Для приладобудівного факультету цей навчальний рік видався "урожайним" на іменних стипендіатів: один студент отримав стипендію Верховної Ради і двоє – стипендію Президента України. Зокрема, на кафедрі оптичних та оптико-електронних приладів, попри непросту ситуацію в країні, студенти сумлінно навчаються і прагнуть бути кращими. Так, магістр першого року навчання професійного напряму підготовки Ростислав Пашков став лауреатом стипендії Президента України.

Ростислав народився та виріс у місті Луганськ. Навчався у класі фізико-математичного спрямування, в 2014 році здобув повну загальну середню освіту в Луганській гімназії №60 та був нагороджений золотою медаллю "За високі досягнення в навчанні".

Р. Пашков та В. Микитенко

Того ж 2014 року він вступив до Національного технічного університету України "Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського" на кафедру оптичних та оптико-електронних приладів ПБФ. За роки навчання неодноразово брав участь в олімпіадах, представляючи КПІ ім. Ігоря Сікорського на всеукраїнському рівні, та займав призові місця. Р.Пашков також бере активну участь у житті кафедри, факультету та університету. Протягом трьох років успішно виконував обов'язки старости групи (у 2017 році його група виборола перемогу в конкурсі на кращу академічну групу університету 2016/2017 н. р.), брав участь в організації та проведенні Всеукраїнських науково-практичних конференцій "Приладобудування – погляд у майбутнє" та міжфакультетських наукових конференцій.

У 2018 році Ростислав Пашков закінчив бакалаврат та вступив на перший курс магістратури кафедри оптичних та оптико-електронних приладів. Він був учасником робочої групи від КПІ ім. Ігоря Сікорського за проєктом "Вдосконалення системи оцінювання та забезпечення якості інженерної освіти" в рамках Програми розвитку лідерського потенціалу університетів України Британської Ради в Україні та навіть став "обличчям" Британської Ради на заключному заході, присвяченому трьом рокам проведення проєкту.

Уже кілька років Ростислав працює у відділі координації міжнародної проєктної діяльності управління міжнародних зв'язків департаменту міжнародного співробітництва КПІ ім. Ігоря Сікорського, де бере участь у підготовці, організації та проведенні міжнародних інформаційних тижнів, круглих столів та форумів.

Студент має значні здобутки в науковій діяльності: отримав 12 свідоцтв про реєстрацію авторського права, опублікував статтю у фаховому журналі, а також 4 статті в матеріалах конференцій. Брав участь в 11 науково-технічних конференціях і в 10 олімпіадах. Бакалаврський проєкт і магістерська дисертація Р.Пашкова виконувалися під керівництвом доцента кафедри В.І.Микитенка та були присвячені одному з перспективних напрямів розвитку світового оптико-електронного приладобудування – створенню багатоканальних систем спостереження.

Бажаємо Ростиславу Пашкову успіхів та подальшого наукового і професійного зростання.

В.І.Микитенко, доцент кафедри ООЕП