Засідання відбулося в дистанційному режимі під головуванням ректора КПІ ім. Ігоря Сікорського М.З.Згуровського. Члени ректорату підбили підсумки минулого тижня та обговорили плани  на  тиждень, що розпочався.

Перший проректор Ю. І. Якименко

Адміністративно-управлінська робота

Постійно забезпечується дотримання карантину і здійснення протиепідемічних заходів.  На жаль, за минулий тиждень маємо одного захворілого. Це курсант ІСЗЗІ з Казахстану. Тож 8 осіб ізольовано, інформація про одужалих відсутня.

Вакцинація. Формуються уточнені списки охочих вакцинуватися. Терміни  початку вакцинації узгоджуються залежно від надходження вакцини. Ведеться робота з підготовки до відкриття центру вакцинації в КПІ.

Колективний договір, прийнятий Конференцією трудового колективу, пройшов реєстрацію в Солом’янській РДА без зауважень і набув офіційного статусу. Текст Договору, а також Кодексу честі опубліковано на сайті КПІ, видано окремими брошурами і поширено по підрозділах.

Закінчується черговий конкурс НПП. Експертно-кваліфікаційні комісії університету і підрозділів розглядають конкурсні справи та формують контракти з відповідними kpi на 158 посад НПП, у т.ч. 6 завідувачів кафедр і 22 професори.

На факультетах соціології і права та менежменту і маркетингу відповідно до процедури конкурсу на посади деканів відбулися конференції трудових колективів. Кандидатури на посади, висунуті кафедрами факультетів і подані ректору на погодження, були підтримані трудовими колективами факультетів, які своїми рішеннями підтримали запропоновані кандидатури.

На всіх кафедрах розпочалися звіти НПП про виконання умов контрактів та індивідуальних навчальних планів. За результатами звітів приймаються рішення щодо укладення нових контрактів і встановлення їх термінів та kpi.

Видано наказ про прядок продовження роботи працівників кафедр, що реорганізуються. З 1 липня зарахування здійснюватиметься автоматично, і жоден з викладачів не втратить  своїх позицій. 

Комісія з питань контролю організації та проведення закупівель на черговому засіданні затвердила узгоджений перелік тендерних процедур.

Розроблено і затверджено наказами порядок супроводження документів про вищу освіту, а також порядок роботи зі студентськими квитками.

Визначено і затверджено розпорядженням порядок поселення в гуртожитки вступників до магістратури і аспірантури.

Освітній процес

Підсумки календарного і проведення семестрового контролів обговорено на нараді заступників деканів. За результатами проведеного аналізу прийнято та розіслано    підрозділам відповідні рекомендації.

В Електронному кампусі (ЕК) забезпечується контроль проведення заліків у системі Календарного контролю і проводиться підготовка до екзаменаційної сесії, що розпочинається 5 червня.

Завершилося проведення предметних студентських олімпіад. У 23 олімпіадах взяли участь понад 2000 студентів. Відбувається реєстрація команд на олімпіаду «КПІ-ОPEN».

Успішно проведено студентські наукові конференції «Електроніка 2021» (ФЕЛ, 30 доповідей) та «Радіоелектроніка ХХІ століття» (РТФ).

На виставці «Сучасні заклади освіти «Освіта 2021» експозиція КПІ, що була представлена в новому форматі, визнана однією з найкращих. Університет отримав Золоту медаль і диплом Лідера освіти України.

Приймальна комісія

Продовжується реєстрація вступників до магістратури на Єдиний вступний іспит. Тиждень тому в нас було зареєстровано лише 45% випускників бакалаврів від плану набору до магістратури. Ситуацію виправлено. За 3 дні до завершення реєстрації зареєстровано 2090  бакалаврів, що складає 100% від запланованого набору. Проте, на жаль, не на всіх факультетах. Турбує ситуація в ІМЗ, ІЕЕ та на ФБМІ. Керівникам підрозділів надіслано листи з аналізом стану вступної кампанії та рекомендаціями.

На третій цикл навчання (до аспірантури) подано 72 заяви.

28 червня КПІ сприяв участі в проведенні ЗНО з математики. Екзаменувалося 240 випускників шкіл. Тестування було організовано у повній відповідності до Положення про ЗНО воднораз із дотриманням всіх протиепідемічних вимог. Проведення ЗНО забезпечила команда волонтерів – працівників ФММ,ФСП та ВПІ.

Мінреінтеграції окупованих територій на конкурсній основі визначило 23 ЗВО для організації підготовчих курсів для молоді з тимчасово окупованих територій. Серед них 2 київських заклади – КПІ та КНУ. ІМЯО спільно з ДНВР і приймальною комісією організовують роботу з прийому і навчання цієї категорії вступників. Прийом документів  відбуватиметься з 1 по 20 червня, навчання – з 29 червня по 31 серпня.

Акредитація

Колегія НАЗЯВО затвердила позитивні висновки з акредитації всіх п'яти бакалаврських і магістерських програм КПІ, одна з яких отримала статус «зразкова».

Продовжується завантаження даних PhD-програм до бази даних. Згідно з планом, на минулому тижні подано чергову (п’яту) програму «Електроніка». 31 травня розпочала роботу експертна група з акредитації першої з поданих PhD-програм – «Біотехнології».

Продовжується підготовка всіх PhD-програм. На  минулому тижні проведено нараду гарантів ОП за участю ЦМО щодо акредитації ОП з англомовною складовою.

М.З. Згуровський

Прошу вас, Юрію Івановичу, а також членів комісії з моніторингу площ університету звернути увагу на можливість перерозподілу площ між підрозділами. Це стосується також В.Й. Котовського, С.А. Огінського, Л.Г. Субботіної та інших членів цієї комісії. У нас склались диспропорції щодо використання площ. Розвиваються нові факультети, наприклад, ФБМІ, ФБТ та інші. Тож у цьому питанні почали виявлятися диспропорції. Нам потрібно спланувати певний перерозподіл площ. Було б добре, якби комісія з моніторингу підготувала такі дані та пропозиції Раді зі стратегічного розвитку, яка крок за кроком розглядала б ці пропозиції та рекомендувала рішення, щоб ми могли нарешті розв’язати ці складні питання для низки наших підрозділів.

Ю.І. Якименко

Приймається. Робота за цим напрямом вже проводиться, але тепер на це звертатимемо особливу увагу.

М.О. Мазур

Чи можна до списку підрозділів додати архів КПІ?

М.З. Згуровський

Так. Архів потребує розширення. Це один з тих підрозділів, якому потрібно розширятися.

Проректор з навчальної роботи А.А. Мельниченко

Продовжується робота з супроводження сесії в дистанційному режимі. Виставлення заліків здійснюється в ЕК. Внесено зміни до відомостей семестрового контролю. Викладачі  скріплюватимуть відомість лише одним підписом, на відміну від попередніх років, коли необхідно було проставляти підпис проти кожної оцінки.

Організовано оперативне реагування на скарги в процесі складання сесії.

З 17 травня по 25 червня поточного року триватиме прийом документів до аспірантури. Особливу увагу приділяємо факультетам, які торік замовляли більше місць, але в результаті мали недобори. Це, зокрема, декілька факультетів енергетичної галузі. Цьогорічне замовлення до аспірантури складає 280 бюджетних місць. Прийом документів здійснюється  щоденно. Триває активне постійне консультування потенційних вступників до аспірантури.

27 травня разом з ФСП проведено відеоконференцію з питань тестування інформаційної  системи ТОВ «ІНВО ДІДЖИТАЛ».

Триває виконання роботи з підготовки статистики для Держспецзв’язку.

Організовано встановлення АС «Деканат» на ПК в навчальному відділі. На наступному тижні плануємо провести тренінг для співробітників по роботі з цією системою.

Семеро аспірантів КПІ отримали академічну стипендію Кабінету Міністрів України.

Продовжується збір звітів екзаменаційних комісій для з’ясування, які з магістерських робіт наукових магістрів мають реальну наукову складову.

Продовжується робота з компаніями «ДТЕК-Київські електромережі» та «Регіональні електромережі». Найближчим часом відбудеться підписання відповідних документів.

Проаналізовано навчально-методичне забезпечення семи ОНП PhD за спеціальностями 101, 121, 122, 123, 132, 141, 144.

Узяли участь у робочій нараді ДООП з гарантами 13 ОНП PhD, які виходять на акредитацію.

За  погодженням з юридичним управлінням скориговано форми відомостей семестрового контролю та подано через «Мегаполіс» проєкт відповідного наказу про внесення змін до Положення про семестровий контроль.

Підготовлено проєкт розпорядження щодо оновлення складу Науково-методичних комісій університету (дані про склад НМКУ факультети мають подати до 1 червня).

Проводиться аналіз наявності попередніх версій ОП на сайті osvita.kpi.ua.

Здійснюється перевірка  5 ОНП рівня «доктор філософії», які готуються до акредитації (051, 133, 141, 132, 131).

На сайті osvita.kpi.ua розміщено типову програму педагогічної практики для докторів філософії.

Для закупівлі ліцензійного ПЗ проводиться оформлення тендерної документації.

На 31 травня заплановано проведення конференції з розробниками (компанія «Браво») щодо уточнення тендерної документації.

Внесено виправлення на сторінках, по яких є зауваження Google search console щодо  сумісності з мобільними пристроями. Опубліковано результати 26-го моніторингу контенту сайтів підрозділів  - https://webometr.kpi.ua/content-26.

Тривають роботи з розробки «Рейтингу НПП». Проведено інтеграцію 3-го розділу рейтингу (орг.-вих.) до загальної структури ЕК. Надано можливість вносити дані навіть влітку, після завершення весняної сесії.

Відбулася зустріч із завідувачем кафедри геоінженерії, яка має досвід викладання іноземною мовою в ЗВО. На часі внесення інституційних змін для суттєвої інтенсифікації викладання іноземною мовою в КПІ. Темпи зростання цього в університеті вкрай повільні.

Продовжується розробка АПІ для тестування ПЗ компанії «Леодок».

Внесено зміни до методики семестрового опитування студентів в ЕК «Викладач очима студентів». Один з показників – «вимогливість», після погодження зі Студрадою університету буде змінено на «об’єктивність оцінювання».

На запит Приймальної комісії щодо потенційного збільшення обсягів даних, що будуть завантажені в модулі «Вступ на 5-й курс 2021», проводиться аналіз дискового простору на сервері, де розміщено ЕК. Попередній аналіз показав, що залишилось 18 Гб вільного простору, що є вкрай критичним.

Щодо динаміки розвитку системи «Sikorsky distance». Статистика така. Через місяць після запровадження в університеті цієї системи на кінець травня минулого року було розміщено 300 курсів. На сьогодні розміщено вже 2600 курсів, побудованих на базі Moodle та на Google works space.

М.З. Згуровський

Вам, Анатолію Анатолійовичу, та Віталію Анатолійовичу Пасічнику надіслано проєкт наказу МОН про затвердження переліку наукових спеціальностей за галузями наук, за якими мають присуджуватися наукові ступені кандидата і доктора наук. Прошу вас проаналізувати його, виходячи з необхідності забезпечення відповідності наукових спеціальностей навчальним. Тут має бути повна гармонізація. Нині є можливість вносити пропозиції. Якщо ви побачите невідповідності, то ми маємо терміново надати пропозиції Міністерству щодо коригування проєкту цього наказу.

А.А. Мельниченко

Так, я бачу ці невідповідності. Разом з комісіями Вченої ради ми це питання вже відпрацьовували. З проєкту наказу не просто випали деякі спеціальності в межах галузей знань, а й спеціальності, які цим переліком не охоплюються. Зараз працюють комісії В.І.Тимофєєва та О.В.Лінючевої. Ми вже надали інтегровано з комісіями Вченої ради і нашими адміністративними підрозділами таке подання.

М.З. Згуровський

Головне, щоб ми не згаяли часу і подали наші пропозиції вчасно.

Проректор з навчально-виховної роботи Н.В. Семінська

Навчально-виховна  робота

27 травня проведено засідання ради з НВР за участю першого проректора. Розглянуто такі питання: результати аналізу двох календарних контролів; терміни та умови  ліквідації академічної заборгованості за результатами семестрового контролю; ознайомлення  з новим положенням про апеляції; реєстрація на ЗНО з іноземної мови для вступу до магістратури; підготовлено та надіслано за підписом першого проректора листи-нагадування деканам/директорам; врахування, оформлення та оприлюднення додаткових балів; про виплати сиротам, які випускаються; про стипендіальні комісії факультетів/інститутів; про поселення.

Завершилася атестація за ОНП «магістр-науковець». Випущено за ОНП 273 магістри, за ОПП – 27  (це ті, які поновлювались для захисту дисертацій).

Відраховано 17 студентів за неподання магістерської дисертації до захисту та 28 за невиконання ІНП за результатами захисту звітів з переддипломної практики.

Розроблено та затверджено розпорядження про поселення вступників до аспірантури та магістратури, а також розроблено покрокову інструкцію-роз’яснення https://t.me/dnvr_31/1243, забезпечили консультації з цих питань для студентів.

Соціально-психологічна робота

За результатами розгляду комісією Мінреінтеграції  університет надав пропозиції щодо підготовки, забезпечення проведення навчання на підготовчих курсах ЗВО для молоді з числа осіб, місцем проживання яких є тимчасово окуповані території (ТОТ) та АРК. КПІ було рекомендовано до імплементації цього проєкту (загалом – 23 ЗВО). На запрошення Міністерства разом з директором ІМЯО відвідали нараду з організаційних питань. З 1 червня розпочинається прийом документів на навчання цієї категорії молоді.

Супроводження дипломів про вищу освіту

В ЄДЕБО замовлено інформацію, що проставляється в дипломах магістрів наукового спрямування для всіх факультетів/інститутів на підставі їхніх підтверджень.

Від факультетів/інститутів прийнято сформовані ними додатки до дипломів магістрів наукового спрямування за актами передачі (для друку).

Розроблено та погоджено накази  «Про графік супроводження бакалаврів 2021 року» та «Про супроводження студентських квитків».

Стипендіальне забезпечення

Спільно з ДЕФ виплачено соціальну стипендію за травень.

Розпорядженням КМУ студентці ФСП Друзь Владиславі призначено академічну стипендію Кабінету Міністрів України на ІІ семестр 2020/2021 н.р. Підготовлено привітальний пост, диплом стипендіата.

У зв'язку зі змінами, внесеними до Постанови КМУ «Про пільгове кредитування для здобуття вищої освіти» внесено зміни до Порядку пільгового кредитування в КПІ ім. Ігоря Сікорського та до форми угоди.

Працевлаштування

27 травня разом з Медіалабораторією відзнято відео для проєкту «Історії успіху» з представниками компанії «Procter & Gamble».

27 травня проведено зустріч представників компанії «Ардікс» та студентів РТФ, ІТС та ФЕЛ. Тема зустрічі «Майбутнє бізнес-процесів та ідентифікація за допомогою RFID».

На цьому тижні здійснено супровід та підписано договори про співпрацю з ТОВ «Фонет», ТОВ «ХІМЛАБОРРЕАКТИВ», ТОВ «Еколь Логістік».

Профорієнтація

Здійснено координацію та супровід проведення 28 травня на базі КПІ ЗНО з математики. Всього на ЗНО заявлено 240 учнів, з яких не з’явилося 22.  ЗНО пройшло без порушень, як з боку учнів, так і з боку працівників. Всього були задіяно 30 співробітників КПІ (з ФММ, ФЛ, ФСП, ВПІ). Особливо слід відзначити чітку та злагоджену роботу відповідального за пункт ЗНО Сергія Кириченка (ФММ). Після завершення школярам роздано буклети та інформаційні матеріали про КПІ, проведено консультації щодо вступу. Роздано інформаційні матеріали.

26-28 травня забезпечили представництво КПІ у Дванадцятій міжнародній виставці «Сучасні заклади освіти» та виставці освіта за кордоном «World Edu».  Університет нагороджено Золотою медаллю в номінації «Створення і впровадження сучасних засобів навчання, продуктів, програм, систем і комплексних рішень для підвищення якості освіти», а також Гран-прі «Лідер вищої освіти України».

27-29 травня для учнів ліцеїв №№ 144, 100 і 208 м. Києва проведено екскурсії кампусом університету.

Організація проведення «ТехноАртКПІ»: 30 травня завершено реєстрацію учасників; всього зареєстровано 75 школярів віком від 11 до 16 років. 31 травня заплановано зустріч-знайомство учасників з умовами, менторами (відомі науковці, студенти – переможці  олімпіад та конкурсів) та експертами.  На сайт заходу завантажено завдання, які сформовано викладачами та студентами (всього взяло участь 11 факультетів). Партнерами заходу стали «Прогрестех Україна», «Райффайзен банк Аваль», «Сільпо», Благодійний фонд «Школа майбутнього», «Ноосфера».

Проведено робочу зустріч з МАН та КМАН щодо участі школярів у Фестивалі «Sikorsky Challenge».

Організаційно - виховна робота

Триває розсилка запрошень та реєстрація на олімпіаду  «КПІ-OPEN».

Завершено проведення університетських олімпіад. Підсумки: всього проведено 23 олімпіади (10 факультетів/інститутів, з них 5 ФЛ); участь узяли понад 2000 студентів з усіх факультетів/інститутів, переможцями стали 263 студенти. Найбільша кількість переможців на ІСЗЗІ (34), ФІОТ (32), ІПСА (23), ММІ (22). Всім переможцям та організаторам олімпіад вручено дипломи.

Академічна  мобільність

Спільно з ЦМО (ДМС) створено остаточну версію нової редакції Положення про програми подвійного диплома з урахуванням нових вимог МОН.

Проведено конкурсні відбори за програмами академічної мобільності до університетів Коруни та Малаги (Королівство Іспанія) та додатковий відбір до Університету Думлупінар (Республіка Туреччина).

Вакцинація

Продовжуємо формувати списки співробітників, які бажають вакцинуватись проти СOVID. Станом на тепер таких співробітників 1950. Вакцинація розпочнеться після отримання КМСП партії вакцини Comirnaty виробництва Pfizer-BioNTech (орієнтовно 7 червня 2021).

З представниками Санепідемслужби(СЕС) міста здійснили огляд та погоджено приміщення для розміщення центру вакцинації для жителів району. Чекаємо від СЕС на алгоритм подальших дій щодо облаштування цих приміщень.

М.З. Згуровський

Тобто поки що район та місто не прийняли остаточного рішення стосовно розташування у нас центру вакцинації?

Н.В. Семінська

Після того, як СЕС відвідала всі локації по Києву, організатори вважають, що все має бути централізовано, в більших приміщеннях, таких як Міжнародний виставковий центр. У нас в КПІ є проблеми для відвідування людей з інвалідністю. Остаточне рішення не прийнято.

М.З. Згуровський

Ще одне запитання.  Наталіє Валеріївно, Оксано Миколаївно, ви почали проводити круглі столи стосовно академічної доброчесності? Це довготривалий проєкт чи разовий?

Н.В. Семінська

Довготривалий. Нам потрібно залучити до нього якомога більше студентів, проте зараз проходить семестровий контроль і вони всю свою увагу приділять сесії.

М.З. Згуровський

А чи плануєте ви обговорювати зі студентами етичні норми ставлення студентів до викладачів під час анонімного оцінювання їх педагогічної майстерності та вміння передати знання? Адже при цьому не можна переходити на порушення етичних норм – підкреслення віку, зовнішніх вад викладачів тощо. Це потрібно було б обговорити й чітко визначити, що якщо є зауваження до викладача професійного характеру, їх слід висловлювати не вдаючись до приниження. Чи плануєте ви провести таке обговорення?

Н.В. Семінська

Так, обов’язково плануємо. У Студраді університету створено механізм оцінювання викладачів «СОВА». Вже сформовано колектив, і ми сподіваємось, що студенти підуть на прямий діалог з нами. Ми обов’язково порушимо це питання. Не завжди оцінювання є релевантними, не завжди об’єктивними. Думаю, ми знайдемо спільну мову з цих питань і обговоримо їх.

М.З. Згуровський

Будь-яке оцінювання корисне, якщо воно репрезентативне. Але мова йде про етичні норми. Їх бажано було б напрацювати у нас в університеті, щоб ми розуміли, що доречно, а що ні.  

Проректор з наукової роботи В.А. Пасічник

На минулому тижні приємною подією стало обрання академіком НАНУ Петра Івановича Лободи і членом-кореспондентом НАНУ Олексія Миколайовича Новікова. Це досягнення наших науковців і колективів, у яких вони працюють.

Сьогодні розпочався великий Всеукраїнський форум «Україна 30. Освіта і наука». Це дуже важлива подія, в якій беруть участь перші особи держави, декілька міністрів, заступники міністрів. Форум транслюється онлайн на спеціальному сайті у фейсбуку. На виконання доручення першого заступника міністра освіти і науки України, КПІ бере участь у виставці, яка супроводжує цей форум. На минулому тижні підготовлено і узгоджено експонати, які виставляються, і вчора вони були завезені і змонтовані на виставці. Виставка проходитиме упродовж трьох днів.

Питання наукових спеціальностей викликало гучний резонанс в Україні. Воно активно обговорювалося науковцями. Окрім величезної кількості точкових зауважень до самих спеціальностей, є гучні сигнали щодо незбалансованості, невідповідності чинного переліку спеціальностей освітнім. Це питання обговорювалося комісіями Вченої ради КПІ у взаємодії з М.Ю. Ільченком і також на засіданні президії Ради проректорів з наукової роботи. Позиція єдина. Її вже направлено міністру і вона зводиться до такого: не затверджувати запропонований перелік, оскільки він непідготовлений: створити робочу групу, яка б напрацювала пропозиції щодо гармонізації наукових спеціальностей з освітніми. Тоді це буде дещо інший перелік, який дозволить вирішити низку системних питань.

На виконання доручень ректора

На минулому тижні продовжували супровід Космічної програми (у взаємодії з Радою космічної програми):

- 27 травня проведено робочу нараду з керівництвом замовника по договору з компанією з  Харкова;

- 27 та 28 травня на нарадах обговорено питання оголошення торгів деталей до наносупутників, проведення робіт за госпдоговорами в лабораторії термовакуумних випробувань у складі ІАТ, поточного стану виконання проєктів;

- 28 травня взяли участь у підготовці і проведенні онлайн-наради з представниками Північно-Західного політехнічного університету стосовно реалізації спільної Українсько-китайської лабораторії космічних досліджень.

25 травня відбулась робоча нарада щодо забезпечення діяльності ІПОТ. Розглянуто кадрові питання та завдання із забезпечення запуску практичної роботи інституту.

Забезпечено підготовку й узгоджено в МОН комплект документів для отримання базового фінансування наукових досліджень, зокрема укрупненого 5-річного плану та технічного завдання на 2021 рік.

На виконання рішень Координаційної ради

30 травня завершено етап громадського обговорення проєкту Положення про наукові школи КПІ ім. Ігоря Сікорського. Плануємо проаналізувати надані пропозиції, доповісти на комісії з Науково-інноваційної діяльності та винести на Вчену раду.

Сформовано базу наукових журналів, які індексуються базами даних Scopus та Web of Science, і в яких є можливою публікація на безоплатній основі наукових статей за всіма спеціальностями, за якими відбувається підготовка кадрів в КПІ. Планується розміщення бази даних на корпоративних інформаційних ресурсах КПІ.

У взаємодії з комісіями Вченої ради КПІ супроводжували збір та узагальнення пропозицій для громадського обговорення проєктів Порядку і наказу про підготовку докторів філософії та про наукові спеціальності. Є низка зауважень, які сформульовані у взаємодії з комісіями Вченої ради, а також з президією Ради проректорів з наукової роботи. Надано достатньо категоричні оцінки щодо самого порядку – він потребує доопрацювання.

ДІТТ відпрацьовано процедури надання платних послуг відділом трансферу технологій. Підписано договір із ТОВ «СКБ Вектор – В» про надання послуг з проведення патентного пошуку.

27 травня відбулося засідання Ради з енергозбереження. Головний енергоменеджер О.М. Шевченко доповіла, а члени Ради обговорили звіт про реалізовані заходи з енергозбереження у 2020 році. Окрім того, затверджено  Програму з енергоефективності КПІ на 2021-2024 роки; обговорено план реалізації проєкту утеплення зони А-2 навчального корпусу №7 та розробки проєкту реконструкції системи опалення цієї зони корпусу; розглянуто та затверджено до фінансування план заходів з енергозбереження на 2021 рік.

У межах програми відвідування наукових лабораторій відвідали лабораторії ОКБ «Шторм» та наукові лабораторії ПБФ в 1-му корпусі.

Робота у взаємодії з підрозділами КПІ ім. Ігоря Сікорського

МОН оголошено конкурсний відбір експертів проєктів молодих вчених. 25 травня взяли участь у вебінарі з процедури заповнення анкет, який організувала Рада молодих вчених при МОН. Форми розіслано у підрозділи. Отримали 5 анкет претендентів, що є дуже мало.

25 травня проведено нараду щодо виконання договору з компанією «ТВЕ» (виконавець ІМЗ).

Подано заявку на отримання свідоцтва про охорону авторського права (ПБФ). Отримано один  патент на корисну модель та один патент на винахід.

Протягом тижня відібрано та надіслано структурним підрозділам 27 пропозицій щодо можливої участі в закупівлях через систему Прозоро. Зацікавленість виявили представники  ФІОТ та ФСП.

Робота з зовнішніми партнерами

27 травня взяли участь у підготовці та проведенні засідання президії ради проректорів з  наукової роботи, на якій розглядались питання: про запуск з боку МОН процедур базового фінансування наукових досліджень в ЗВО і НУ МОН України; про вдосконалення конкурсу науково-дослідних робіт; про пропозиції щодо нового переліку наукових спеціальностей; про пропозиції щодо Порядку і наказу про захист докторів філософії.

24 травня організовано зустріч робочої групи, до якої увійшли представники КПІ, Інноваційного холдингу «Sikorsky Challenge», USAID та приватного бізнесу з підготовки і реалізації проєкту «Development of hardware innovation ecosystem of Ukraine: MakeIT Center Kyiv».

28 травня організовано супровід зйомки телеканалом «Інтер» сюжету про Космічну програму КПІ.

М.З. Згуровський

Чи розгорнуто вже експозицію КПІ на виставці Україна 30? Чи готові ми до нашої сесії з науки і інновацій, яка відбудеться 2 червня?

В.А. Пасічник

Експозицію розгорнуто. Вчора були завезені всі експонати і виставлені у стилі нашого brandbook. На виставці представлені наносупутники КПІ, проєкт мікросупутника, наші безпілотники. ДП «Меридіан» надав «Spectator», отож його також представлено на виставці. Окрім цього, представлено роботи, зразки нових матеріалів, технологій, які розробляє КПІ. На екрані монітора також буде демонструватися відеоролик, відзнятий Медіалабораторією.

Від КПІ сформовано команду для участі у виставці. Її члени щодня присутні на виставці.

М.З. Згуровський

Віталію Анатолійовичу, нам слід спільно з Михайлом Юхимовичем відпрацювати першу версію технічного завдання для «Укроборонпрому». Вже є перші напрацювання, але  їх потрібно шліфувати. Слід провести робочу нараду з цього питання. Хотів би, щоб ви були центром цього узгоджувального процесу, і бажано ближчим часом першу версію передати до «Укроборонпрому».

Голова Вченої ради М. Ю. Ільченко

1. Науково-експертна робота постійних комісій Вченої ради університету:

Комісія з освітньої діяльності (В.І.Тимофєєв), Комісія з наукової та інноваційної діяльності (О.В.Лінючева) розглянули та опрацювали проєкт Наказу МОН України «Про затвердження переліку наукових спеціальностей за галузями науки, відповідно до яких присуджуються наукові ступені кандидата наук та доктора наук». До обговорення долучилося 15 інститутів та факультетів університету. Напрацьовано понад 40 пропозицій, що показує, що цей документ – сирий і неприйнятний. Всі пропозиції опрацьовано та сформовано єдиний файл, що був надісланий до МОН. Під час засідання президії Рди проректорів перший заступник міністра освіти і науки виступив з пропозицією, щоб зауваження були подані кожним ЗВО. Складається враження, що і Міністерство хоче дійсно поліпшити  ситуацію. Прийняте на засіданні рішення – створити робочу групу і по-новому підійти до планування переліку наукових спеціальностей. Це питання збираються розглядати на науково-експертних радах, які є при Міністерстві та частину з яких очолюють науковці КПІ. Через них ми продовжимо роботу з виправлення ситуації.

Комісія з атестації наукових кадрів (В.Б.Струтинський) розглянула та опрацювала проєкти Постанови КМУ «Про затвердження Порядку присудження ступеня доктора філософії та скасування рішення разової спеціалізованої вченої ради закладу вищої освіти, наукової установи про присудження ступеня доктора філософії» та Порядку присудження наукового ступеня доктора наук. Лист з пропозиціями та зауваженнями також своєчасно надіслано до МОН.

Комісія з наукової та інноваційної діяльності (О.В.Лінючева), Науково-технічна комісія  (рада) з розгляду спеціальних питань (С.О.Воронов) та Комісія з підготовки пропозицій до законодавчих та нормативних документів (С.І.Бевз) у порядку громадського обговорення розпочали розгляд законопроєкту «Про основні засади формування та реалізації пріоритетних напрямів наукової, науково-технічної та інноваційної діяльності в Україні».

Комісія з освітньої діяльності (В.І.Тимофєєв) у порядку громадського обговорення розпочала розгляд проєкту Концепції цифрової трансформації освіти і науки на період до 2026 року.

2. Згідно з листом від Державного космічного агентства України розглянуто проєкт постанови КМ України «Про затвердження Правил реєстрації космічних апаратів в Україні». Проєкт документа підтримано.

3. Спільно з проректором С.І.Сидоренком і департаментом міжнародного співробітництва проведено прийом делегації Алматинського університету енергетики та зв’язку у складі ректора Саулє Сагінтаєвої та проректора з наукової та інноваційної діяльності Алмаза Саухімова та за участю народного депутата Сергія Нагірняка. Підписано (парафовано) меморандум про співпрацю.

М.З. Згуровський

Державне космічне агентство і МОН попросили нас внести пропозиції до проєкту Космічної програми. Чи ми дали офіційний зворотний зв’язок?

М.Ю. Ільченко

Так, дали. Це було зроблено через першого заступника міністра Миколу Олександровича Кизима. Проєкт листа, який він готував, ми подивилися і знайшли там наші сегменти. Там жодної організації не вказано, але ми судимо зі змісту, бо подавали туди дуже багато пропозицій. Тож є 8-10 пунктів, які стосуються участі КПІ.

М.З. Згуровський

Михайле Юхимовичу, ми відреагували листом чи усно?

М.Ю. Ільченко

На зв’язку з Миколою Олександровичем був Віталій Анатолійович.

М.З. Згуровський

Віталію Анатолійовичу, як ми відреагували?

В.А. Пасічник

Ми відреагували усно, тому що до нас офіційного звернення не було. Проте ми всі питання з Миколою Олександровичем погодили, і наші пропозиції враховано.

М.З. Згуровський

Я знаю, що враховано. Я спілкувався з ДКА України. Мені відповли, що не побачили згоди чи незгоди КПІ на те, що там пропонується. Якби був офіційний наш лист на МОН і на ДКА, що ми розглянули проєкт і що нас щось у ньому влаштовує, а щось – ні, відтак ми пропонуємо внести відповідні корективи, то в такому випадку цей лист враховувався б ДКА. А поки що нашої офіційної позиціє немає, тому наші формулювання, які там начебто враховані, можуть бути дещо підкоригованими іншими учасниками. Тобто поки що ми не захистили, не закріпили своє бачення. А це важливо.

М.Ю. Ільченко

Оскільки не було листа від ДКА, ми цього дійсно не зробили. Але ми це швидко виправимо.

М.З. Згуровський

Я думаю, що треба виправити, тому що в ДКА документ ще розглядається. Тому слід готувати листа до МОН і ДКА з нашими пропозиціями.  Такий лист захистить наші інтереси.

Проректор з міжнародних зв'язків С. І. Сидоренко

1. Головне

Відбулася зустріч голови Вченої ради, директора ІТС академіка М.Ю. Ільченка та проректора С.І. Сидоренка з ректоркою Алматинського університету енергетики та зв'язку ім.Г.Даукєєва (АУЕЗ) проф. Саулі Саветовною Сагінтаєвою, проректором зі стратегічного розвитку Євразійського національного університету ім. Л.М.Гумільова проф. Думаном Рамазановичем Айтмагамбетовим та радником Посла Республіки Казахстан в Україні Танбай Арнуром для обговорення питань подальшого співробітництва за міжнародними проєктними програмами у сфері енергетики, телекомунікацій, космічної техніки, електроніки, автоматизації та управління, IT-технологій, кібербезпеки та іншого.

У зустрічі  також узяв участь народний депутат України, член депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Республікою Казахстан,  голова підкомітету з питань енергозбереження та енергоефективності Комітету Верховної Ради України з питань енергетики та житлово-комунальних послуг Сергій Нагорняк. З ним домовлено про зустріч у КПІ в червні з усіх питань, пов'язаних із посиленням ролі КПІ в системі державних заходів у сфері енергозбереження.

Планується візит до КПІ Посла Франції в Україні пана Етьєна де Понсена. У програмі візиту огляд мурала на корпусі № 18, знайомство з роботою «Кампус Франс» в КПІ, підписання оновленої угоди про співпрацю з Посольством Франції в Україні.

На 1 червня заплановано зустріч з директором департаменту «Інтелектуальна інфраструктура «ДП «Сіменс Україна» Денисом Мироненком і начальником відділу комунікацій Мариною Маслей з метою обговорення можливості відкриття на базі факультету електроенерготехніки та автоматики навчально-наукової лабораторії.

2. Міжнародні контакти і робота з впливовими міжнародними організаціями

2.1. 26-27 травня делегація КПІ взяла участь у організованому рейтингом THE (Times Higher Education) Саміті європейських університетів «Нові горизонти для Європейської вищої освіти». В заході взяли участь представники Європейської комісії і Європейського парламенту, ректори європейських університетів, громадські освітянські об’єднання та асоціації.

2.2. Взаємодія з UNICA

2.2.1. UNICA як член проєкту «Teach with Erasmus+» (TWE+) запросила делегацію КПІ на онлайн-конференцію «Інноваційні методології для мобільності вчених – Міжнародна педагогічна зворотна конференція», що відбудеться 3 червня 2021 року. Метою заходу є створення спільного форуму для обміну інноваційними педагогічними практиками у вищій освіті та обміну результатами проєкту TWE +. Працюємо із структурами першого проректора Ю.І. Якименка та проректора А.А. Мельниченка.

2.3. Взаємодія з польськими колегами

2.3.1. На 2 червня готується церемонія нагородження В.А. Пасічника та А.В. Ковтун «Золотими почесними знаками» Національної технічної організації – Федерації науково-технічних товариств Польщі.

3. Робота Координаційної ради з питань набору іноземних громадян на навчання в КПІ ім. Ігоря Сікорського та роботи з ними в період навчання

3.1. Триває робота з реалізації «Концепції системи роботи університету з набору іноземних громадян на навчання…» – на постійній основі.

3.2. У межах роботи з агентськими компаніями, що здійснюють сприяння набору іноземних абітурієнтів на навчання до ЗВО України, почали працювати з компаніями: ТОВ «ААФ Україна», «Українська компанія міжнародної освіти», які, своєю чергою, працюють з  абітурієнтами з Нігерії, Камеруну, Пакистану; ТОВ "ГЛОБАЛСТАДІС"– з Нігерії, в перспективі – з Іраку; ТОВ "Україна для Китаю"– з Китаю.

4. Активізація міжнародної проєктно-грантової діяльності

4.1. Добра новина: ми відчуваємо, що інтерес молодих вчених КПІ до міжнародної проєктно-грантової діяльності посилюється!

Відбуваються чергові вебінари з серії вебінарів для молодих вчених під загальною назвою «Проєктні горизонти КПІ», які заплановано провести протягом квітня – червня 2021 року. В кожному беруть участь від 20 до 30 молодих вчених. Останній (26 травня) було присвячено програмі НАТО «Наука заради миру і безпеки», у ньому брала участь координаторка Програми «Наука заради миру і безпеки» в Україні пані Ірина Майстренко. Загальна кількість учасників – 22 молодих вчених.

З 07.05.21 р. по 18.06.21 р. проходять заняття, які веде ДМС на курсах підвищення кваліфікації за дисципліною «Міжнародні проєкти: написання, подання, виконання». У групі із 31 особи – 29 викладачів КПІ.

Слухачі працюють над 19 проєктними заявками, які реально після завершення курсу підвищення кваліфікації будуть подані до участі в конкурсах міжнародних проєктно-грантових програм.

4.2. У взаємодії з народним депутатом України, керівником депутатської групи Верховної Ради України з міжпарламентських зв’язків з Федеративною Республікою Бразилія Святославом Юрашем працюємо над долученням КПІ до співпраці з цією країною на пропозиції бразильських науково-дослідних фондів, що були висловлені в листах до МОН України від 17 грудня 2020 року та 9 лютого 2021 року. В них, зокрема, йдеться про оголошення спільного конкурсу науково-дослідних та інноваційних проєктів, а також про проведення першого засідання Бразильсько-української спільної комісії з питань науки і технологій.

4.3. Готуємо делегацію КПІ до участі в European Hydrogen Forum 2021, проведення якого під головуванням Єврокомісара Тієрі Бретона заплановано на 17-18 червня в Бельгії (в дистанційному форматі). Для підрозділів КПІ, який нещодавно прийнятий до членства в European Clean Hydrogen Alliance, це можливість знайти партнерів в країнах ЄС та розпочати підготовку проєктних пропозицій до конкурсів європейських проєктно-грантових програм, які будуть оголошені вже в поточному році.

Проректор з адміністративної роботи В.А.Кондратюк

Провели робочу зустріч з головою Солом'янської районної в м.Києві державної адміністрації Іриною Чечоткою. На зустрічі обговорили низку важливих питань господарського та соціального спрямування. Визначили відповідальних за їх вирішення. Стосуються вони передусім благоустрою. Це ремонт дорожнього покриття по вулиці Янгеля,  прокладання тротуарних доріжок уздовж вулиці Борщагівської та вирішення питань, пов’язаних з демонтажем МАФів і створення на їхньому місці додаткових зон відпочинку.

Господарська робота

- Протягом тижня  проводили індивідуальну роботу щодо виконання приписів  з відповідальними по факультетах/інститутах за стан пожежної безпеки. Здійснили випробовування пожежних гідрантів;

- продовжували виконувати обстеження об'єктів зі складанням дефектних актів, де необхідно виконати капітальні та поточні ремонтні роботи (15-й та 16-й навчальні корпуси);

- провели робочу нараду по виконанню робіт з благоустрою території за 18-м навчальним корпусом. Закінчили монтаж автоматичної системи поливу в парковій зоні;

- продовжуємо заміну та ремонт теплової мережі між 15-м і 16-м навчальними корпусами;

- розпочали ремонтні фасадні роботи на 6-му навчальному корпусі;

- продовжуємо покіс трави на території університету;

- здійснили профілактичний огляд трансформаторних підстанцій;

- продовжуємо готувати технічні завдання згідно з річним планом закупівель по господарському напрямі роботи та оголошувати процедури закупівель на майданчику ProZorro;

- спільно з департаментом навчальної роботи продовжуємо проводимо аудит навчальних площ щодо їх готовності до нового навчального року;

- на наступному тижні розпочинаємо підготовчі роботи з транспортування літака АН-2 до університету і його встановлення на спеціальному майданчику в Сквері піонерів авіації. Готуються інформаційні таблички до нього;

- провели засідання Ради з енергозбереження. Обговорили та затвердили низку важливих заходів з енергозбереження;

- підготовлено технічне завдання на закупівлю комплектуючих для реалізації дистанційного знімання показів з водолічильників;

- продовжується заміна теплолічильників у навчальних корпусах. За минулий тиждень проведено заміну у 12-му (2 вузли обліку), 14-му (один вузол обліку) навчальних корпусах;

- підготували технічне завдання та ініціювали закупівлю послуги із заміни фільтрів та мембрани системи очистки води (1-й корпус біля 6-го входу);

- завершили підготовку наказу про організацію роздільного збирання відходів в університеті, передали на погодження;

- передали реєстрові карти об’єкта утворення відходів  для затвердження в управлінні екології КМДА;

- продовжуємо розробку звіту за 2020 рік про інвентаризацію відходів в університеті;

- продовжуємо  усунення зауважень Держводагентства для повторного подання пакету документів на отримання дозволу на спеціальне водокористування для бази відпочинку «Політехнік».

Соціальний напрям

- Їдальня 1-го корпусу продовжує свою роботу, їдальня 32-го корпусу (курсантська) працює, все організовано з дотриманням  протиепідемічних заходів при COVID-19;

- триває робота з організації інфраструктури та підготовки матеріально-технічної бази для забезпечення харчування на базах відпочинку «Маяк», «Політехнік», «Сосновий»;

- 27 травня в дистанційному режимі пройшло засідання тендерного комітету. На ньому розглянуто питання обрання та проведення закупівель товарів, робіт, послуг на 2021 рік. Розпочали низку процедур на придбання обладнання: насосної станції, серверів, високотемпературної рентгенівської камери з адаптером до дифрактометру Ultima IV, Rigaku, ноутбуків;

- уклали угоди на послуги з обробки вогнезахисним розчином дерев’яних конструкцій покрівель будівель, багатокомпонентний датчик та вимірювальний підсилювач, грунтосуміш, послуги з комп’ютерної підтримки тощо;

- згідно із заявками забезпечуємо постачання товарів (господарчих товарів і мастил) підрозділам університету;

- проводимо роботу по договорах на закупівлю товарів для університету (паперу, мийних засобів, картриджів, лісів будівельних, грунтосуміші, баків сміттєвих, захисного спорядження);

- готуємо необхідну інформацію для комісії з акредитації площ університету;

- спільно з відділом закупівель проводимо роботу щодо організації послуг кронування аварійних дерев навколо житлових будинків уздовж вулиці Політехнічної;

- продовжується робота з бронювання путівок на оздоровчий сезон;

- здійснюємо оброблення заявок на здешевлення путівок для співробітників університету;

- підписано договори на: послуги з проведення водолазного обстеження дна акваторії пляжу ОК «Маяк»,  послуги з проведення обстеження пляжу на наявність вибухонебезпечних предметів ОК «Маяк», послуги з навчання за напрямом «Плавець-рятувальник» ОК «Маяк», послуги з перевірки пожежних гідрантів СВСТ «Сосновий».

Безпека

-  Спільно з поліцією та Національною гвардією продовжуємо патрулювання території;

- за минулий тиждень  складних правопорушень на території університету виявлено не було;

- закупили 26 камер відеоспостереження. Плануємо встановити їх ближчим часом між навчальними корпусами.

М.З.Згуровський

Ближчим часом нас має відвідати Посол Франції в Україні. Візит його почнеться біля 18-го корпусу, на стіні якого в межах фестивалю «Французька весна» нещодавно зроблено новий мурал.  Як виглядатиме ділянка перед цим корпусом, де висадили дерева і розбили сквер? Чи є там ще незавершені роботи щодо створення поливу, чи залишаються траншеї?

В.А.Кондратюк

Траншеї всі буде засипано. Територію практично сплановано. Можемо починати планування ґрунту.

М.З.Згуровський

Тут ми маємо виходити з технологічної послідовності. Якщо ми готові рухатися далі, наприклад, планувати ґрунт, то це слід робити.  І не потрібно це пов’язувати з візитом посла. Просто не хотілося б, щоб він приїхав і побачив розпочаті і незавершені роботи, одним словом – пустку. Якщо ж там будуть працювати люди – нічного страшного. Потрібно, щоб робота рухалася, сприйматиметься це нормально. Мусимо працювати за технологічним регламентом. Якщо потрібно висівати траву, то саме тепер це слід роботи, і не зупинятися – просуватися в парковій зоні далі. 

Директор ІМЯО М.М.Перестюк

Завершуємо навчальний рік у системі доуніверситетської підготовки. З огляду на достатньо великий попит на навчання у нас, відразу з 1 червня починаємо новий навчальний рік. 

Начальник департаменту економіки і фінансів університету, головний бухгалтер Л. Г. Субботіна

Отримали фінансування на виплату соціальної стипендії.

Проплати в Казначействі проходили без затримок. Продовжували реєстрацію договорів у  Казначействі, термін проплати яких ще не настав.

Нарахували та виплатили заробітну плату за другу половину травня, 28 травня кошти перерахували на картки.

У зв‘язку зі змінами в структурах інститутів та факультетів з 01.07.2021 року, проводиться робота з формування нових штатних розписів.

Підготовлено наказ про встановлення нових посадових окладів працівникам музею з 01.05.2021 року. Посадові оклади підвищилися на 8 - 12 відсотків залежно від категорії співробітників.

Продовжувалася робота з оформлення договорів з Фондом досліджень.

Внесли зміни до кошторису з наукової діяльності. Кошторис подано до Казначейства.

Провели аналіз відповідності показників наукових підрозділів затвердженим критеріям в університеті за декілька років. За результатами аналізу проректорові з наукової роботи  подано службову записку щодо показників діяльності НДЦ «Енергія» та  НДІ «АЄД». Останні два роки надходжень у цих підрозділах не було, накопичилися борги по комунальних платежах та за площі приміщень. Надали пропозиції щодо розгляду можливості проведення в них реорганізації.

У зв'язку з реорганізацією НДІ «Ритм» працювали над інвентаризацією матеріальних цінностей, їх списанням та передачею до  ІАТ.

Оприлюднили на вебпорталі «Є-дата» інформацію щодо укладених договорів  та здійснених проплат за квітень-травень 2021р.

Директор студмістечка О. А. Іщенко

Стан захворюваності на COVID-19. Захворів один курсант ІСЗЗІ. Нині він перебуває на самоізоляції в ізоляторі гуртожитку, лікується.

Ремонти. У роботі 7 об’єктів. Шість із них ремонтуємо власними силами, на одному працює підрядна організація.  Серед цих об'єктів відзначу такі: у 4-му і 8-му гуртожитках ми, відповідно до вимог пожежної безпеки, створюємо світлові холи. У гуртожитку №12 підрядна організація виконує комплекс робіт з обробки дерев’яних конструкцій горища спеціальними вогнетривкими розчинами, що також відповідає вимогам пожежної безпеки. Цей гуртожиток – останній, тож після завершення цієї роботи дерев’яні конструкції всіх наших гуртожитків будуть оброблені.

Соціально-виховний  напрям. Продовжується проведення бесід зі студентами щодо профілактики поширення вірусних захворювань, а також семінари щодо здорового способу життя – профілактики вживання алкоголю, тютюнопаління, вживання наркотичних речовин.

Правопорядок. За минулий тиждень і вихідні грубих правопорушень на території студмістечка не зафіксовано.

Будівництво нового гуртожитку. Тривають оздоблювальні роботи у коридорах, кімнатах та в місцях загального користування. Місця загального користування оздоблюються керамічною плиткою, у кімнатах наклеюються шпалери, в санвузлах встановлюються двері. Всі ліфтові кабіни вже встановлено в шахтах, тривають пуско-налагоджувальні роботи,  минулої середи ми з комісією навіть здійснили пробний підйом.

Директор Науково-технічної бібліотеки О. М. Бруй

Активізували роботу в сфері академічної доброчесності, зокрема роз’яснення роботи з антиплагіатними системами, оформлення цитувань у наукових роботах тощо. Тож  проведено онлайн-інтенсив  для студентів, викладачів та охочих дослідників «ДоброЧесне запозичення», до якого увійшли такі освітні заходи: 

- 25 травня «Текстові запозичення, оформлення цитувань і посилань в освітніх та наукових роботах» (35 учасників);

- 26 травня «Перевірка академічних текстів на ознаки плагіату: онлайн-бліц»  (62 учасники); 

- 27 травня «Бібліографічний менеджер: формування власної бібліотеки та доброчесне використання джерел»  (25 учасників).

НТБ проаналізувала 5-річний період публікаційної активності університету (2016-2020 рр.). За кількістю документів Web of Science КПІ ім. Ігоря Сікорського (2751 документ) обіймає 4-ту позицію у п’ятірці університетів України (КНУ імені Тараса Шевченка (5400), Львівська політехніка (3155), ХНУ імені Н. В. Каразіна (2893), СумДУ (1356). За цитованістю документів Web of Science КПІ ім. Ігоря Сікорського (5478 цитувань) займає 5-ту позицію (КНУ імені Тараса Шевченка має 20163 цитування, Львівська політехніка  –  8818, ХНУ імені Н. В. Каразіна  –  7613, СумДУ – 6420). За нормалізованим показником по цитованості документів Web of Science КПІ ім. Ігоря Сікорського з показником 0,5 займає 5-ту позицію (КНУ імені Тараса Шевченка має  показник 0,6, Львівська політехніка  –  0,81, ХНУ імені Н. В. Каразіна  –  0,45, СумДУ  –  2,08).

Співпраця КПІ ім. Ігоря Сікорського впродовж 2016-2020 років. Найбільш ефективною є співпраця з Державним університетом Люблінська політехніка (Респуліка Польща), оскільки нормалізований показник цитованості публікацій у співавторстві з цим університетом найвищий – 1,13.  Також було розглянуто, публікації з якої саме предметної галузі дають університету найвищі нормалізовані показники цитованості. Найвищі нормалізовані показники цитованості мають публікації напрямів GEOCHEMISTRY & GEOPHYSICS, GEOSCIENCES.

Оскільки нормалізовані показники цитованості СумДУ найвищі серед університетів України (за 5-річний період), розглянули, публікації з якої саме предметної галузі впливають на цей показник. З'ясовано, що це статті з напряму Clinical Medicine.

Онлайн-заходи. 24 травня організували онлайн-лекцію з циклу історичних студій «Think about it» – «І це все про нього: Ігор Сікорський». Спікери: краєзнавець Лариса Степашко, краєзнавець та історик Михайло Кальницький, автор книги для дітей «Ігор Сікорський» Олег Промахов, науковці Державного політехнічного музею при КПІ та фахівці Бібліотеки КПІ. (53 учасники).

Розпочали ремонти портиків перед входом до НТБ.

Директор департаменту управління справами М. О. Мазур

З'ясувалося, що в МОН загубили Статут нашого університету, тому ми надіслали його на перевірку туди знов.

Щодо листування підрозділів із зовнішніми адресатами. Прошу врахувати, що кожний лист за кордон, який пересилається через Укрпошту, коштує 175 гривень. Якщо це просто вітальна листівка,  вона дуже дорого університету коштує.

М.З.Згуровський

Більшість листів можна надсилати електронною поштою, якщо це, звісно, не якийсь юридичний документ. Тому прошу це  взяти до уваги.   

Голова  об'єднаного  профкому М.О.Безуглий

На минулому тижні взяли участь у з’їзді профспілок України, який відбувається щоп’ять років. На ньому на новий термін було переобрано керівництво та затверджено стратегію дій на наступний період. Також відбувся пленум Центрального комітету Профспілки працівників освіти і науки, на якому було схвалено Галузеву угоду між ЦК профспілки та МОН України на 2021 – 2025 роки. Після цього її підписали міністр освіти і науки Сергій Шкарлет та голова Профспілки Георгій Труханов.

Літнє оздоровлення. Вже понад 200 співробітників і членів їхніх родин оформили здешевлення путівок на наші бази. Більше ніж 20 дітей наших працівників також отримали путівки до дитячих таборів. Працюємо над тим, щоби збільшити кількість дитячих путівок, у яких батьківська плата складає 20%.

В.о. голови студентської ради Назар Булавко

Готуємося до виборів представників від студентства на Конференцію трудового колективу й Вчену раду ФЛ та КПІ. Вибори з організаційно-кадрових причин перенесено на 3 червня. Також готуємося до виборів нових голів студрад.

До питання про роботу комісії з контролю використання площ університету. Напевно, до її роботи варто залучити і представників студрад відповідних факультетів. Це збільшить прозорість процесу.

М.З.Згуровський

Звичайно. Але це краще зробити на тому етапі, коли ми отримаємо реальні дані про використання площ. Тобто, коли буде завершено етап моніторингу. Бо поки що над цим працюють професійні люди, які володіють знаннями нормативів, орієнтуються в документації і добре знають свою роботу. Вони здійснюють моніторинг і формують інформацію про стан використання площ підрозділів. Як тільки її буде сформовано, комісія з моніторингу площ повинна буде надати свої пропозиції Раді зі стратегічного розвитку. Ось тут дуже бажано включитися громадськості, щоб все відбувалося прозоро. Поки що виконується та технічна робота, в якій студенти можуть брати участь, але не зможуть дуже допомогти, оскільки це суто професійні питання.

Назар Булавко

Ще хочу додати про вакцинацію. Я сам вчора вакцинувався у Міжнародному виставковому центрі, все пройшло добре. Думаю, що відкриття пунктів вакцинації по всьому Києву малоймовірне. Зі слів лікарів, упродовж наступних двох тижнів  вакцинація проводитиметься саме у Виставковому центрі, оскільки там забезпечено всі необхідні санітарні умови.

 М.З.Згуровський

Зрозуміло. Будемо чекати рішення. Ми радо приймемо людей з нашого Солом’янського району на вакцинацію, але будемо чекати рішення організаторів цієї кампанії.

Голова профкому студентів КПІ Ігор Степанюк

Основне наше завдання на сьогодні – підготовка до літнього оздоровлення студентів. Поширюємо інформацію серед студентів, готуємо перелік робіт, які виконуватимемо на базі «Маяк» – передусім слід облагородити старенькі корпуси.

Окрім того, минулого тижня провели невеликий суботник – небайдужі студенти трохи попрацювали над благоустроєм спортивних майданчиків студмістечка. Тут ми координуємо свої дії з адміністрацією студмістечка по роботах, які ми самі зробити не в змозі, наприклад, по зварювальних. На цьому тижні продовжуватимемо цю роботу, щоб до літнього періоду  майданчики були повністю готовими.     

Дата події