Щороку в четверту суботу листопада ми поминаємо усіх загиблих від штучно створених в Україні масових голодів, наймасштабнішим з яких був Голодомор 1932—1933 років.

За любов українців до рідної землі, прагнення свободи та прав комуністична влада розпочала політику репресій і знищення. Щоб «упокорити» волелюбний народ керівництво ВКП(б) і уряд СРСР запровадили насильницьке вилучення продовольства та заблокували людей в охоплених голодом селах і районах.

Приховуючи правду й страшний злочин, влада заборонила фіксувати справжню кількість загиблих, а серед причин смерті розпорядилася не вказувати голод. Тому нині дослідники називають різні дані: від майже 4 до 7 мільйонів жертв Голодомору 1932—1933 років, близько половини яких — діти.

Ушановуючи усіх невинно страчених голодом, о 16:00 буде оголошено хвилину мовчання. Кожен українець зможе долучитися до загальнодержавної акції «Засвіти свічку», встановивши запалену свічку на своїх підвіконнях.

Нехай цей вогник у вікнах наших домівок стане знаком жалю, скорботи, пам’яті, а також віри у майбутнє, де не буде місця злочинам проти людяності.

Пресслужба КПІ ім. Ігоря Сікорського

Дата події