Наша держава може пишатися водними багатствами: береги України омивають Чорне та Азовське моря, а територію перетинають одні з найбільших річок Європи Дунай та Дніпро. Численні суднобудівні й судноремонтні підприємства, морські та річкові порти, флот потребують високофахових спеціалістів. Сьогодні кадрові запити вдається задовольнити завдяки Національному університету кораблебудування ім. адм. Макарова, який у вересні відзначає 100 років своєї діяльності як вищого навчального закладу.

Історія НУК сягає кінця ХVIII століття, коли спочатку в Херсоні, а потім у Миколаєві відкривають навчальні заклади, пов’язані з навігацією і корабельною архітектурою. Згодом для будівництва броненосного флоту почали зводити нові заводи. Виникла потреба у великій кількості технічних фахівців середньої ланки. Для підготовки спеціалістів 1902 року відкрили середнє механіко-технічне училище. 1917-го заклад став Миколаївським політехнічним училищем, а вже 1920-го — отримав статус технікуму імені К. Тімірязєва на правах вищого навчального закладу. Його випускникам присвоювали кваліфікацію інженера.

За свою столітню історію університет підготував понад 100 тисяч спеціалістів для українського та закордонного кораблебудування. Сьогодні НУК ім. адм. Макарова — єдиний в Україні унікальний заклад вищої освіти, який здійснює підготовку фахівців для суднобудівного, кораблебудівного, машинобудівного, енергетичного, морегосподарського комплексів. 2014 року університет отримав міжнародний і державний сертифікат якості.

КПІ ім. Ігоря Сікорського вітає свого «колегу» з поважним ювілеєм. Ми раді, що чимало інженерних рішень, тонкощів зварювальних процесів, винайдених київськими політехніками, застосовують у складній науці кораблебудування.

Щиро бажаємо студентам і працівникам Національного університету кораблебудування ім. адм. Макарова невпинного розвитку та процвітання!

Дата події