфікаційний іспит (ЄДКІ) для ОП «Публічне управління і адміністрування». Іспит складали не лише студенти нашого університету, але й студенти з інших університетів.

Продовжувалась повсякденна робота з підприємствами щодо підготовки та укладення договорів на практику у 2022 календарному році.

Працює робоча група по складанню розкладів занять здобувачів вищої освіти  у весняному семестрі 2022.

Продовжується робота над виконанням завдань щодо моніторингу стану аудиторного фонду університету.

Підготовлено накази про введення в дію з 20 грудня 8 ухвалених сертифікатних програм, про внесення змін до складу НМКУ.

Описи вибіркових дисциплін ЗУ-Каталогу готуються до публікації на сайті osvita.kpi.ua.

Погоджується з профільними підрозділами зміст довідників для інформаційних систем університету.

Погоджені основні положення стратегії інформаційно-комунікаційних ресурсів університету  пропонується затвердити наказом з визначеними строками.

Продовжується технічна (оновлення операційної системи сервера – виконують  «КПІТелеком» і «Айкюжн ІТ») та завершується організаційна підготовка до встановлення нової версії програмного забезпечення СЕД «Мегаполіс».

Здійснюється збір вебометричних даних для рейтингів грудня.

Здійснюється підготовка до парсінгу сайтів і мережевих ресурсів КПІ.

Опубліковано вебометричний рейтинг сайтів підрозділів https://webometr.kpi.ua/2021-10.

Триває підготовка до відкриття третьої спільної з компанією «Прогрестех» лабораторії технологій літакобудування. Проведено відповідну роботу з ННММІ і ННІАТ. З представниками компанії «Прогрестех» попередньо визначено види і кількість обладнання, яке має бути закуплено і встановлено у цій міжфакультетський лабораторії.

М.З. Згуровський

Відбулася серія нарад з розвитку інформаційного середовища КПІ. Чи всі концептуальні питання на них обговорено і чи дійшли ви до консенсусу?

А.А. Мельниченко

Практично так. І я пропоную зробити один нормативний документ, щоб ми рухалися за конкретними датами та завданнями. Тобто, щоб ми перейшли від концептуальних до практичних речей.

М.З. Згуровський

Готуйте проєкт наказу. Але мені видається, що цим наказом має бути затверджено програму, причому не одноразової, а постійної, довготермінової дії. Адже інформаційне середовище має постійно  розвиватися, і за деякий час ви вноситимете до цієї програми корективи щодо окремих ресурсів чи інструментів. Отож це має бути довготермінова програма з постійним оновленням. Можливо, вона оновлюватиметься один раз на рік, можливо, частіше – у відповідь на нові потреби.

З лабораторією технологій проєктування літальних апаратів, з обладнанням для неї вже все пропрацьовано?

А.А. Мельниченко

Попередньо так. Є ще деякі уточнення, але це ті узгодження, що стосуються двох наших  факультетів. Ще уточняються окремі питання можливостей компанії «Прогрестех». Загалом по обладнанню рішення прийнято.

Проректорка з навчально-виховної роботи Н.В. Семінська

Навчально-виховна робота

20 грудня розпочався семестровий контроль (заліки/курсові – до 30.12.2021, екзамени – 03-16.01.2022). Ліквідація заборгованостей – 17-22.01.2022.

Здійснено підготовчі заходи до семестрового контролю:

- інформовано про особливості його проведення (на каналі ДНВР);

- проведено інформаційний захід «КПІtalks» «Поговоримо про важливе» на тему семестрового контролю, а також обговорено результати соцопитування від «Соціо+», присвячені конфліктним ситуаціям, утискам, сексизму, проявам корупції та іншим питанням.  В опитуванні взяли участь трохи більше 11% студентів. Запросили студентів активніше  брати участь у подібних опитуваннях (скажімо, на ФІОТ, ІХФ, ПБФ – взяли участь менше 3% студентів, в ІАТ – понад  46%), Захід проводився офлайн та онлайн (одночасно на каналі ДНВР у Telegram  та на YouTube КПІмедіа). До перегляду приєдналося понад 500 осіб. Студенти мали змогу поставити запитання і отримати відповіді.

Для уникнення та попередження конфліктних ситуацій, зручності комунікації з цих питань,  на сайті університету зроблено окрему закладку «Захист прав студентів» і  розміщено Гугл форму зворотного зв'язку.

Проведено раду з НВР. Заступникам деканів було представлено результати 2-го календарного контролю та їхнє порівняння з результатами першого календарного контролю поточного семестру. Відзначено, що число студентів, що мають 3 і більше неатестацій та тих, яких не атестовано з усіх предметів, зросло відповідно на 20% та 1,2%. Наголошено на необхідності розгляду на засіданнях кафедр допуску/недопуску цих студентів до семестрового контролю;

- до відома підрозділів доведено дати подання випускних наказів (до 24 грудня), за винятком тих факультетів/інститутів, де захист призначено на 24 грудня – там накази подають до 28 грудня.

Підготовлено проєкт розпорядження про встановлення термінів ліквідації академічної заборгованості – з 17 по 22 січня 2022 року.

Зведено данні щодо відрахованих студентів з початку семестру. Їхня загальна кількість складає 295 осіб.

Міжнародна мобільність й інші проєкти

Подано на розгляд проєкт меморандуму про співпрацю та угоди про співробітництво з Університетом Західної Богемії (м.Пльзен, Чехія).

На запит МОН щодо врегулювання спірних питань стосовно удосконалення реалізації програм академічної мобільності, зокрема міжнародної, та внесення змін до постанов Кабінету Міністрів України з зазначеного питання, підготовлено й направлено статистичні дані до Департаменту фінансування державних і загальнодержавних видатків МОН України.

Супроводження документів про вищу освіту

Опрацьовуються заявки на замовлення дипломів про вищу освіту (ДВО) для магістрів професійного спрямування 2021 року випуску, які було подано згідно з вимогами наказу про графік супроводження ДВО.

Перше вручення ДВО для випускників ІСЗЗІ відбулось 18 грудня.

Для погодження та внесення додаткової інформації про англомовні оновлені назви факультетів/навчально-наукових інститутів та кафедр до ЄДЕБО підготовлено та запущено розпорядження.

Стипендіальне забезпечення

На виконання листа Мінсоцполітики щодо розгляду витрат держбюджету у сфері освіти в частині виплати соціальних стипендій опрацювали проєкт звіту, надали свої пропозиції та погодили остаточний звіт.

З 15 по 26 грудня 2021 року факультети та інститути приймають документи, які дають підстави для нарахування додаткових балів до рейтингу успішності. Підготовлено інформаційний пост та організовано подачу документів на додаткові бали в дистанційному режимі.

Спрощений механізм подачі документів та врахування додаткових балів було презентовано на засіданні ради з НВР.

Підготовлено проєкт наказу про збільшення розмірів академічних стипендій з 1 січня 2022 р. та передано до ДЕФ на погодження.

Завершено прийом заявок для участі у стипендіальній програмі «Завтра.ua». Від КПІ участь у ній братимуть 8 студентів.

 

Профорієнтація

Школярів:

- З 11 по 17 грудня продовження Дня відкритих дверей «КПІАбітFest», публікування коротких відеороликів про спеціальності;

- 16 грудня проведено екскурсію «Подорож по КПІ» для учнів ТОВ «Міжнародний ліцей «Діскаверіскул»

- для зручності інформування батьків та вступників про заплановані профорієнтаційні заходи на сайті університету розроблено та розміщено Гугл-календар.

Соціально – психологічна робота

Надано 20 психологічних консультацій.

За запитом студентів організовано та проведено офлайн-лекцію від проєкту «W.A.S.» комітету SCORA UMSA «Захворювання, які передаються статевим шляхом».

Організаційно - виховна робота

Продовжуємо надавати сприяння організації і проведенню підрозділами олімпіад https://t.me/dnvr_31/1713,  https://t.me/dnvr_31/1714, а також широкому залученню до участі в них студентів.

Здійснюється моніторинг роботи гуртків (відвідування відкритих занять, аналіз результатів роботи). 

Начальники відділів взяли участь у акредитації 2 ОП.

Вакцинація

17 грудня проведено чергову вакцинацію студентів і співробітників.  Загалом щеплення отримали 54 особи:  студенти – 7 вакциновано першою дозою, 30 – другою; серед вакцинованих 3 іноземці; співробітники – 1 отримав першу дозу, 13 – другу.

До кінця року заплановано ще два дні для проведення вакцинації. Ми нині здійснюємо, здебільшого, ревакцинацію. Деякі з тих, хто реєструється на першу вакцинацію, не завжди  підтверджують свій прихід.

М.З. Згуровський

Щодо новорічних свят. Чи передбачаєте ви з Олександром Анатолійовичем заходи для студентів, щоб якось виділити ці святкові дні з-поміж буденних?

Н.В. Семінська

У гуртожитках прикрашаються холи. Проводяться заходи, організатором яких виступає  профком студентів. Соціальні педагоги студмістечка організовують і проводять заходи для дітей співробітників університету.

М.З. Згуровський

Подумайте. Проводити святкові заходи в гуртожитках – це наша давня традиція. Розумію, що Covid не дозволяє нам це робити, але якось  ці новорічні дні треба виділити.  Поміркуйте разом з Олександром Анатолійовичем і студентськими організаціями, як це нам краще зробити.

Проректор з наукової роботи В.А. Пасічник

Гарні новини

16 грудня Президент України підписав Указ  №660/2021«Про присудження Національної премії імені Бориса Патона 2021 року» на підставі рішення Комітету з Державних премій. Серед лауреатів – науковці КПІ І.В.Янчевський, В.М.Горшков, А.І.Кузьмичєв, М.В.Карпець, С.М. Волошко, О.Ф.Луговський, В.М. Слюсар, М.Г.Черняк, М.Г.Крищук,  М.Г.Шидловський

Окрім того, І.В. Коробко повідомив, що серед нагороджених від інших установ є два випускники ФАКС 2009 і 2007 року відповідно (Приходько і Босинець).

Президент також підписав Указ  № 658/2021 «Про державні стипендії видатним діячам науки».Серед нагороджених – Т.М. Наритник (на 2 роки).

МОН України виділило додаткове фінансування на фундаментальні та прикладні НДР, фінансування яких розпочалось у 2021 році і було обмежене 80% від потреб. До кінця 2021 року такі НДР отримають додаткове фінансування (по КПІ це, загалом, приблизно 2 млн. грн.) до рівня 95% від потреб.

На виконання доручень ректора

Проведено нараду з директором ІПОТ М.С.Мосіним щодо фінансування роботи інституту у 2022 році, питання матеріальної відповідальності, покладання обов'язків директора та формування завдань і функцій підрозділів. Готуємо зустріч з керівництвом ЦНДІ ОВТ на 20 грудня.

Проведено аналіз результатів конкурсу НФДУ «Наука задля безпеки і сталого розвитку України». Він виявив значні перекоси у відборі проєктів. Переважна більшість проєктів, що перемогли, належать до біології та охорони здоров'я.

Підготовка проєктів на конкурс

Здійснюємо адміністративний супровід подачі науковцями КПІ проєктів на конкурс робіт, які фінансуються за рахунок зовнішнього інструменту допомоги Європейського Союзу для виконання зобов'язань України у Рамковій програмі Європейського Союзу з наукових досліджень та інновацій «Горизонт 2020». Від університету подано 2 наукові проєкти (від ННІПСА, ННФТІ, ННІМЗ), 2 інноваційні проєкти і 1 інфраструктурний. Ще один проєкт планується подати від ННІЕЕ. До підготовки інфраструктурного проєкту НДЧ підключився адміністративно та змістовно. Окрім підготовки самої заявки розроблено форму онлайн-заявки доступу до обладнання Центру колективного користування, яку розміщено на сайті НДЧ. Також департамент інновацій і трансферу технологій підготував проєкт на тему «Створення технологічного коворкінгу ТехноХАБ КПІ», який подано за напрямом  підтримки інноваційної діяльності закладів вищої освіти та наукових установ.

Комплексна Космічна програма

Проведено планову тижневу нараду Ради комплексної космічної програми університету. Обговорено питання звітування за договором БФ/1-2021, участь університету в програмі «Артеміда», планування закупівель за базовим фінансуванням та нацнадбанням, участь університету у засіданні НТР ДКАУ 22 грудня (планується участь В.А.Пасічника, С.П. Пухи).

У межах підготовки до підписання договору на другий етап з ЗАО НДІРВ проведено нараду і підготовлено проєкт листа на керівника ЗАО НДІРВ для погодження спрощення деталізації видів робіт на етапі підписання договору.

На виконання рішень Координаційної ради

Згідно з наказом № НОН/286/2021 від 02.12.2021 р. з 13 по 17 грудня було організовано приймання завершених держбюджетних робіт. Створено 4 експертні комісії. У період з 13 по 17 грудня щоденно проводились засідання комісій за участі представників НДЧ та ДІТТ, які розглядали результати НДР. Проведено експертизу наданих матеріалів за формами МОН. На комісіях прийнято завершені 22 д/б  НДР  (4 фундаментальних, 15 прикладних, 3 розробки). 7 робіт визнано кращими (2 фундаментальні та 5 прикладних). Керівникам 14 робіт запропоновано доопрацювати надані звітні матеріали. Результати експертизи: 3 – високі (75-91) , 14 – середні (60-74), 2 – низькі 43,5 (ФЕА) та менше 40 (ІХФ). Комісія рекомендувала керівникам терміново доопрацювати звіти.

Організаційно та змістовно підготовлено та 15 грудня проведено розширене засідання НТР з таких питань: розгляд результатів завершеного гранту НФДУ (ФІОТ); розгляд результатів 2-х завершених робіт Держзамовлення (ННІТС, ННІМЗ); 2 завершені д/б наукових робіт  молодих учених (ХТФ, ННІМЗ); 4 перехідні роботи (ХТФ, 2 ННІМЗ, ФЕЛ). Завершені роботи виконали ТЗ в повному обсязі і прийняті НТР. Перехідні роботи рекомендовано до подальшого фінансування.

Завершуємо організаційну роботу з затвердження структури НДЧ. Проведено перемовини із керівником КБ «Політехнік» О.В.Ковалем, директором ІПОТ М.С.Мосіним, уточнення статусу ННЦ «КПІ-БОШ» у структурі ННЦ ЕКОТЕЗ.

Співробітники НДЧ взяли участь у роботі експертної групи НАЗЯВО з акредитації ОНП 3-го рівня (PhD) 143 «Атомна енергетика».

Робота у взаємодії з підрозділами КПІ ім. Ігоря Сікорського

У взаємодії з М.Ю.Ільченком і керівництвом ДПМ імені Бориса Патона готуємо засідання Вченої ради музею з розгляду результатів роботи за 2021 рік, планів на 2022 рік та стратегічних планів розвитку музею. Засідання заплановано на 23 грудня.

Подано 7 заявок на реєстрацію свідоцтв про охорону авторського права (2 – ННІАТЕ, 5  –ФММ), подано 5 заявок на винаходи (1 – ННІМЗ, 4 – ННІТС ), та 2 заявки на корисні моделі (1 – ННІМЗ, 1 – ОКБ «Шторм»). Отримано 3 патенти на винахід (2 – ФЕЛ, 1 – ФБТ) та 3 патенти на корисні моделі (2 – ХТФ, 1 – РТФ).

За участі директорів ННФТІ О.М.Новікова та НДЦ «Тезіс» С.В. Мельника провели робочу нараду стосовно завершення 2021 року та планів і заходів на 2022 рік.

Робота з зовнішніми партнерами

14 грудня спільно з АППАУ в КПІ ім. Ігоря Сікорського провели конференцію технічних університетів з проблематики Індустрії 4.0. Формат конференції був змішаним, участь взяло понад 40 осіб. Учасниками були представники МОН, керівники центрів 4.0 та трансферу технологій з Львівської політехніки, Полтави, Покровська, Запоріжжя, Харкова, академічних установ, а також представники бізнесових структур. Обговорювалися питання функціонування Центрів 4.0, створення координаційної системи з боку владних структур, перехід Центрів до стану цифрових хабів та їхньої ролі та місця в загальній екосистемі організації.

14 грудня разом з керівництвом ІХ фестивалю «Sikorsky Challenge» взяли участь у засіданні робочої групи, де обговорювали питання організації фінансування експертизи проєктів-переможців Х Фестивалю інноваційних проєктів «Sikorsky Challenge». До кінця року планується провести ще одне засідання з виходом на фінальний документ, який буде винесено на Правління ДІФКУ для обговорення і затвердження.

За ініціативи декана ФБМІ В.Б.Максименка проведено зустріч з представниками компанії «Development EU» (Литва) з питань залучення КПІ ім. Ігоря Сікорського до розробки передового медичного обладнання. Обговорено план дій, готуємо обговорення можливого проєкту з науковими групами КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Команда Наукового парку «Київська політехніка» з проєктом «Чиста вода» ввійшла до числа переможців (3 місце)  Хакатону вуглевидобувних міст.

М.З. Згуровський

Прошу вас надати мені точніші дані про співвідношення різних напрямів науки, які підтримуються НФДУ. Ви відзначили, що переважна більшість це медичні, біологічні напрями, а от який відсоток технічних, фізико-математичних – надайте мені сьогодні таку інформацію.

Сергію Івановичу, ІПОТ ще не має досвіду у протокольній частині проведення перемовин. Допоможіть їм сьогодні у зустрічі з керівництвом НДІ Міністерства оборони, який є для нас стратегічним партнером. Прохання допомогти протокольно. 

Голова Вченої ради М.Ю. Ільченко

 

На розширеному засіданні Науково-технічної комісії (ради) з розгляду спеціальних питань (С.О.Воронов) спільно з Комісією Вченої ради з наукової та інноваційної діяльності (О.В.Лінючева) обговорено результати завершеного гранту НФДУ, двох завершених робіт згідно з державним замовленням на науково-технічні (експериментальні) розробки та двох завершених і чотирьох перехідних держбюджетних науково-дослідних робіт молодих вчених.

Підготовлено участь голови Комісії з освітньої діяльності В.І.Тимофеєва у засіданні робочої групи 22 грудня щодо структури та змісту листа-відповіді до МОН України стосовно Президентського університету.

На виконання завдань Космічної програми університету (спільно з В.А. Пасічником) розглянуто питання:

- участі фахівців університету у розширеному засіданні Науково-технічної ради Державного космічного агентства України 22 грудня ц.р.;

- участі представників університету в переговорах між ДКА та NASA щодо проєкту «Артеміда»;

- участі фахівців університету в експериментальному дослідженні гравіметрів, створених у КБ «Курс»;

- умов виконання другого етапу договору з ЗАО НДІРВ.

У взаємодії з ДМЗ (С.І.Сидоренко) здійснюється організаційна та змістова підготовка до проведення 23 грудня урочистого заходу з нагоди вручення відзнак Почесного доктора КПІ ім. Ігоря Сікорського академіку НАН України Ярославу Степановичу Яцківу.

Проректор з міжнародних зв'язків С.І. Сидоренко

На доручення заступника Міністра науки і освіти України Олексія Івановича Шкуратова 21 грудня 2021 року представлятимемо КПІ на Четвертому засіданні Підкомісії з питань науково-технічного співробітництва Комісії зі співробітництва між Урядом України та Урядом КНР. Готуємо пропозиції і виступ за такими напрямами:

– Активізація і розширення українсько-китайського науково-технічного та інноваційного співробітництва;

– Будівництво платформи українсько-китайського інноваційного співробітництва.

За результатами домовленостей, досягнутих під час першого візиту до КПІ (до УЯЦ) новопризначеного посла Японії в Україні Кунінорі Мацуда, направили йому лист вдячності.  Йому також передано матеріали стосовно системи діяльності інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine» та пропозиції щодо перших можливих стартап-проєктів за 5-ма напрямами, які він визначив як пріоритетні для розвитку економічних відносин Японії і України через науково-технічну і інноваційну співпрацю. Коли ми отримаємо реакцію посольства щодо перших запропонованих стартап-проєктів, ми спільно із В.А.Пасічником та І.Г.Малюковою приступимо до практичної роботи з посольством.

Завершено роботу над Меморандумом про співпрацю з турецькою компанією «BAYKAR MAKINA». З боку КПІ Меморандум підписав ректор. Тепер узгоджуємо з турецькою стороною варіанти церемонії підписання на цьому тижні – онлайн або офлайн.

За координації першого проректора Ю.І. Якименка та за участі проректорів за напрямами і комісій Вченої ради у відповідь на лист Міністра освіти і науки України С.Шкарлета почали готувати пропозиції щодо участі КПІ в підготовці до створення і запуску діяльності «Президентського університету». Координаційну нараду проректорів заплановано на середу 22 грудня.

Робота з посольствами

Посольство Держави Ізраїль. Перший візит до КПІ Надзвичайного і Повноважного Посла Держави Ізраїль в Україні Міхаеля Бродського планується на період після 10 січня 2022 року (візит, запланований на 21 грудня 2021 року, перенесено у зв'язку з непередбаченими обставинами в робочому графіку посла). Планується зробити для нього презентацію нашого університету, ознайомити з діяльністю Інноваційної екосистеми «Sikorsky Challenge Ukraine» і на основі цього спільно подумати про можливість розвинути співпрацю КПІ ім. Ігоря Сікорського з партнерами в Ізраїлі в сфері високотехнологічного розвитку, науки, інноватики.

Посольство Республіки Узбекистан. На цей тиждень готується зустріч з представниками посольства для передачі і обговорення освітньо-наукового проєкту стажування в КПІ талановитих абітурієнтів і молодих вчених Узбекистану за пріоритетними напрямами наукових шкіл КПІ. Це буде пілотний проєкт такого роду, спрямований на підготовку фахівців для зарубіжної країни через співпрацю із Фондом підтримки талановитої молоді цієї країни для навчання і стажування в КПІ. Далі, за таким апробованим з Узбекистаном проєктом, будуватиметься співпраця з Фондами підтримки талановитої молоді Китаю, В'єтнаму, Туреччини та інших країн.

Робота з впливовими міжнародними організаціями

Група від КПІ взяла участь в «Інвестиційному форумі екоіндустріальних парків» у рамках проекту UNIDO «Глобальна програма екоіндустріальних парків в Україні»: прискорення трансформації індустріальних парків України в екоіндустріальні.

Робота Координаційної ради з питань набору іноземних громадян на навчання в КПІ

На доручення МОН України 20 грудня співробітники ЦМО візьмуть участь у робочій нараді з питань організації набору та навчання, стажування іноземців та осіб без громадянства, зокрема, щодо запобігання незаконному перетину державного кордону України іноземцями, які прибули в Україну з метою навчання.

На наступному тижні плануємо зустріч з представником компанії «NET24» – онлайн-платформою з 500 агенціями з набору іноземних студентів з Азії, Африки, Латинської Америки, Близького Сходу, Арабських країн і країн СНД.

Міжнародна проєктно-грантова діяльність

Триває проведення в підрозділах семінарів-практикумів, присвячених методикам здійснення міжнародної проєктної діяльності, для організаторів і керівників діючих наукових груп, На минулому тижні попередній роз'яснювальний семінар було проведено для ІАТ та ІХФ. З директором Іваном Васильовичем Коробком і деканом Євгеном Миколайовичем Пановим та іншими керівниками ІАТ та ІХФ беремо курс на підготовку нового крупного проєкту до конкурсів програм «Горизонт Європа» та ERASMUS+, КА2 (розвиток потенціалу вищої школи).

Почали працювати з професором Іденом Мамутом (BSUN) над підготовкою входженню КПІ до консорціуму для виконання проєкту «4Biz – Boosting Black Sea Blue Biz», що стосується проблем «Blue Growth» («Блакитної економіки») для країн BSUN. Орієнтовний бюджет, який нам пропонують виділити, знаходиться в діапазоні 50 000 євро на два роки, але він також залежить від типу участі, який ми хотіли б мати. Участь КПІ в проєкті координують директор ІЕЕ Сергій Петрович Денисюк та директорка ДМС Алла Василівна Ковтун.

Робота групи по забезпеченню позитивної динаміки показників КПІ в світових рейтингах університетів

За координації першого проректора  Ю.І.Якименка аналізували результати КПІ в офіційно оголошеному регіональному рейтингу QS для європейських країн, що розвиваються, та країн Центральної Азії (Emerging Europe and Central Asia) – QS EECA University Rankings 2022.

У рейтинг цього року увійшли 451 ЗВО, в т.ч. – 42 українські університети.

Кількість університетів у рейтингу в цьому році збільшилась у порівняні з минулим роком, тобто конкуренція посилилась.

До переліку 100 найкращих університетів цьогорічного рейтингу включено 3 українських заклади:  Київський національний університет ім. Тараса Шевченка – 35 місце (33 місце у 2021 р.), НТУУ «Київський політехнічний інститут ім. Сікорського» – 63 місце (66 місце у 2021 р.) та Харківський національний університет ім. В.Н.Каразіна – 69 місце (67 місце у 2021 р.).

КПІ піднявся на три сходинки в порівнянні з позицією, яку він обійняв торік, і, займаючи 63 місце, увійшов до 14% найкращих університетів регіону. Overall score (у КПІ) – 54%. КПІ зміг покращити свої «інтегральні параметри» за 3-ма категоріями з 10-ти, за якими рейтинг оцінює ЗВО: оцінювання КПІ академічними експертами; оцінювання КПІ роботодавцями; мережування в наукових дослідженнях. Слід зауважити, що з-поміж 10-ти інтегральних параметрів КПІ в цьому рейтингу Academic Reputation (ваговий коефіцієнт – 30%) і Employer Reputation (ваговий коефіцієнт – 20%) є для КПІ найкращими. Це важливо на фоні загального зниження репутаційних (і наукометричних) показників університетів України в рейтингу. Але відбулося і погіршення за такими інтегральними параметрами: співвідношення викладачі/студенти; кількість викладацького складу з науковими ступенями; цитування в розрахунку на одну статтю; кількість публікацій на одного викладача; кількість візит-професорів; кількість іноземних студентів; представлення у Web-просторі.

Інші заходи

Готуємо урочисту церемонію присвоєння звання «Почесний доктор Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського» Яросла́ву Степа́новичу Яцкі́ву – українському астроному, фізику, геодезисту. Вона відбудеться 23 грудня в залі засідань Адміністративної ради.

М.З.Згуровський

Дякую. Прошу вашу групу продовжити роботу над рейтингами і звернути увагу на наші слабкі характеристики. Ви назвали два показники, за якими ми поліпшили наше позиціонування, але є ще принаймні дві характеристики, над якими потрібно серйозно працювати. Слід цю роботу продовжити.

Проректор з адміністративної роботи В.А. Кондратюк

Господарська робота

- Протягом тижня з відповідальними по факультетах/інститутах за стан техногенної та пожежної безпеки проводилася індивідуальна робота щодо виконання приписів ДСНС. Закінчили в гуртожитках проведення перезарядки та опосвідчення первинних засобів пожежогасіння. На цьому тижні плануємо завершити приймання робіт зі встановлення систем автоматичної пожежної сигналізації у 19-у та 20-у гуртожитках;

- на минулому тижні спеціально створена комісія провела обстеження і склала дефектні акти для організації виконання ремонтних робіт в навчальних корпусах, гуртожитках і об'єктах господарського призначення, які внесено в план виконання ремонтних робіт на наступний рік. На цьому і наступному тижні цього року і протягом першого тижня року наступного працюватимемо над відповідними технічними завданнями, щоб оголосити через майданчик «ПроЗорро» конкурси на закупівлю матеріалів, які потрібні для виконання ремонтних робіт силами нашого Виробничо-експлуатаційного комбінату. Ми розраховуємо отримати ці матеріали вже в лютому;    

- тривають роботи зі створення нової навчальної зони поруч з 30-им навчальним корпусом. Продовжуємо готувати приміщення під виконання внутрішніх ремонтних робіт. Провели додаткові обстеження щодо укріплення фундаменту та несучих конструкцій;

- провели робочу нараду щодо виконання робіт з благоустрою території новоствореної паркової зони вздовж вулиці Борщагівської за 18-им, 19-им, 21-им і 28-им навчальними корпусами. Продовжуємо роботи зі створення основи під тротуарні пішохідні доріжки та продовжуємо встановлювати бордюри. Підготували нововисаджені зелені насадження до зимового періоду;

- отримали сіль і пісок, підготували сипучі суміші на зимовий період, і протягом тижня будемо розкидати її по шляхах і доріжках університету під час ожеледиці;

- на засіданні інвестиційної комісії розглянули пропозицію щодо встановлення мобільного льодового стадіону у внутрішньому дворі 24-го навчального корпусу;

- отримали від спеціалізованої організації звіт щодо стану температурного деформаційного шва на будівлі 7-го навчального корпусу. Вивчивши стан усіх будівельних конструкцій згідно ДСТУ, експерти зробили висновок, що обмежень щодо подальшої експлуатації даної будівлі немає;

- закінчуємо вивезення на утилізацію листя та великогабаритного сміття;

- видали наказ та розпочали проводити підготовчі роботи до планової перевірки  університету з охорони праці представниками Держпродспоживслужби, яка розпочнеться з 17-го січня наступного року;

- організовано та проведено температурний моніторинг у новому 5-ому гуртожитку;

- щоденно проводимо моніторинг роботи модулів індивідуальних теплових пунктів у корпусах №№1, 2, 19, 18, 12/1, 12/2, 5;

- щоденно проводимо моніторинг теплоспоживання в корпусах універистету;

- організували регламентну заміну фільтрів мембрани та мінералізатору системи очищення води, який розміщено в 1-му корпусі біля 6-го виходу;

Соціальний напрям

- Триває надання послуг з харчування на СОТ «Політехнік» з дотриманням усіх протиепідемічних заходів;

- проводиться збір даних щодо вакцинації працівників;

- проводиться підготовка планів закупівель та кошторисів на 2022 рік;

- на цьому тижні засідання Ради з питань здійснення закупівель пройшло в онлайн- режимі 16.12.2021. Уклали угоди на закупівлю низки товарів і послуг;

- проводиться підготовка документів для продовження договорів оренди у Фонд держмайна;

- виконується робота з обробки заяв стосовно оренди приміщень та розподілення площ університету;

- триває робота комісії з аудиту приміщень навчального корпусу №18;

- спільно з відділом закупівель та МТП проводиться робота щодо розподілу засобів індивідуального захисту (масок), антисептиків серед факультетів та інститутів;

- продовжується робота по організації медичного огляду співробітників у 2021 році та формування необхідної документації;

- ведемо рекламну кампанію про можливості бази відпочинку «Політехнік», яка працює зараз в режимі «бази вихідного дня». Вже маємо замовлення на проведення на ній новорічних корпоративів. Окрім того, плануємо під час новорічних канікул організувати там роботу дитячого табору на 10  дітей;

- в ОК «Маяк» встановили протипожежні двері.

Безпека

- Упродовж попереднього тижня складних правопорушень по території університету виявлено не було;

- завершили монтувати перепускну систему в корпусі №24 в Центрі фізичного виховання та спорту «Політехнік». Сьогодні маємо отримати відповідну програму, вже встановили серверне обладнання та зчитувачі й з 21 грудня почнемо запускати обладнання в роботу спільно з департаментом економіки та фінансів;

- стежили за схвильованими повідомленнями в соцмережах щодо демонтажу сонячних  панелей на лавочках по вулиці Політехнічній. Хочу всіх заспокоїти: їх не вкрали, а тимчасово демонтували, щоб забезпечити їхнє подальше якісне закріплення, Тобто на них буде встановлено спеціальні кріплення, щоб унеможливити викрадення.  

- посилюємо заходи щодо охорони громадського правопорядку на території університету на період новорічних свят.

М.З.Згуровський

Дякую. Ви вже провели достатньо велику підготовчу роботу до Нового року. Ми бачимо, як виглядає головний корпус, інші об'єкти. Вам слід було б скоординуватися з Наталією Валеріївною та Олександром Анатолійовичем, щоб робти таку роботу спільно.

Директорка Навчально-наукового центру інноваційного моніторингу якості освіти   М.М. Перестюк

Доуніверистетська підготовка. Робота триває. Переходимо вже в другий семестр.

Адаптаційні курси. Перші групи вже випущено Тепер надаємо ДНВР інформацію щодо додаткових балів, які студенти заробили протягом навчання.

Начальниця департаменту економіки і фінансів університету, головний бухгалтер Л.Г.Субботіна

Основну роботу зосереджено на завершенні цього бюджетного року і підготовці до початку наступного.  

У відповідь на наш лист до МОН отримали додаткове фінансування  у розмірі 4,8 млн грн. за програмою «Підготовка кадрів» для оплати комунальних послуг студмістечка.

Отримали кошторис та фінансування державних стипендій на суму 86,6 тис грн. Документи надані на затвердження у МОН.

Виплатили заробітну плату за першу половину грудня.

На постійній основі моніторимо виконання договорів, за необхідності здійснюємо їхнє коригування.

Працюємо над проєктом кошторису по спецкоштах на 2022 рік. Він на стадії завершення.

Оновили Положення про систему оплати в університеті та Положення про преміювання, Підготували проєкти відповідних наказів.

Взяли участь у засіданні з експертами НАЗЯВО по акредитації ОНП 143 «Атомна енергетика».

Платежі в Казначействі здійснюються в звичайному режимі.

М.З.Згуровський

Дякую. Скажіть, будь ласка, коли ми матимемо головні показники бюджету на наступний рік?

Л.Г.Субботіна

Я розраховую, що цього тижня ми вже їх матимемо.

М.З.Згуровський

Тоді нам потрібно буде провести по цьому питанню окрему нараду.

Директор студмістечка О.А.Іщенко

Студенти вже починають роз'їжджатися з гуртожитків. Отож у нас нині залишився 11 271 мешканець. Епідемічна ситуація в гуртожитках контрольована. Окрім курсантів ІСЗЗІ, які живуть у 12-у гуртожитку, мешканці решти гуртожитків здорові й людей на самоізоляції немає. Проте це не означає, що ми послаблюємо протиепідемічні заходи; як і має бути, на всіх поверхах проводиться прибирання, дезінфекційна обробка спеціальними розчинами поверхонь тощо. Всі необхідні застережні заходи виконуються в обов'язковому порядку.     

Ремонти. В 3-у, 12-у, 15-у, 16-у та 19-у гуртожитках роботи на низці об'єктів виконуються власними силами студмістечка. У 9-у гуртожитку працює Виробничо-експлуатаційний комбінат. І, як вже сказав Вадим Анатолійович, завершуються роботи з монтажу автоматичної пожежної сигналізації в 19-у та 20-у гуртожитках.

Соціально-виховну роботу зосереджено на проведенні зборів зі студентами з питань безпечного та культурного проведення новорічних святкових днів, безпеки перебування поза нашим кампусом, особливо в нічний час. І також, звісно, на необхідності виконання правил пожежної безпеки, надто під час святкування Нового року, щоб ці свята були безпечними для студентів.

Правопорядок. Протягом минулого тижня та вихідних на території студмістечка та в  гуртожитках  правопорушень зафіксовано не було.

М.З.Згуровський

Як йде поселення до 5-го гуртожитку?

О.А.Іщенко

На даний час там вже проживають 24 наших здобувачів освіти. На цьому тижні зареєструвалися на переїзд ще 5 здобувачів.

Директорка Науково-технічної бібліотеки О.М.Бруй

17 грудня я взяла участь у заході «Research  and  Innovation  Day in Ukraine», організованому МОН. Захід проводився з метою інформування про роботу МОН у межах інтеграції України до Європейського дослідницького простору впродовж 2021 року. В межах заходу було презентовано ключові результати впровадження дорожньої карти ЄДП у 2021 році та пріоритетні завдання МОН у сфері інтеграції України до Європейського дослідницького простору на 2022 рік. Трансляція заходу https://fb.me/e/4nxWYHgF4. Представники європейського дослідницького простору презентували на заході ще кілька нових проєктів з потужним акцентом на Відкритій науці. Потім там було презентовано і обговорено Національний план з Відкритої науки – після новорічних свят його буде подано на погодження в органи центральної виконавчої влади. Тож дуже на часі, що на засіданні Вченої ради нашого університету було ухвалено рішення про створення робочої групи з цього питання і підготовки відповідного плану.

Інформування дослідників

Усі структурні підрозділи університету були поінформовані через е-розсилку та канали в соціальних медіа щодо реєстрації участі у вебінарах «Можливості SciVal із різних точок зору» від представників компанії Elsevier (14 та 16 грудня). Під час вебінару дослідники мали можливість ознайомитися і навчитися працювати зі SciVal – модульною онлайн-платформою для моніторингу й аналізу міжнародних наукових досліджень із використанням інструментів візуалізації та сучасних метрик цитованості, що надає широкі можливості для всіх учасників наукової комунікації. Спікер заходу Людмила Троценко — абмасадор Research Intelligence Elsevier, керівник напряму інформаційної підтримки наукових видань Науково-технічної бібліотеки КПІ ім. Ігоря Сікорського.

Сприяння розвитку видавничих проектів наукових періодичних видань

Надано 21 консультація представникам редакцій наукових періодичних видань та оргкомітетів конференцій з питань роботи функціоналу OJS, OCS, рекомендації щодо планування роботи редакції за міжнародними стандартами, відстеження цитування журналів КПІ у БД Scopus та Web of Science, підготовки документів на засідання Вченої ради, порядку реєстрації DOI.

Здійснюється верифікація роботи і подальше консультування тих редакцій, які вже отримали результати комплексного аналізу журналів на їхню відповідність міжнародним видавничим стандартам та вимогам БД Scopus/WoS.

Матеріали науково-технічної конференції «Гідроаеромеханіка в інженерній практиці» та Міжнародної науково-технічної конференції «Прогресивна техніка, технологія та інженерна освіта» відкриті у проєкті «Наукова періодика України».

У проєкті «Наукові конференції України» відкрито Міжнародну науково-практичну конференцію «Екологія. Людина. Суспільство» та Міжнародну науково-технічну конференцію «Сучасні проблеми електроенерготехніки та автоматики».

Студентську міжнародну конференцію «ALMA MATER – КПІ ім. Ігоря Сікорського» зареєстровано на платформі OCS.

Усього станом на 17.12.21 на платформі OCS зареєстровано 81 конференцію КПІ ім. Ігоря Сікорського. З них 51 відкрито у проекті «Наукові конференції України». 11 конференцій відкрились у проекті «Наукова періодика України» (URAN) та розміщують свої матеріали.

Взяли участь у роботі експертної групи НАЗЯВО з акредитації ОНП «Атомна енергетика», «Соціальні комунікації»

Культурно-освітня робота

13-19 грудня пройшов Національний тиждень читання. КПІмедіа та Бібліотека КПІ презентували відеопроєкт «Що читати?». В ньому КПІшники розповідали про книжки, які вплинули на їхню свідомість. Вийшло два відео.

М.З.Згуровський

Дякую. Передусім, за системний виступ на засіданні Вченої ради. Нам і далі потрібно продовжувати  роботу в напрямі Відкритої науки. Ми, дійсно, завдяки і вашій роботі, виступаємо піонерами в системі вищої освіти України. І це важливо.

Ще одне питання. Від чого надалі залежатиме політика доступу до наукометричних баз?

О.М.Бруй

У січні доступ до всіх баз точно буде. До Web of Science доступ до середини наступного року буде, оскільки за нього вже сплачено. Щодо Scopus фахівці МОН кажуть, що кошти на це в бюджеті наступного року закладено, але остаточний розподіл відбудеться в міністерстві в лютому, тобто питання на розгляд комісії по базах даних виноситиметься саме в лютому. Але в МОН прогнозують, що міжнародна видавнича компанія  «Elsevier» не зупинятиме на кілька місяців доступу, навіть доки не буде проведено чергову оплату (так було торік).  На 100% гарантії ніхто не дає, але будемо сподіватися.

Голова Ради з питань розвитку університету В.Й.Котовський

У п'ятницю 17 грудня під керівництвом Ю.І.Якименка пройшла чергова нарада з оптимізації використання приміщень навчальних корпусів. У нараді взяли участь члени комісії з аудиту приміщень і запрошені представники керівництва ФБМІ та ІЕЕ. На нараді було остаточно визначено графіки звільнення приміщень у начальному корпусі №22 і переміщення туди кафедри ФБМІ. Планується, що до початку нового семестру нове приміщення вже буде  використовуватися кафедрою.

Окрім того, на підставі аудиту приміщень 17-го корпусу з керівництвом  ПБФ і ФІОТ було погоджено можливість передачі окремих приміщень, закріплених за приладобудівним факультетом, факультету інформатики та обчислювальної техніки з метою створення там Навчально-наукового центру IoT (Інтернету речей) імені Ігоря Сікорського.

Історико-архітектурний напрям. Працюємо над створенням артоб'єктів у Сквері піонерів авіації, а також двох інформаційних табличок на житловому будинку №5 університетського кампусу.

М.З.Згуровський

Дякую. Скажіть, будь ласка, скільки ще навчальних корпусів вам потрібно обстежити на предмет ефективного використання їхніх площ?

В.Й.Котовський

Для того, щоб поставити крапку в цій роботі, нам потрібно перевірити ще 6 корпусів. Ми плануємо завершити зробити це приблизно в квітні 2022 року.

М.З.Згуровський

Добре. Юрію Івановичу, нам потрібно буде в наступному році в основному здійснити усі кроки з оптимізації розміщення підрозділів відповідно до ситуації з використанням приміщень на даному етапі. В 2022 році нам слід цю роботу завершити.

Ю.І.Якименко

Паралельно з аудитом приміщень там, де його вже проведено, ми кроки з оптимізації їхнього використання і переведення до них відповідних підрозділів уже робимо.

Директорка департаменту управління справами М.О. Мазур

Хочу нагадати членам комісії з перевірки виконання Колективного договору, що 21 грудня відбудеться засідання цієї комісії. Воно буде присвячено перевірці виконання  розділу Колективного договору про охорону праці.

Також хочу нагадати, що наступний понеділок буде вихідним.

Окрім того, зазначаю, що внесено зімни до складу Бюджетної комісії, Комісії з розвитку, тому на їхні засідання  прошу запрошувати людей, які ввійшли до складу цих комісій. 

Голова  об'єднаного  профкому М.О.Безуглий

На минулому тижні взяли участь у засіданні Київської міської ради профспілок. Серед питань, які вона розглянула, два були основними – реалізація програми «Профспілковий центр правової допомоги» та питання щодо підвищення тарифів на проїзд в комунальному транспорті, який планується провести після завершення опалювального сезону.  Було прийнято відповідні рішення та підготовлено звернення. Будемо відстоювати відтермінування за можливості такого підвищення.

Підготовка до новорічних свят. Усі дитячі подарунки ми вже передали до підрозділів. Майже 90% їх вже роздано працівникам, у яких є діти. Для дітей та онуків працівників передаватимуться квитки на новорічні вистави до Київського театру ляльок, Національного академічного театру імені Івана Франка, Національного цирку України. Охоплення буде щонайменше у 30% дітей відповідно до заяв батьків, або дідусів і бабусь, які у нас працюють.

Голова профкому студентів Ігор Степанюк

З основного. Провели спільно зі студмістечком традиційний захід до Дня Святого Миколая для дітей наших студентів і аспірантів, які проживають у сімейному гуртожитку. Свято відбулося в Центрі консолідації студентів, дітей було багато, все пройшло непогано. Хочу подякувати за суттєву підтримку профкому працівників і Асоціації випускників КПІ, які надали нам фінансову підтримку, завдяки якій  ми придбали дітям гарні подарунки.

Також 18 грудня в новому 5-у гуртожитку ми з ініціативи мешканців теж провели захід до Дня Святого Миколая – такий вечір знайомств, бо люди, які там поселяються, – з різних факультетів та інститутів. Ми з ними поспілкувалися щодо умов їхнього проживання та щодо того, чи не мають вони якихось проблем. Усі начебто задоволені. Були якісь робочі моменти, але після звернень до відповідних служб все оперативно виправляється.  Очікуємо, що там складатиметься спільнота зі спільними інтересами, яка розвиватиметься надалі. Очікуємо, що починаючи з нового року, число мешканців у цьому гуртожитку активно зростатиме.

Готуємося до сесії.  До відзначення новорічних свят готуємо те, чого раніше ніколи не робили, але розкривати всіх секретів поки що не буду.

М.З.Згуровський

Дякую.  Представники студентської ради присутні? Чи хочете щось сказати? Відсутні.

Шановні колеги, бажаю плідного тижня. Це майже останній робочий тиждень, бо  декілька передноворічних днів будуть днями завершення всіх справ і привітань. Тому на цьому тижні ми всі повинні напружено попрацювати. Дякую всім і до ближчих зустрічей. 

Дата події